Du grønne, glitrende..

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn:
1,4 millioner mennesker i Norge er berørt av allergi og matoverfølsomhet, og problemet er økende. Dette skaper mange utfordringer i hverdagen, og særlig når det er fest; de vanligste matallergiene er nemlig egg, melk og nøtter…. Hvor mange kaker serveres vanligvis uten disse ingrediensene?? Vi vet det er viktig for mange barn med allergier ikke å få spesialbehandling, og dette er en gylden mulighet til å lage et flott arrangement for alle – og hvor barn med astma og allergi trygt kan delta og spise og gjøre akkurat det samme som “alle andre barn”.

Ved å arrangere en allergivennlig juletrefest ønsker vi å vise at det gjerne bare er små grep som skal til for å lage et arrangement som er inkluderende for alle.

Mål:
Gi alle barn en fest hvor man visker ut skillet mellom allergikerne – og “de andre”.

Målgruppe:
Hovedmålgruppen er barn med asmta og/ eller allergi, men arrangementet vil være åpent for alle familier på Jørstadmoen/ Fåberg/ Lillehammer med barn i alderen 0 – 10 år. Besteforeldre, tanter, onkler og andre er også velkomne!

Gjennomføring:
Vi leier idrettshallen på Jørstadmoen, der er det plass til ca 300 gjester. Frivillige vil hjelpe med rigging, pynting og rydding. Det vil være en tradisjonell juletrefest med mat, kaker, gang rundt juletreet, julenisse med godteposer og underholdning – men alt med en allergivennlig vri.

Betydning:
Dette vil være et trygt arrangement for alle. Bygda samles til dugnadsbasert fest, det alle skal føle seg velkomne. Forhåpentligvis oppnår vi den ringvirkningen at neste gang noen i bygda arrangerer en skolesamling, en barnehageavslutning eller 17.mai, så bruker de kunnskapen de har tilegnet seg og legger til rette også for de med allergier.

Framdriftsplan:
Vi er utålmodige etter å komme i gang, så får vi ja fra ExtraStiftelsen 22. november går vi i gang umiddelbart med forberedelser og planleggning. Selve juletrefesten vil gjennomføres i januar 2012. Etter det vil vi evaluere, skrive rapport og vurdere nye vinklinger og nye prosjekter for framtiden.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2011_1_0379.pdf

Sluttrapportsammendrag

Forberedelsene startet med og leie idrettshallen på Jorekstad. Festen blir første søndag i januar. Arrangementet annonseres i lokale aviser og med flygeblad i grendas møtesteder som barnehager, skoler, butikk etc. Vi tør ikke ta sjansen på at nissen går tom for godteposer og velger derfor påmelding, noen etternølere som har glemt og melde seg på tar vi allikevel imot, nissen nikker da vi spør om han har litt i reserve. Fest komiteen har hele tiden fokus på lure valg slik at arrangementet skal bli trygt for alle. I annonseringen ber vi om at alle kommer uten parfyme, etterbarberingsvann og andre duftende irritanter. Det blir kjøpt inn pølser fra Leiv Vidar, og sjokoladekake fra Allergikokken, som er fri for alle allergener.. I vår iver etter å unngå allergener glemte vi vår nye landsmenn som ikke spiser svinekjøtt, beklageligvis hadde vi ikke kylling pølser. Batterilys og allergivennlige blomster ble brukt til pynt. For og få løst alle oppgaver delte vi de frivillige opp i grupper. En gruppe hentet bord og stoler og fikk satt disse på plass i lokale. En gruppe sto for pynting av bord og av et flott juletre i plast. En gruppe tok ansvaret for og bringe med seg drikke, pølser og sjokoladekake samt serveringen. Den frivillige nissen ordnet med godteposer. En lokal teatergruppe underholdt oss med et spennende og litt skummelt stykke. Medbragt mat med og uten… ble merket slik at alle kan velge, for seg, trygge matvarer. Kaker, brus, pølser med mer gikk ned på høykant. Julesanger ble delt ut det ble dannet sju ringer rundt juletreet. Store og små gledet seg og sang med til kjente og kjære julesanger, for og finne rett melodi ble det leid inn profesjonelle på piano og fele. Endelig kom de som vi har venta på så lenge… Nissene, dagens høydepunkt for de minste, og selvfølgelig med nok poser som var fylt med trygt godteri. mer her Gjestene er førnøyde og takker for seg, en sliten dugnadsgjeng skal bare rydde opp. Lokalforening har hatt et godt samarbeid med regionssekretæren som har bistått med administrative oppgaver.

Prosjektleder/forsker

Karianne Sviggum

Detaljer
Program
Forebygging (2011)
Prosjektnavn
Du grønne, glitrende..
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2012: kr 25 000
Startdato
01.01.2012
Sluttdato
31.12.2012
Status
Avsluttet