EAP som bidrag i stagnert terapi

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Korttidsenheten for ungdom ved Nordlandssykehuset er en sengepost for ungdommer som ikke har hatt tilstrekkelig effekt av forsøk på behandling i førstelinjen og spes.helsetjenestens poliklinikk. Hesteassistert psykoterapi er en behandlingsmetode som i økende grad nå også benyttes i Europa med god effekt, særlig mtp pasienter som ikke nyttiggjør seg av såkalt tradisjonell samtaleterapi. Prosjektet vil gjennomføres i 12 uker og måle endring i stagnerte terapier og forhåpentligvis være et viktig steg på veien til at Nordlandssykekhuset på sikt vil etablere/finansiere EAP som fast tilbud.

Målsetting for prosjektet

Et av målene ved prosjektet, er at dette prosjektet skal gi resultater som fører til at Nordlandssykehuset på sikt vil legge denne type behandling i budsjettet sitt.

Målgruppe

Ungdommer, 13-18 år, innlagt ved Korttidsenhet, vanligvis innlagt i 3-6 mnd pga alvorlige psykiske vansker som ikke har hatt effekt av tidligere behandling.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Pasientutvelgelse og screening i begynnelsen av januar sannsynligvis, og sannsynlig oppstart midten av januar, ukentlige timer i 12 uker dvs sannsynlig avslutning midten av april og påfølgende screening. Intervjuer av ansatte ved avdelingen underveis. Rapportskriving/evaluering i etterkant. Metoden er hesteassistert psykoterapi, utdannet via organisasjonen EAGALA (EAGALA.org). Se mer info under prosjektbeskrivelse vedlagt.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart i 2017, etter at første pilotstudie er avviklet (noe en regner med vil være i desember 2016). Pasientutvelgelse og screening i begynnelsen av januar sannsynligvis, og sannsynlig oppstart midten av januar, ukentlige timer i 12 uker dvs sannsynlig avslutning midten av april og påfølgende screening. Intervjuer av ansatte ved avdelingen underveis. Rapportskriving/evaluering i etterkant.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ønsket med prosjektet å tilby EAP til ungdommer med psykiske vansker, der tradisjonell behandling allerede var forsøkt over tid, uten tilstrekkelig effekt. Vi ønsket også å bidra til økt kunnskap innenfor det hesteterapeutiske feltet, et felt som preges av mange gode erfaringer i helsesammenheng, men med beskjedne forskningsbaserte data. Det aktuelle prosjektet nå – ble gjennomført våren 2017, med ungdommer innlagt ved Korttidsenhet for ungdom, BUPA, Nordlandssykehuset. Målet med prosjektet, var at at flere pasienter skal få mulighet til å få behandling via metoden, og at Nordlandssykehuset på sikt vil legge denne type behandling i budsjettet sitt. Målet er også at vi på sikt kan gjennomføre mer «tyngre» forskning, som kan bidra til å skape viktig dokumentasjon og kunnskap om verdien av å kunne tilby metoden til flere mennesker, og å få bedre kunnskap om hvilke pasienter/mennesker som kan ha spesiell nytte av metoden, og få bedre kunnskap til å forstå mekanismene i terapimetoden.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det ble gitt svært gode og konstruktive tilbakemeldinger fra både familiene som deltok og behandlerne ved sengeposten. Både pasientene og behandlerne ønsket å fortsette å tilby behandlingen til pasienter. Sykehusets økonomiske situasjon er svært vanskelig, og bevilgning av penger til mer utradisjonell terapi er fortsatt utfordrende. En endring i denne piloten (sammenlignet med forrige pilot), var å ikke ha pasienter i gruppe, men i stedet adskilt- med sine familier. Dette virket mer gunstig i forhold til at pasientene fremsto mer fokusert i egne prosesser og mer “påkoblet” (mer til stede i eget følelsesliv) . Gjennom timene, ble det opplevd at familiens samspillsmønster ble tydeliggjort på en «naturlig måte» gjennom aktiviteter/nærvær med hestene. Det ble sannsynligvis mindre truende og mer synlig å observere samspillet gjennom hestene og hvordan de ble påvirket – enn å skulle snakke direkte med familien.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

8

Prosjektgjennomføring/Metode

Før terapien ble igangsatt, ble pasientenes historikk og status gjennomgått ved hjelp av lesing av journal, samtaler med behandlerteam, og samtale med hovedbehandler og familiene. Pasientene ble enten kjørt til timene av sine foreldre, eller de tok taxi. Timene foregikk i en stor ridearena med løse hest(er) på bakken sammen med terapeutteam og deltagere. Timene omhandlet øvelser der familiene skulle bli kjent med hestene, og utføre metaforiske aktiviteter der de skulle bygge seg mål og hindringer, og forsøke å føre hestene til målet.

Resultater og resultatvurdering

Pasient 1-1 time. Pasient 2 – 6 timer. pasient 3 – 4 timer (av 5 planlagte. Familienes samspillskvaliteter ble tydeliggjort. Samspillet med hesten bidro til metaforisk læring, hvor særlig den ene ungdommen viste økt evne til mentalisering (hadde svært store vansker med mentalisering/perspektivtaking.) Det ble observert en tydelig holdningsendring, fra å virke i tydelig forsvar og negativ til terapi, til å åpne seg opp og reflektere over egne utfordringer. Det oppleves positivt å kommunisere gjennom hesten – heller enn med et direkte fokus på pasienten/fam og lettere å åpne opp mtp. sårbarheter. Det var nyttig å gi rom for prosessene mellom hest/fam, og fokus på nøytrale formuleringer av hestenes atferd – og evt samspill mellom hest/fam. Fam. kom med egne refleksjoner, og det ble det observert tydelige atferdsendringer hos hestene. Det ble tydelig at familiene fikk kommunisert rundt hestens reaksjoner- sett opp mot deres egen kommunikasjon.

Oppsummering og videre planer

Over noen få timer, var det utrolig å se hvordan samspillet innad i familiene og mellom fam/hestene endret seg tydelig til det positive. Å bruke hest i stagnert terapi kan absolutt være en knuteåpner for noe som sitter litt fast. Det var spesielt tydelig for pasient 2, der familien opplevde store endringer. Dette gir oss i teamet en klar indikator på at vi skal videreføre vårt arbeid. Ved neste prosjekt skal vi forstørre skalaen timer og antall pasienter. Det vil være naturlig å spørre KEU i neste runde om et lengre forløp, evt vurdere andre relevante pasient-/klientgrupper..

Prosjektleder

Cecilie Larsen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
EAP som bidrag i stagnert terapi
Organisasjon
Hest og Helse
Beløp Bevilget
2017: kr 35 000
Startdato
14.01.2017
Sluttdato
14.10.2017
Status
Avsluttet