Erstatningsprodukter for matoverfølsomme

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet
I dag rammes flere og flere av matallergier og/eller matintoleranse (matoverfølsomhet). Matvareallergi og -intoleranse angår ca 2-3 % av den voksne befolkningen og hele 6-8 % av alle barn. De vanligste matallergiene er melk, egg og nøtter, mens den vanligste matintoleransen er laktose og gluten. For mange av disse kan det få alvorlige konsekvenser å bli utsatt for allergener de ikke tåler. De kan få reaksjoner som kløe, eksem eller astmaanfall, i verste fall med døden til følge.

Mange som får diagnosen matallergi/matintoleranse er ikke klar over alle erstatningsprodukter som finnes. Det kan være helt avgjørende å bruke erstatningsprodukter i matlaging for matallergikere/intolerante både med tanke på ernæring, konsistens og smak.

Problemstillingen vi ønsker å adressere i dette prosjektet er hvordan det kan gis god og sikker informasjon om alle erstatningsprodukter for melk, gluten, egg til den som har diagnosen matallergi/intoeranse og andre som skal lage mat til de med allergier/intoleranser.

Vi har fått flere henvendelser fra medlemmer, pårørende, kokker og andre om en slik oversikt. I tillegg har ernæringsfysiologene etterlyst en slik oversikt som de kan bruke når de skal veilede pasienter til riktig sammensatt kost, både ernæringsmessig og smakmessig. Det er viktig når en matvare fjernes fra kosten at den erstattes. Den eneste behandlingen for de med matallergi/intoleranse er å unngå det man ikke tåler.

NAAF Region Nord og NCF ønsker å ha fokus på hva som kan spises og hva som kan erstatte matvarer som må utelates, og ikke bare hva som ikke kan spises når man har matallergi/matintoleranse. Derfor ønsker vi å lage en oversikt over hvilke erstatningsprodukter som finnes.

Vi ønsker at oversikten lages i både skriftlig og digital utgave med bilder/tekst. En oversikt med bilder vil være et godt verktøy å bruke for de som skal skolere andre i erstatningsprodukter, og vil også gjøre det lettere for dyslektikere, innvandrere og eldre å bruke. I Finnmark og Troms har vi mange med samisk som morsmål samt innvandrere fra både Russland og andre land.


Prosjektets målsetting
Lage oversikt over erstatningsprodukter for gluten, melk og laktose, soya, nøtter og egg.

Prosjektets målgruppe
Matallergikere/matintolerante og deres pårørende, barnehagepersonell,lærere, kokker, ernæringsfysiologer.

Beskrivelse av gjennomføring
Vi har hatt møter med medlemmer, ernæringsfysiologer, kokker som alle etterlyser en oversikt over hvilke erstatningsprodukter som finnes. Vi vil i samarbeid med NCF lage en oversikt for de ulike erstatningsprodukter for gluten, melk og laktose, soya, nøtter og egg.

Siden markedet for erstatningsprodukter varierer fra sted til sted, og nye produkter kommer til, velger vi kun å lage en nettversjon. En nettversjon kan enkelt oppdateres. Vi vil også lage en versjon av den skriftlige utgaven i pdf slik at de ulike lokallagene kan fylle inn hvor de ulike produktene er å få tak i lokalt.

Prosjektets betydning
Oversikt over erstatningsprodukter vil gjøre det enklere for alle med de vanligste matallergiene (melk, egg og nøtter) og den vanligste matintoleransen (gluten) å lage mat med god smak og riktig næringsinnhold. Det vil bli enklere for pasient/pårørende å lage fullverdig god mat når de blir klar over hvilke erstatningsprodukter som finnes. Noe som igjen vil minske faren for underernæring når man går på diett.

Selv om prosjektet først og fremst retter seg mot landets nordligste regioner, vil alle landets regioner kunne dra fordel av sluttproduktet.Framdriftsplan
Planlegging, jan 2011
Første utkast skriftlig materiale og
bilde/tekstutgave, mai 2011
Nettbasert versjon klar til uttesting, aug 2011
Distribusjon /publisering, nov 2011
Evaluering, des 2011
Sluttrapportering, jan 2012

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2010_3_0243.pdf

Sluttrapportsammendrag

I dag rammes flere og flere av matallergier og/eller matintoleranse (matoverfølsomhet). Matoverfølsomhet angår ca 2-3 % av den voksne befolkningen og hele 6-8 % av alle barn. De vanligste matallergiene er melk, egg og nøtter, mens den vanligste matintoleransen er laktose og gluten. For mange matoverfølsomme kan det få alvorlige konsekvenser å bli utsatt for allergener de ikke tåler.

Mange som får diagnosen matoverfølsomhet er ikke klar over alle erstatningsprodukter som finnes. Det kan være helt avgjørende å bruke erstatningsprodukter i matlaging for matoverfølsomme både med tanke på ernæring, konsistens og smak. Ikke alle er klar over at ved matlaging behøves ikke alltid egne oppskrifter, man kan bytte ut ingrediensen som ikke tåles med en erstatningsvare.

Problemstillingen vi ønsket å adressere i dette prosjektet var hvordan det kan gis god og sikker informasjon om erstatningsprodukter for melk, laktose, hvetemel/gluten, egg, nøtter og soya. Oversiktene viser en del av det store utvalget av erstatningsprodukter som finnes.

Det er laget oversikter over erstatningsprodukter for melk, laktose, hvetemel/gluten, egg, nøtter og soya, med både bilder og tekst. Da produsenter ofte endrer både emballasje og innhold, er det ikke trykket opp oversikter. Oversiktene ligger tilgjengelig på www.naaf.no. Ved behov kan de skrives ut fra nettet. PowerPoint-presentasjoner med bilder av erstatningsprodukter er også laget. Presentasjonene kan brukes under kurs for matoverfølsomme.

Prosjektleder/forsker

Anne-Kari Isaksen

Detaljer
Program
Rehabilitering (2010)
Prosjektnavn
Erstatningsprodukter for matoverfølsomme
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2011: kr 197 000
Startdato
01.01.2011
Sluttdato
31.12.2011
Status
Avsluttet