Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det er krevende å være ny i et land uten å kjenne språket eller kulturen. Det kan være utfordrende for foreldre å ivareta integreringsprosessen til barna når de selv er i en sårbar fase og prøver å finne sin plass i samfunnet. For barn og unge er fritidsarenaen en viktig integreringsarena, men forhold som økonomi, språk og manglende kjennskap til både tilbud og organisering av fritidsaktiviteter gjør at mange faller utenfor. Å være nyankommen og i tillegg ha få muligheter til å bli kjent med mennesker og tilbud, kan føre til ensomhet og en svekket følelse av tilhørighet til det nye nærmiljøet
Målsetting for prosjektet
Overordnet målsetning er å bidra til lokal integrering og inkludering gjennom frivillig arbeid. Nyankomne flyktningfamilier vil kobles til frivillige «gode naboer», bli kjent med en rekke familieaktiviteter i nærmiljøet og barna vil få muligheten til å starte på organiserte fritidsaktiviteter.
Målgruppe
Målgruppen er familier med asyl- og flyktningbakgrunn som nylig er bosatte i Kristiansand og Arendal.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
120
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Nylig bosatte flyktningfamilier i Kristiansand og Arendal vil kobles til frivilligteam bestående av 2-4 frivillige eller en hel familie som deltar med egne barn. Det samme frivilligteamet følger den samme familien i en periode på inntil 12 måneder. De bruker tid på å bli kjent med hverandre og med tilbud i lokalmiljøet, som kulturarrangementer, loppemarked og skogsturer. De frivillige tilrettelegger også for at barna kan bli med på organiserte fritidsaktiviteter og sørger for at foreldrene blir kjent med forventinger og krav i den sammenheng. Prosjektet vil knytte nyankomne familier både til familie-/lavterskeltilbud og organiserte fritidsaktiviteter. Arendal er et nytt satsningsområde etter initiativ fra lokale krefter i offentlig og frivillig sektor i kommunen. Her vil vi jobbe tett med nettverk og organisasjoner, blant annet samarbeide med pilotprosjektet Fritidskort for barn og unge i Arendal kommune. I Kristiansand ønsker vi å styrke tilbudet, blant annet ved å samarbeide med stiftelsen Flexid om egne foreldrekurs med mål om å skape dialog om hvordan foreldre kan bidra til å bygge broen mellom hjem og nærmiljø for barna. Det legges opp til faglig påfyll og erfaringsutveksling mellom frivillige og samarbeidspartnere underveis.
Fremdriftsplan for prosjektet
Første fase: samarbeidsavtaler med kommuner, identifisere behov og muligheter sammen med ressursgruppe i Arendal, rekruttering og opplæring av frivillige Andre fase: koble frivillige til familier, sikre god oppfølging av frivillige underveis (inkludert faglig påfyll og erfaringsutveksling), gjennomføre møteplassaktiviteter for nyankomne og befolkningen for øvrig, foreldrekurs med Flexid Tredje fase: evaluering og rapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektet overordnede målsetning har vært å bidra til lokal integrering og inkludering gjennom frivillig arbeid, samt styrke retten til lek og fritid for barn og unge, jf. barnekonvensjon art. 31. I tråd med prosjektsøknaden var målgruppa familier med asyl- og flyktningbakgrunn som nylig er bosatt i Arendal og Kristiansand. I tillegg har vi gjennomført prosjektet i Lindesnes i samarbeid med Mandal Frivilligsentral. Bakgrunnen for prosjektet var utfordringene nyankomne familier møter, som språkbarrierer, økonomi og manglende kjennskap til det norske samfunnet. Prosjektet delmål var blant annet å lette overgangen til det norske samfunnet gjennom aktiviteter som bidrar til kjennskap til ulike tilbud og aktiviteter i nærmiljøet. På grunn av høye ankomster av flyktninger fra Ukraina har vi i løpet av prosjektperioden justert aktivitetene for å møte de nye behovene, blant annet har vi gjennomført flere møteplasser enn opprinnelig prosjektplan for å nå ut til flere barn og familier.