E-læring og kunnskap om tilgjengelighet og universell utforming i Ski-VM 2025

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Ski-VM 2025 er det største arrangementet i Norge i 2020-årene, og det er første gang at para idretten er inkludert i det vanlige konkurranseprogrammet. Ski-VM 2025 skal i gjennomføringen av VM ha med inntil 2 200 frivillige, flere med særskilt ansvar for deltakere og besøkende med funksjonsnedsettelser. Det vil etableres et eget e-læringsprogram og kurs for alle frivillige, med mål om å gjøre våre frivillige funksjonærer trygge i service- og vertskapsrollen, og bedre deres forståelse når de møter personer med funksjonsnedsettelser. Målet med e-lærings programmet er også er å gi de frivillige forståelse på områdene: Tilgjengelighet HMS – med vekt med mangfoldet i HMS Bærekraft – sosial og fotavtrykk Arrangementet estimerer 220.000 publikummere i Granåsen i løpet av VM-dagene, og tilsvarende tall på seremonier i sentrum. Ski-VM 2025 skal være forberedt på vertskapsrollen for disse, med ulike funksjonsnedsettelser. I arbeidet for at utøvere og publikum møter kompetente frivillige funksjonærer gjennomføres det ved siden av e-lærings programmet to kursdager om tilgjengelighet. Ski-VM 2025 har også et program Unge frivillige, med 50 frivillige mellom18 og 26 år som følges opp særskilt, også det på området mangfold, inkludering og para-gjennomføring.

Aktivitet/tiltak/metode

A. E-lærings kurset – og hvordan det skal settes opp: E-lærings kurset vil utarbeides høsten 2024 i samarbeid med tre traineer fra NTNU. Kurset vil gjennomgås i fellesmøter med avdelingsledere og gruppeledere i Ski-VM 2025, før det deles med alle de frivillige funksjonærene. Det vil være behov for kjøp av noen tjenester for oppsett av den digitale delen av programmet, både tekniske løsninger som styrker tilgjengelighet, og et design som gjør kurset tilgjengelig og inspirerende for alle. Mål for e-læring: Målet med e-lærings programmet er å ha frivillige funksjonærer under Ski-VM2025 som kan løse oppgaver mot utøvere (herunder para), støtteapparat og besøkende med ulike behov og ulike ønsker, slik at alle opplever at Ski-VM2025 er tilrettelagt for dem. Vertskapsrollen – og en forståelse av en slik rolle i både et sikkerhets-, bærekrafts- og tilgjengelighetsperspektiv blir viktig. Slik kan de frivillige bidra til å skape et trygt, bærekraftig og vellykket mesterskap for alle utøvere, besøkende og andre tilknyttet Ski-VM2025. Dette inkluderer i aller høyeste grad også para-utøverne. B. Kursdager for kvalifisering for Tilgjengelighetsmerket Tilgjengelighetsmerket er en sertifisering for kunst- og kultur aktører som har god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på sine arrangementer. Etter Ski-VM2025 vil dette gjelde også for utendørs vinter arrangementer. Ved å benytte merket tror vi at vi når nye publikumsgrupper og viser at arrangement er tilgjengelig for flere. 2 kursdager gjennomføres for 600 av våre frivillige. Dette kurset er aldri tidligere gjennomført for så store grupper frivillige. Det vil også bli inkludert i kurset Demensvennlig samfunn ved Ressurssenter for demens disse dagene. Kursdagene avsluttes med innlegg fra Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, som er paraply for 88 organisasjoner på området, som beskriver mangfoldet av funksjonsvariasjoner.

Antall deltakere

2200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer at en god opplæring av 600 frivillige (herunder alle gruppeledere) på kurs i tilgjengelighet– fysisk og kognitivt, og at 2200 frivillige gjennomfører et e-læringskurs vil sette organisasjonen i stand til å være et godt vertskap som gir gode opplevelser til alle deltakere og besøkende. Dette er ikke minst viktig overfor deltakerne i para-VM. E-læringskurset og kursene for tilgjengelighet vil bidra til at ambisjoner om bærekraftsmål inkluderes i den utøvende og publikumsnære delen av VM-organisasjon. E-læringskuret vil bidra til at alle frivillige får mulighet til å delta i kurs- og kompetanseoppbygging uavhengig av hvor i landet de bor. Det er også et element av tilgjengeliggjøring ved at kurset kan tas hjemme, slik at også frivillige med funksjonsnedsettelser kan delta. Høyt deltakerantall på kursene bidrar til gode resultat i gjennomføring av Ski-VM 2025. E-læringskurset vil med enkle grep kunne overføres til andre arrangører i framtida, som Norske kulturarrangører, og inkluderes i veilederen for store vinter arrangement. Denne har vi fått støtte fra Dam til utforming av.

Plan for gjennomføring

E-læringsprogrammet vil lages av tre studenter fra NTNU. Studentene inngår i et samarbeid mellom universitetet og Ski-VM2025, og vil være del av et trainee-program. Oppstart for arbeidet er i november, og kurset vil være klart for bruk i januar – rett før Ski-VM2025. Alle frivillige må gjennomføre kursene, med en innledning: Her finner du de fire forskjellige e-læringskursene vi ønsker at de gjennomfører før de ankommer Trondheim i 2025. Kursene omhandler frivillighet og vertskap, bærekraft – klimafotavtrykk og sosial inkludering, tilgjengelighet og mangfold og helse-, miljø- og sikkerhet.   Hvert kurs tar ca. 20 minutter å gjennomføre. Kursene må fullføres for å bli registrert.  Kursdager for ansatte og kursdager for frivillige gjennomføres senhøsten 24. Likeledes kurs Demensvennlig samfunn. Oppfølging av tilgjengelighets prosjekt og ide arbeid for inkludering av personer med funksjons variasjoner i Unge frivillige gjennomføres i november. En av samlingen i Unge frivillige vil ha tilgjengelighet, mangfold, sosial bærekraft og para som et av sine tema. Det er et overordnet mål at kunnskapen som jobbes fram blant de frivillige under Ski-VM2025 videreføres til annet frivillig arbeid i hele Norge gjennom : * frivillig sentraler * overføring av frivillige ressurser til etablerte frivillige miljø * demens foreningenes nettverk * studiemiljø i Trondheim * de lederprogram som inngår i Unge frivillige * andre særidrettsforbund * andre kulturarrangører

Prosjektleder

Anders Myrland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
E-læring og kunnskap om tilgjengelighet og universell utforming i Ski-VM 2025
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 190 000
Startdato
15.11.2024
Sluttdato
23.01.2025
Status
Under gjennomføring