Dyrk Fontenehuset

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Med en nedgang i støtte fra både Helsedirektoratet og Oslo kommune møter vi økonomiske utfordringer for å gjennomføre dyrkkurs. Vi setter opp et drivhus, skal utvide sesongen og dyrke mer selv. Manglende kunnskap på dyrking skaper usikkerhet og vegring for å dyrke. Dyrkkurs vil bestå av fire kurstilfeller hvor vi vil lære hvordan vi best utnytter et drivhus og kjøkkenhagen. Dyrkkurs retter seg mot alle ved Fontenehuset. For å være medlem må man ha psykiske helseutfordringer. Å grave i jorda og stelle planter har vist psykisk helsegevinst. Dette ønsker vi å utnytte. Dyrkkurs vil bygge kunnskap, samhold og trygghet som kan få flere til å delta. Det blir en samlingsplass hvor alle kan delta aktivt uavhengig av helsetilstand og skaper mestringsfølelse for deltakere med psykiske helseutfordringer og kan bidra til mindre isolasjon. Eksterne kursholdere hjelper til å trekke flere til huset på kursdagene og skaper et felles fundament rundt hagedriften. Dyrkkurs vil engasjere mange da oppgavene er varierte blant annet bestillinger, vedlikeholde plantene og organisere fest på høstingen. Med flere oppgaver kan medlemmer oppleve et større ønske om å bruke huset aktivt for å holde hagen vedlike. Slik sett vil målet om å redusere isolasjon og øke fellesskapsfølelsen oppnås.

Aktivitet/tiltak/metode

Dyrkkurs er for bruk av ny kjøkkenhage med drivhus og kompost hvor målet er å øke kunnskapsnivået hos medlemmer og ansatte, i fellesskap, for å kunne drive kjøkkenhagen på en god måte sammen i årene fremover. Kurspakken inkluderer fire samlinger gjennom sesongen, hvor deltakerne får teoretisk grunnlag om økologisk hagebruk, praktiske råd om hvordan løse utfordringer i dyrkingen, og ikke minst samarbeide. Hvert kurs går over 1 time teori og 1,5 time praktisk arbeid, inkludert råd og erfaringsdeling. Kursholder er en av U·Reists profesjonelle bybønder. Målgruppen for kursene er medlemmer og ansatte på Fontenehuset. Vi ønsker å utnytte helsegevinsten det å arbeide med jord og planter har i fellesskap og ser dette som en måte å redusere isolasjon og utenforskap på. Vi ønsker med et større fokus på dyrking, å skape nye og attraktive arbeidsoppgaver som vil nå ut til flere med psykisk helseutfordringer og skape et større fellesskap. Alle som deltar på dyrkkursene kan gjennomføre en spørreundersøkelse som gir innsikt i hvordan kurstilfellene påvirker deltakernes følelse av sosial tilhørighet og mestring av arbeidsoppgavene. Undersøkelsen er anonym av personvernhensyn med avkrysninger og levering i egen postkasse. En mulig utfordring vi kan møte er at medlemmene vegrer seg for å delta pga. egne utfordringer som blant annet ustabil dagsform, gjennomføringskraft, tåle å stå i et prosjekt over tid, vansker med å ta ansvar. Vi vil lage en liste over alle de varierte arbeidsoppgavene slik at en kan finne en oppgave som passer for dagsformen. Vi hjelper hverandre med oppgavene og gjennomfører i fellesskap. Hagen vil kreve kontinuitet derfor bygger vi opp et hagefellesskap gjennom dyrkkurs. Her vil det være en etisk vurdering med bakgrunn i Fontenehusets standarder om frivillighet når det kommer til ansvar for de forskjellige oppgavene over tid. Vi tenker å løse det ved at man kan melde seg som frivillig ansvarlig og at ansatte har hovedansvaret dersom medlemmer uteblir.

