Her gjør de pandemi og mørketid lysere

Også i vakre Eidsfjord kan mørketid og pandemi blir krevende. Derfor tok pensjonistforeningen grep.

– Prosjektet vil fokusere på hvordan våre forfedre levde og hvordan de livnærte seg. Kosthold da og nå. Hvordan har det påvirket oss i oppveksten som barn og ungdom, forteller prosjektleder Bjørn Pettersen.

Kan endelig møtes igjen

Etter en idémyldring internt i Eidsfjord pensjonistforening kom ideen til prosjektet opp. Målet er sju samlinger med følgende temaer:

  • Gamle matretter og mattradisjoner i Eidsfjord.
  • Samiske matretter og samiske tradisjoner i Eidsfjord.
  • Film- og videokvelder med innslag fra gamle dager.
  • Forteller kvelder med gode historier fra gamle tider m.m.

– Prosjektet er særdeles viktig nå når de fleste har vært isolert over lang tid. Vi har gode smitteverntiltak og deltakerne føler seg trygge. Dette gjør at de tør å møtes og ha sosial kontakt, noe som har vært mangelvare lenge, forteller Pettersen.

Bygger relasjoner

I mars 2021 hadde de den første samlingen. Da møtte hele 35 deltakere opp.

– De var veldig fornøyde både med rettene de fikk servert og praten rundet bordene. Ingeborg Tåga fortalte fra sin barndom i med tema «Min barndom var fattig», sier Pettersen.

Prosjektet fokuserer både på sammenhengen mellom kosthold og helse, og ikke minst viktigheten av sosial kontakt.

– Dette er med å forebygge isolasjon og i stedet bygge relasjoner, sier Pettersen.


Søknadssammendrag

Eidsfjord Pensjonistforening har 61 medlemmer i alderen 65 – 92 år. På grunn av korona-epidemien er mange eldre isolert og har mistet den sosiale kontakten. Vi ønsker med dette prosjektet å hindre sosial distansering.

Målgruppen er hjemmeboende eldre med ev. ledsagere i Eidsfjord. Deltakerne bor spredt og vi mener dette vil være et særdeles viktig tiltak for at eldre skal komme seg gjennom en lang vinter og mørketid som ofte er vanskelig for mange.

Vi tenker oss å avvikle 7 samlinger med ulike aktiviteter. Vi vil fokusere på 3 hovedfelt.

1. Gamle matretter og tradisjoner fra barndom og ungdom. Vi vil holde kåseri om gamle tradisjoner og servere matretter fra gamle dager.

2. Samlinger med fortellerkvelder. Her legger vi opp til en innleder som forteller om tro og overtro før vi fikk elektrisitet i Eidsfjord. Dette vil inspirere til deltakelse og gi tilhørighet.

3. Samlinger med film- og videokvelder. Det finnes mange klipp fra gamle dager, bl.a. fra nedleggelsen av telefonsentralen og butikkene i Eidsfjord. Dette vil bli brukt i historisk sammenheng og framkalle minner fra en svunnen tid.

Vi tenker også å kjøre flere bildekavalkader fra sommerturer og annen aktivitet i pensjonistforeninga og andre sammenkomster. Det legges opp til diskusjoner og deltakerne vil bli aktivt involvert.

Prosjektet starter 30. november 2020 og vil bli avsluttet innen 31. desember 2021.

Vi håper med dette at vi kan aktivisere deltakerne slik at de får lyst til å delta i sosiale samlinger i framtida. Eidsfjord Pensjonistforening planlegger å fortsette med aktivitet for eldre også etter prosjektets slutt.

Prosjektleder/forsker

Bjørn Pettersen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Eidsfjord Pensjonistforening
Organisasjon
Pensjonistforbundet
Beløp Bevilget
Kr 86.500
Startdato
28.10.2020