Får hjelp av «Bettan» til å lage egen sangbok

Hvilke sanger bringer fram gode minner, får deg i godt humør og gjør at du alltid må nynne med?

Pensjonistforbundet har fått hjelp av Elisabeth «Bettan» Andreassen til å lage sangbok. Entusiasmen er det lite å si på!

– Vi ser at koronapandemien har svekket eldres muligheter for å komme sammen, og vi ønsker å bidra med en aktivitet som kan engasjere og gjøre at eldre kan skape noe sammen, på tvers av alder og geografi, selv om de ikke kan møtes fysisk, sier prosjektleder Bjørg Karin Buttedahl.

Pensjonistforbundet er allerede partner i «Krafttak for sang», men med pandemien som bakteppe så de nye muligheter for å videreutvikle konseptet.

«Bettan» med på laget

Målet ble å lage en ny sangbok med favoritter fra barndom, ungdom og voksenliv.

– Sang skaper glede – og vekker minner! Derfor håper og tror vi at denne aktiviteten vil bidra positivt inn i en tilværelse som for mange har vært vanskelig grunnet koronapandemien, sier Butterdahl.

Gjennom ulike kanaler ble Pensjonistforbundets medlemmer oppfordret til å sende inn sine sangfavoritter. Med seg på laget fikk de Elisabeth «Bettan» Andreassen og et seniorkor, som promoterer prosjektet, både gjennom en minikonsert og med en egen appell om å sende inn sanger.

Se video med Bettan og seniorkoret her:

Musikkglede i hvert enkelt hjem

Selve innsamlingen av sanger foregår digitalt, og håpet er at dette skal bidra til positiv aktivitet i hvert enkelt hjem.

– Ideen kom opp i et møte der vi diskuterte gode tiltak for å skape glede og en opplevelse av samhørighet for eldre som sitter mye inne og har vært alene eller «tosomme» over lang tid, sier Butterdahl, og legger til:

– Kanskje noen vil bruke litt tid på å høre gjennom musikk de har liggende og tenke tilbake på gode minner forbundet med sangene, og på den måten få en positiv opplevelse. Prosessen er nesten like viktig som sluttresultatet, som er en flunkende ny sangbok for en ny generasjon pensjonister.

Helsefremmende

Når sangboka er ferdig skal den distribueres til lag, foreninger, seniorsentre og sykehjem over hele landet. Målet er å styrke folkehelsen.

– Sang er helsefremmende og skaper glede, enten man synger selv eller kun lytter, sier Butterdahl.


Søknadssammendrag

Pensjonistforbundet ser at koronapandemien har svekket eldres muligheter for å komme sammen, og vi ønsker å bidra med en aktivitet som kan engasjere og gjøre at eldre kan skape noe sammen, på tvers av alder og geografi. Pensjonistforbundet er partner i «Krafttak for sang» og ønsker å aktivere eldre over hele landet for å lage en ny sangbok, med favoritter fra sin barndom, ungdom og voksenliv.

Målsetningen er

  • Å aktivere pensjonister over hele landet til å komme med sangforslag
  • Økt sosial aktivitet: Sangboka kan tas i bruk i lag, foreninger, seniorsentre og sykehjem, for å styrke den sosiale aktiviteten som vi vet at sang bidrar til, særlig når sangene er kjente og kjære.
  • Å bidra til god folkehelse: Sang er helsefremmende og skaper glede, enten man synger selv eller kun lytter

Aktivitet/ metode:
Pensjonistforbundets nær 760 lokalforeninger over hele landet vil være viktige for å aktivisere målgruppen for prosjektet, alle landets pensjonister, i arbeidet med å foreslå sanger. Vi vil ta i bruk ulike virkemidler og kanaler; Skriftlig informasjon pr. post og i avisannonser, fysiske møter, sosiale medier, nettsider og medieomtale.

Dette prosjektet handler om å samle inn aktuelle sanger. Målet er å få trykket sangboken innen høsten 2021. Når den foreligger, vil sangboken kunne formidles til lag og foreninger, seniorsentre og sykehjem.

Sangboka vil gi følgende effekter:

  • Positiv aktivitet i selve innsamlingen av sanger
  • Positiv aktivitet når sangboka foreligger
  • Helsefremmende effekt, ved at man kommer sammen for felles aktivitet, hygge og sang
  • Dersom koronasituasjonen fortsetter kan man arrangere web-baserte sangtreff, der folk kan sitte hjemme i sin egen stue med den nye sangboka og delta ved hjelp av en eller flere forsangere, som leder arrangementet fra sin stue.

Innsamlingsarbeidet planlegges av en prosjektgruppe i Pensjonistforbundet og iverksettes av pensjonistforeningene over hele landet.

Prosjektleder/forsker

Bjørg Karin Buttedahl

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Engasjere eldre i å lage deres egen sangbok
Organisasjon
Pensjonistforbundet
Beløp Bevilget
Kr 300.000
Startdato
22.10.2020