Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Antallet eldre i Norge øker, og vi har nå passert én million alderspensjonister. Innen 2040 vil antall personer over 80 år være dobbelt så høyt som i 2018, og det vil være flere over 65 år enn under 20 år i Norge. Kvinner lever lengst og utgjør derfor flertallet av de eldste. Eldre kvinner i Norge har bedre helse enn tidligere generasjoner, fungerer godt i dagliglivet og er uavhengige av hjelp i stadig høyere alder. Samtidig medfører alderdommen økt sykdomsforekomst og funksjonsnedsettelser. Eldre kvinner er blant de største brukerne av helse- og omsorgstjenester, og de bruker mye legemidler. Når kroppen eldes, skjer det en rekke fysiologiske endringer som kan påvirke hvordan kroppen håndterer medisiner. Eldre har ofte flere sykdommer eller plager som krever medisiner, og bruk av flere ulike medisiner samtidig øker risikoen for interaksjoner og bivirkninger. Årlig opplever minst 5% feilmedisinering og rundt 15% dør årlig som følge av feilene. Nesten 200 mennesker blir hvert år alvorlig syke av feil medisiner eller gale doser (pasientsikkerhetskampanjen.no). Siden eldre kvinner er en gruppe som er storforbrukere av legemidler, er det grunn til å tro at de er overrepresentert i denne statistikken.
Aktivitet/tiltak/metode
Manglende kunnskap om samspillet mellom alder, kjønn og legemidler hos eldre kvinner kan få alvorlige konsekvenser. I 2008 mottok en av tre hjemmeboende eldre i Norge minst ett potensielt skadelig legemiddel eller en uheldig kombinasjon av legemidler (NOU 2023: 5). Det er derfor på tide at eldre kvinner og medisinbruk blir satt på dagorden. Dette ønsker vi å gjøre med tre ulike tiltak: Tiltak 1: arrangere et åpent nasjonalt møte, med fagpersoner bla. fra Direktoratet for medisinske produkter, som kan beskrive forekomst og forklare konsekvenser av uriktig bruk av legemidler hos eldre kvinner. Vi ønsker også debatt med helsepolitikere som blant annet må svare på hvorfor eldre kvinners medisinbruk ikke blir behandlet som et alvorlig og underkommunisert folkehelseproblem. Vi kobler oss dette opp mot regjeringens store satsing på eldre; Bo trygt heime, (Meld. St. 24) Tiltak 2: utvikle en presentasjon om eldre kvinner og medisinbruk til bruk på åpne møter i regi av NKS 19 kvinnehelsekontakter og lokalforeninger. Vi har lang erfaring med å utvikle e-læring kurs for digitale møter, og vil lage et om eldre kvinner og medisinbruk. Tiltak 3: spre kunnskap til befolkningen og spesielt målgruppen eldre kvinner om konsekvenser av feilaktig medisinbruk. Sanitetskvinnene har frivillige kvinnehelsekontakter som har som oppgave å spre kunnskap om kvinnehelse. Vi ønsker 15 fylkesvise åpne arrangement om eldre kvinner og medikamentbruk i 2025 i regi av fylkes- og lokalforeningene. Disse gjennomføres med bruk av materiellet som er utviklet i prosjektet, og lokale fagpersoner/helsepersonell til å holde innlegg. Målgruppen er alle som er interessert i tema eldre kvinner og medisinbruk. Dette kan holdes på eldresentrene, på det lokale biblioteket, samfunnshuset osv. Alle lokalforeninger og deltakere fyller ut evalueringsskjema i etterkant via Forms. Vi vil bruke ulike kanaler for å nå ut med informasjon, og det reduserer risikoen for at det blir lav toppmøte på åpne møter.
Antall deltakere
50000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Multimorbiditet er et begrep for å beskrive tilstander der flere kroniske helseproblemer oppstår samtidig. Multimorbiditet rammer oftest kvinner, og kan medføre flere utfordringer. Sykdommer kan kreve motstridende behandling og det kan oppstå behov for bruk av for mange legemidler samtidig, som foreskrives av ulike leger. Dette øker risikoen for feilbruk, overmedisinering og utilsiktede interaksjoner og bivirkninger. Riktig bruk av legemidler er svært viktig for mange eldre personer, samtidig er det betydelig risiko for legemiddelrelaterte problemer. En studie fra 2008 viste at det var legemidler som brukes i behandlingen av psykiske lidelser som utgjorde 60% av de uheldige forskrivningene. Og kvinner var mer utsatte for å få foreskrevet uhensiktsmessige legemidler enn menn (NOU, 2023) I dette prosjektet setter vi fokus på konsekvenser av feilaktig legemiddelbruk, og særlig for eldre kvinner. Riktig legemiddelbruk vil spare helsetjenestene og samfunnet generelt for betydelige utgifter, og vil øke livskvaliteten for den enkelte og pårørende. Ved å øke eldres og pårørendes helsekompetanse om feil medisinbruk og overmedisinering , gir det den enkelte muligheten til å stille spørsmål og følge opp i møte med helsetjenesten . Når målet om at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig, er det viktig at eldre får riktig diagnose og behandling. På sikt er målet at dette prosjektet vi øke berørtes livskvalitet, og å redusere antall svingdørspasienter og antall dødsfall. I tillegg håper vi det vil øke forskningen på eldre kvinners helse. . En kunnskapsoversikt om kvinnehelse som Folkehelseinstituttet gjennomførte i 2022 fant at kun 1 prosent av de systematiske oversiktene som ble inkludert i kartleggingen, omhandlet kvinner som var 80 år eller eldre.
Plan for gjennomføring
Februar: oppstart Mars: Annonsere i eget nyhetsbrev og rekruttere lokalforeninger April: Gjennomføre åpnet nasjonal møte om eldre kvinner og medikamentbruk Mai: Presentasjon og e-læringsmodul ferdig utviklet September: Fylkesvise åpne møter November: Evaluering av prosjektet Desember: Sluttdato: levering av sluttrapport og regnskap