Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
70 000 unge mennesker under 30 står utenfor skole og arbeid, ifølge NAV. 1 av 3 unge faller ut av videregående opplæring og antall unge uføre øker. Psykiske lidelser er den viktigste årsaken til at unge blir uføre og omkostningene er store både for samfunnet og for de unge det gjelder. Tiltaket vi søker om vil gi tilrettelagt arbeidstrening i Dyrebeskyttelsen Norge til unge mennesker med psykiske helseutfordringer. For er det psykiske lidelser som er årsaken til at unge mennesker ikke makter skole og arbeid, eller kan det også være mangel på tilrettelegging?
Målsetting for prosjektet
1. Gi 30-50 kandidater arbeidstrening hos Dyrebeskyttelsen Norge hvor minst 70% av disse går ut i arbeid eller utdanning etter fullført arbeidstrening. 2.Produsere en film om tiltaket som skal brukes til å formidle prosjektets resultater og samle inn midler til videreføring (200 000kr).
Målgruppe
Unge (16-25) med psykiske helseproblemer og en interesse for dyrevelferd som står utenfor skole og/eller arbeid.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
50
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Fag-og referansegruppe medvirker i videreutviklingen av mentorkurset som er brukt i KICKS samarbeidet (vedlegg 1). Alle lokalavdelingene i Dyrebeskyttelsen Norge stiller med minst 1 mentor hver som gjennomfører kurset slik at de er i stand til å følge opp og tilrettelegge for kandidaten. PK rekrutterer NAV arbeidslivscoaher i nærmeste lokalavdeling som igjen rekrutterer kandidater til PK. PK gjennomfører informasjonsmøte med kandidat og NAV veileder hvor arbeidsevne, helsetilstand og tilretteleggingsbehov avklares. I prosjektperioden fra 2021-2024 skal det gjennomføres 5 runder med arbeidstrening med 10-15 kandidater pr runde. Kandidatene kan velge mellom arbeidstrening i 6 eller 12 måneder. Alle kandidater mottar opplæringskurs av PK og mentor ved oppstart for å sikre en forsvarlig overgang både for mennesker og dyr. PK har kontakt med kandidat de 4 første ukene for å justere tilretteleggingen om nødvendig. 6 uker før fullført arbeidstrening samler PK kandidater til kurs (CV skriving, intervjutrening, etc) i samarbeid med NAV. PK kartlegger kandidatens løp 3, 6 og 12 mnd etter endt arbeidstrening for å undersøke om vi har nådd målet med 70% i arbeid eller utdanning. Film produseres i prosjektår 2 av produsent Guro Lepperød.
Fremdriftsplan for prosjektet
02.2021 06.2021 PK,fag- og ref.gruppe videreutvikler mentorprogram. NAV kobles på lokalt. 08.2021 01.2022 Arbeidstrening 1 02.2022 07.2022 Arbeidstrening 2 + nytt mentorkurs 08.2022 01.2023 Arbeidstrening 3 + midtveisevaluering 02.2023 07.2023 Arbeidstrening 4+ nytt mentorkurs + film utvikling 08.2023 01.2024 Arbeidstrening 5 + lansering av film og fundraisingssider. 01.2024 02.2024 Sluttrapportering og plan for videreføring med innsamlede midler
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektets primære mål var å styrke kandidatenes psykiske helse slik at de kom i videre sysselsetting etter deltagelse. Et sekundært mål var å heve Dyrebeskyttelsen Norge sin kompetanse på psykisk helse, både i sentralleddet og i lokalavdelingene. Målgruppen for dette prosjektet var unge mellom 16-25 år som opplever utenforskap til skolegang eller arbeidslivet. I 2022 var 99 200 unge i Norge mellom 15-29 år utenfor skole og arbeid, ifølge SSB. Mental Helse Ungdom har utviklet et arbeidstreningsprosjekt med fokus på individuell tilpasning, tett oppfølging og dyr som sentralt element i samarbeid med Dyrebeskyttelsen Norge. Interaksjon med dyr gir positive helseeffekter og styrker mestringstro og ansvarsfølelse. Prosjektet har vist seg effektivt, med mange unge som opplever mening, mestring og økt motivasjon for videre utvikling.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
