Et bedre liv sammen med afasi

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Svært mange par som opplever at den ene parten får afasi rapporterer til Afasiforbundet om mangelfull informasjon og veiledning fra det offentlige. Siden afasi rammer hele familien og kommunikasjon er så sentralt i et parforhold er det svært belastende å oppleve at man ofte blir stående alene uten å vite hva neste steg er. Afasiforbundet ønsker å bistå disse parene, både med å utforme informasjonsmateriell og ved å invitere dem til to kurshelger der de de unike problemstillingene man møter som et par der en part rammes av afasi tas tak i.

Målsetting for prosjektet

Arrangere 2 kurshelger for par der den ene parten har afasi. Produsere brosjyre, ressurshefte og e-læringskurs til bruk før, under og etter kurshelgene. Opprette en nettverksgruppe bestående av de som deltar på kurshelgene og fagpersoner der det vil være mulig å utveksle tips og stille spørsmål.

Målgruppe

Par der den ene partneren har afasi. Personer med afasi og deres pårørende. Andre som veileder par der ene parten har afasi.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

22

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Afasiforbundet ønsker å arrangere to kurshelger samt utforme informasjonsmateriell knyttet til utfordringene par der den ene parten får afasi opplever. Kurshelgene utformes i samarbeid mellom Afasiforbundets likepersonsutvalg og fagpersoner med lang kompetanse på afasi og utfordringene man som par møter når kommunikasjon ikke fungerer som tidligere. I tillegg skal forbundet utforme en brosjyre, en ressursperm og et e-læringskurs som kan brukes for å sikre at flere får sårt tiltrengt informasjon som kan bidra til en bedre afasihverdag sammen. Afasiforbundet vet på bakgrunn av tilbakemeldinger fra medlemmer at dette er et sårt tiltrengt tilbud og vi er sikre på at forbundet med den erfaring vi har og med fagpersonene vi har i vårt nettverk vil være i stand til å tilpasse materiellet og kurset i tråd med behovene til målgruppen.

Fremdriftsplan for prosjektet

August 2019-Oktober 2019: Forprosjektering og fordeling av oppgaver til fagpersoner Oktober 2019-April 2020: Produksjon av materiell og e-læringskurs og ferdigstilling av praktiske hensyn knyttet til kurshelg, innhenting av forelesere Mars 2020-Juni 2020: Promotering og påmeldingsfrist kurs Juni 2020-Juni 2020: Lansering e-læringsmodul August 2020-Oktober 2020: Arrangering av kurshelgene Oktober 2020-Desember 2020: Evaluering og rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets målsetting er å gi personer som lever i forhold med en som har afasi bedre verktøy til å takle hverdagen. Gjennom kunnskap om kommunikasjonsstrategier, tips og råd fra psykolog er målet økt kunnskap om hvordan par og familier best kan takle utfordringene med afasi. Vi gjorde også opptak med et par hvor den ene har afasi. De bidro med egne erfaringer, gode råd til andre og med en dose humor. Målet er at dette til sammen kan gi inspirasjon til andre. Vi oppmuntret også til å vise filmene lokalt og samtale om dem i diskusjonsgrupper. Målgruppen er par som lever sammen, hvor den ene har afasi. En del av temaene vi tar opp henvender seg også til andre nærpersoner, som søsken, foreldre og andre. Å leve sammen med afasi kan være utfordrende både for personen som har blitt rammet av språkvanskene og for pårørende. Språkvansker hos en av partene i en relasjon, vanskeliggjør kommunikasjon for begge. Temaer som berører kommunikasjon i et samliv finnes det lite informasjon om.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

E-læringskurset gir tips og råd for hvordan man kan møte utfordringer i et samliv når en i forholdet har afasi. Kurset har bidratt til at flere kan lære om verktøy man kan bruke i hverdagen. Selv om ikke resultatet ble et fysisk kurs som hadde vært fint for de som deltok, nådde vi svært mange i målgruppen med bred distribusjon på nett. Vi oppnådde forventede resultater, da det var stor aktivitet på sosiale medier og kurset ble delt svært mange ganger. I tillegg er nettsiden tilgjengelig for alle og vil være det i lang tid. Det betyr at mange kan bruke innholdet i egne kurs, i samtalegrupper eller se sammen med partneren sin.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet skulle starte opp i begynnelsen av korona-pandemien, noe som ga utfordringer. Vi søkte og fikk godkjent å omgjøre kurset til e-læringskurs. Vi kom fram til at vi ønsket å ha med videoopptak med en psykolog, et opptak med logopeder med temaer som kommunikasjon i et parforhold og også et intervju med et par hvor en har afasi. På den fikk vi fram ulike aspekter ved afasi i et parforhold/nærpersoner. Opptak ble utført i studio og på arbeidsplassene. Det ble lagt vekk på universell utforming. Alt ble tekstet. Vi planla kurset sammen med afasiteamet i Statped gjennom flere møter og engasjerte filmfotograf til å bidra med filmopptak. Elæringskurset ble bygget opp pedagogisk med innledning, video på ca. 15 minutter om temaet og oppsummering med spørsmål til refleksjon. Videoene ble tekstet. Nettsiden ble produsert med enkel navigering og tydelig tekst. Heftet ble produsert med illustrasjoner og lettlest skrift med oppsummeringer som øker lesbarhet. Underveis testet vi innhold på brukere/personer med afasi.

Resultater og resultatvurdering

Vi oppnådde forventede resultater, da det var stor aktivitet på sosiale medier og kurset ble delt svært mange ganger. I tillegg er nettsiden tilgjengelig for alle og vil være det i lang tid. Det betyr at mange kan bruke innholdet i egne kurs, i samtalegrupper eller se sammen med partneren sin. En viktig del av prosjektet var et samlivshefte på 40 sider. Der utdypet vi temaene fra e-læringskurset og tok også med en del brukerhistorier fra virkeligheten. På den måten fikk vi fram ulike historier, som vi håper kan være til nytte for andre som er i tilsvarende situasjon. Profesjonelle opptak med rolig tempo, teksting, rene bilder bidrar til at flest mulig med ulike vansker kan benytte seg av kurset. Nettsiden er tilgjengelig under Afasiforbundets nettportal og heter samlivskurs.afasi.no

Oppsummering og videre planer

Etter hvert vil vi oppmuntre lokalforeningene våre til å benytte kurset når de skal ha seminarer hvor dette kan passe inn. Vi vil også fortsette å dele informasjon om kurset når vi holder foredrag, åpne møter eller er på besøk i lokalforeningene. Vi vil motivere både lokallag og samarbeidspartnere til å gjøre bruk av både nettsiden og heftet. Samlivsheftet sendes ut til de som ønsker av institusjoner, logopeder, medlemmer og andre interesserte. Det er gratis tilgjengelig i nettbutikk på afasi.no

Prosjektleder

Marianne Brodin

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Et bedre liv sammen med afasi
Organisasjon
Afasiforbundet i Norge
Beløp Bevilget
2019: kr 384 000
Startdato
01.08.2019
Sluttdato
29.11.2021
Status
Avsluttet