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Kjennskap til og erfaring med aktiviteter og tilbud i nærmiljøet er viktig for felleskap, tillit og tilhørighet i lokalsamfunnet. Gjennom prosjektet har Redd Barna-frivillige bidratt til at nylig bosatte familier har fått en enklere overgang til det norske samfunnet gjennom ulike aktiviteter som blant annet bidrar til kjennskap til lokalsamfunnet. Frivillige har introdusert familier for ulike tilbud i nærmiljøet, slik som biblioteket, kino, badeland og dyreparken. Mange av barna har også blitt introdusert for organiserte fritidsaktiviteter, og fått god støtte fra de frivillige til å melde seg på aktiviteter og bli kjent med veien til og fra aktiviteter. Gjennom flere møteplassaktiviteter har familiene fått møte andre familier i lokalsamfunnet, praktisert norsk og deltatt på gode og inkluderende aktiviteter.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
3661
Prosjektgjennomføring/Metode
For å imøtekomme målene for arbeidet har frivillige jobbet både med tett oppfølging av enkeltfamilier gjennom En god nabo, og arrangert større åpne møteplasser hvor barn og familier med flyktningbakgrunn og lokalbefolkningen for øvrig møtes. Med ulik metodikk i prosjektet når vi også bredt ut til familier med ulike behov. Deltakere i prosjektet er blitt introdusert for et bredt spekter av aktiviteter i nærmiljøet, som bibliotek, kino, trampolineland og dyreparken. Prosjektet har også tilrettelagt for at barn og unge får deltatt på organiserte fritidsaktiviteter. Fritidsarenaen er en viktig integreringsarena hvor barn kan ta del i felleskapet, få venner, mestringsfølelse og tilhørighet til det nye lokalsamfunnet. Før oppstart av sitt engasjement har frivillige gjennomført opplæring, signert Redd Barnas etiske retningslinjer, levert politiattest. Familier har blitt rekruttert til prosjektet via våre samarbeidspartnere som voksenopplæringen i Arendal, Nav-Arendal og Nav-Kristiansand ved flyktningetjenesten.
Resultater og resultatvurdering
– 3570 barn og deres foreldre har deltatt på møteplasser som er åpen og inkluderende for alle. – 91 barn og deres foreldre har fått jevnlig og tett oppfølging av et frivillig team. – 136 frivillige har vært engasjert i prosjektet. – 35 møteplasser har blitt gjennomført hvor nylig bosatte familier og andre familier har møtes på tvers av bakgrunn. – 6 samlinger for frivillige med erfaringsutveksling og faglig påfyll. Prosjektet har bidratt til at målgruppa har fått kjennskap til aktiviteter i lokalsamfunnet og på den måten bidratt til fellesskap og tilhørighet. Det ga barn og unge muligheten til å delta i organiserte fritidsaktiviteter og skapte gode opplevelser og aktiviteter. Resultatene viser at prosjektet har hatt en positiv påvirkning på barn og foreldres livskvalitet og tilhørighet til lokalsamfunnet. Suksesskriteriene er blant annet velorganiserte og dedikerte frivillige, målrettet rekruttering av målgruppa i samarbeid med partnere og godt tilrettelagte aktiviteter.
Oppsummering og videre planer
Det har vært en stor økning av antall flyktninger fra Ukraina . Kommuner i Norge har bosatt rekordmange og det er enormt behov for aktiviteter som bidrar til at nylig bosatte flyktninger blir mer kjent med sitt nye nærmiljø, deltar på fritidsaktiviteter, og får muligheten til å finne seg til rette i sitt nye lokalsamfunn. Prosjektet har gitt oss nyttig læring og innsikt hos nylig bosatte familier, og vi vil jobbe videre med å sikre finansiering for å videreføre prosjektet og imøtekomme behovet framover.