På bakgrunn av kandidat-evalueringer kan vi argumentere for at prosjektet har nådd oppsatte effektmål på individnivå, som tilsier at kandidatene oppleve økt mestring og tro på seg selv, samt oppleve en tydeligere avklaring på deres arbeidskapasitet eller restarbeidsevne. Samtidig viser evalueringer at kandidatene opplevde å få en styrket psykisk helse som resultat av å delta i et terapeutisk arbeidsmiljø med både dyr og mennesker. Som et sekundærmål, og på organisasjonsnivå har Dyrebeskyttelsen Norge økt sin kompetanse om psykisk helse. På samfunnsnivå har prosjektet bidratt til å inspirere andre aktører til å følge samme modell for arbeidstrening. Dette har blant annet blitt kommunisert gjennom film og fagdag, samtidig som det er planlagt et foredrag om prosjektet på Arendalsuka 2024. Vi kan imidlertid ikke med sikkerhet si om prosjektet har bidratt til reduserte kostnader forbundet med ungt utenforskap, besparelser i sosiale stønader og bruk av helsetjenester over tid.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
25
Prosjektgjennomføring/Metode
Arbeidstreningen foregikk ved Dyrebeskyttelsen Norges hjelpesentre i Tromsø, Nord Jæren, Mandal og Oslo. Kandidatene arbeidet med innfangning, rehabilitering, sosialisering, stell, fôring og medisinering av dyr, og bidro til at de ble klare for adopsjon. Hver kandidat fikk tett oppfølging av egen mentor, og veiledning fra prosjektkoordinator i Mental Helse Ungdom. Arbeidstreningen inkluderte oppstartsmøter og jevnlige evalueringer for å tilpasse individuelle behov. Seks måneders avtaler ble inngått, med mulighet for forlengelse til ett år. Attester ble utstedt etter fullført praksis. I Oslo ble DN-Ung startet for å møte økt etterspørsel, rettet mot unge med interesse for dyrevelferd og psykisk helse. Gruppen møttes ukentlig og delte informasjon om dyrevelferd på sosiale medier. Alle prosjektets deltagere av mentorer og kandidater ble tilbudt kurs i psykisk helse og relasjonsarbeid. Referanse- og faggrupper sikret brukermedvirkning i prosjektets prosesser. En kortfilm om deltakernes opplevelser ble lansert på en fagdag, der prosjektet ble presentert for relevante aktører. Filmen og prosjektet fikk stor oppmerksomhet, og videre formidling er planlagt på Arendalsuka 2024.
Resultater og resultatvurdering
Totalt har 25 kandidater benyttet seg av prosjektets tilbud, med 20 i arbeidstrening og 5 i DN-Ung. Kandidatene var fordelt på Tromsø (5), Oslo (9), Mandal (1) og Nord-Jæren (5). Prosjektets hovedmål var å øke kandidatenes mestringsfølelse, selvtillit, og avklaring av arbeidsevne, samt forbedre deres psykiske helse gjennom et terapeutisk arbeidsmiljø med dyr og mennesker. Evalueringer viste betydelig progresjon, med mange som startet usikre og med lav selvtillit, men som etter hvert bidro aktivt og tok ansvar. Syv kandidater forlenget arbeidstreningen til ett år, og seks fortsatte som frivillige. Deltakerne opplevde arbeid med dyr som særlig givende og følte mestring, noe som bidro til en positiv opplevelse av arbeidstreningen. Sekundært økte prosjektet Dyrebeskyttelsen Norges (DN) kompetanse på psykisk helse gjennom mentorkurs for 15 frivillige og ansatte. Samlet sett har prosjektet hatt stor verdi for deltakerne, med økt mestringstro, bedre psykisk helse, og personlig utvikling.
Oppsummering og videre planer
I Dyreassistert Arbeidstrening har unge arbeidet med dyr på hjelpesentre, med tett oppfølging fra mentorer. Evalueringer viser at deltakerne opplevde økt mening, mestring, tilhørighet og motivasjon. Vi mener at det er behov flere tiltak som treffer de unges interesseområde, og som kan inspirere de. For etter vår erfaring er det nettopp slik både drømmer og ambisjoner starter. Vi vil derfor sterkt anbefale et slikt program hos både private og kommersielle tiltaksarrangører. Vi håper våre erfaringer kan gi noen praktiske implikasjoner med nyttig verdi for fremtidige tiltak.