Antall deltakere

45

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Med Dyrkkurs håper vi å bidra til reduksjon i medlemmenes følelse av ensomhet og isolasjon, og at deres livskvalitet øker. Dyrkkurs vil gjøre oppgavene forståelige, vil løses i fellesskap, som igjen vil bidra til å motvirke utenforskap, isolasjon og skape sosial tilhørighet. Dyrkkursene vil bli holdt på spesifikke datoer på huset hvor deltakerne må møte opp og slik sett motvirke isolasjon. Kursene vil gi muligheten til å bygge nye relasjoner og vennskap ut ifra et felles prosjekt. Det å ha et felles grunnlag og felles kunnskap kan gi økt trygghet og selvsikkerhet samt mulighet til å dyrke både på huset og hjemme. Ettersom det er vist god effekt av å jobbe med planter og jord tenker vi medlemmene vil få økt livskvalitet gjennom dyrkkurs. Ved å involvere medlemmene i planleggingen og gjennomførelse av dyrkkurs, gir det også eierskap, mestring og involvering. De med begrenset kapasitet får støtte av medarbeidere og hverandre til å gjennomføre i fellesskap. Dette kan skape mestring både for de som får støtte og gir støtte og være en sosial møteplass. Kunnskapen fra kursene vil bli videreført til nye medlemmer og interessenter på lang sikt ved at de som har gått kursene videreformidler dette. Vi vil få et grønnere og bredere sett med arbeidsoppgaver. Vi vil kunne favne og inspirere mulige nye medlemmer og nå videre ut i befolkningen. På lang sikt ønsker vi å skape et miljø der vi sammen dyrker mye av det vi spiser og får en eierskapsfølelse til maten og slik sett en sunnere livsstil. Det er vanskeligere å kaste en tomat du selv har dyrket enn en du ikke har et forhold til.

Plan for gjennomføring

Vi vil stå på stand forskjellige steder i løpet av mai – september for å rekruttere flere medlemmer og promotere arbeidsoppgavene på huset og da spesielt dyrkprosjektet. Her er det Ida som har hovedansvaret. Malene har ansvaret for å lage en Podcast episode for Fontenepodden i mai og benytte sosiale medier i samme periode for å hente inn eksisterende og potensielle nye medlemmer som er interessert. Vegard vil koordinere og følge opp kursholdere fra U-Reist gjennom kursperioden. De fire kurstilfellene er: Mai, Levende matjord og kompost. Klargjøring av dyrkingsområdene, så og plante ut. Juni, Tilleggsgjødsling, vanning & ferieplanlegging Plante ut planter, direkteså nye frø, se på dyrkingsområdene, vurdere tiltak for planter som trenger det og lære av det som har gått bra. August, Dyrk hele åre. Så opp nye planter. Vi høster inn noe av det som er blitt dyrket frem, og lager i stand en høsttakkefest. Oktober, Høst i hagen. Vi setter hvitløk, gjør hagen klar for vinteren, og sanker inn frø til neste sesong. Etter hvert kurstilfelle vil vi gjennomføre en spørreundersøkelse for å kartlegge følelse av sosial tilhørighet og mestring av arbeidsoppgavene. Denne undersøkelsen vil utarbeides før første kurstilfelle og revideres ved behov for å måle effekten av prosjektet. Ansvarlige for undersøkelsen og bearbeiding av resultatene er Christina, Linn og Anne. Vi har planleggingsmøter for hele prosjektgruppen hver onsdag hvor vi vil koordinere og fordele arbeidsoppgaver med tidsfrister for å best kunne promotere og få tak i deltakere til dyrkkursene. Anne er ansvarlig for gjennomføringen. Etter kurstilfellene er gjennomført vil denne tiden benyttes til å skrive sluttrapporten. Sluttrapporten vil leveres Dam Stiftelsen innen utgangen av oktober. Ida har hovedansvaret.

Prosjektleder

Anne Kristine Kavli

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Dyrk Fontenehuset
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2025: kr 73 000
Startdato
26.05.2025
Sluttdato
31.10.2025
Status
Under gjennomføring