Evaluering av SUPER!! Et program for sosial og emosjonell læring på 1.-4. trinn

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Utenforskap er knyttet til psykisk uhelse. Norsk ungdom som har falt utenfor utdannings- og yrkesliv står i større risiko for permanent utenforskap sammenlignet med ungdom i andre land. Mobbing, ensomhet og mangel på mestring i skolen er viktige risikofaktorer. Det er stor variasjon i arbeidet som blir gjort for å forebygge utenforskap i kommunene, og få tjenester har fokus på relasjonell og sosial kompetanse. Stiftelsen MOT Norge har utviklet et strukturert program for sosial og emosjonell læring (SEL) på 1.-4. trinn, kalt SUPER!! Dette er implementert i 63 skoler. Programmet består av 130 økter, og innebærer systematisk arbeid for å skape inkluderende klassemiljøer med mål om å gi barn og unge verktøy for å utvikle psykologisk motstandskraft og forhindre fremtidig utenforskap. Evaluering av tiltak er en sentral del av folkehelsearbeidet. For å sikre uavhengighet er det avgjørende å gjennomføre ekstern evaluering for å videreutvikle og optimalisere eksisterende tiltak og for å bidra til å fremme bruken av kunnskapsbaserte program i skolen. Høgskulen på Vestlandet ønsker i samarbeid med MOT å evaluere SUPER!! Målsettingen med evalueringen er 1) Å avdekke faktorer som hemmer og som fremmer implementering av SUPER!! 2) Å evaluere hvilken betydning SUPER!! har for elevenes SEL.

Aktivitet/tiltak/metode

1) Implementeringen av SUPER!! vil bli evaluert ved hjelp av de kvantitative måleverktøyene Acceptability of Intervention Measure, Intervention Appropriateness Measure, Feasibility of Intervention Measure og Intervention Usability Scale. Ansatte på skoler som har implementert programmet (n=63) vil bli invitert til å delta. Vi vil identifisere skoler som befinner seg i nedre og øvre percentil for implementering , og invitere 3 skoler fra hver ende av percentilene til fokusgruppeintervju. Intervjuguide for fokusgruppeintervju vil være semistrukturert og følge samme oppbygging som de ovenfornevnte måleverktøyene, med rom for en dypere utforsking av skolenes erfaringer. 2) Betydningen av SUPER!! for elevenes SEL vil bli evaluert ved hjelp av det validerte måleverktøyet The Social Emotional Assets and Resilience Scales-Short Forms. Undersøkelsen gjennomføres som selvrapportering fra elever og lærere, og måler SEL på klasse-, gruppe- og individnivå. Samvariasjon mellom skolens grad av implementering og elevenes SEL vil bli undersøkt. Lærernes opplevelse av programmets betydning vil også bli belyst som del av fokusgruppeintervjuene i tilknytning til mål nr. 1. En masterstudent vil analysere intervju fra skoler med høy vs. lav grad av implementering med fokus på SEL. Videre vil vi tilrettelegge for at lærere sammen med sine klasser utforsker spørsmålet «Hva betyr det å være en SUPER!!-klasse?» ved hjelp av tegninger. Elever og lærere på SUPER!!-skolene vil bli invitert til å svare på anonyme spørreskjema via MOT sin kontaktperson på skolen. Informasjon vil tilpasses aldersgruppen. Ifbm. fokusgruppeintervjuer vil vi bruke lydopptak, prosjektet vil meldes til SIKT vår 2025. Deltagelse vil baseres på frivillig informert samtykke. Det planlagte forskningsdesignet krever at informasjon om navn på skoler registreres i tilknytning til datainnsamlingen, men personopplysninger vil ikke bli registrert. Skoler vil bli anonymisert i publisering av resultat fra studien.

Antall deltakere

2350

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Gjennom nærmere 30 års samarbeid med skoler i Norge opplever MOT at relevant forskning om vekstorientert tankesett, autoritativ klasseledelse og følelsesregulering i for liten grad praktiseres i klasserommet fordi ansatte mangler tid og ressurser til å omsette forskning til praksis. SUPER!! tar utgangspunkt i etablert forskning og teori blant annet knyttet til de ovenfornevnte konseptene, og programmet gir derfor en inngang til å styrke kunnskapsbasert praksis i skolen. Ved å arbeide målrettet mot både elever og lærere har SUPER!! stort potensiale til å bidra til økt SEL, noe som kan bidra til å forebygge fremtidig utenforskap. MOT opplever at det er ulikhet i hvor godt programmet blir implementert på ulike skoler og en hypotese er at dette påvirker hvor stor betydning programmet har for elevenes SEL. Forskningsdesignet i denne studien er egnet til å identifisere både styrker og svakheter ved implementeringen og betydningen av programmet. Resultatene fra prosjektet vil dermed gi et kunnskapsbasert rasjonale som vil bli brukt for å utbedre SUPER!!. I praksis innebærer dette at MOT vil bygge videre på, og forsterke de delene av programmet som allerede fungerer, og samtidig gjøre utbedringer for de delene av programmet som ikke fungerer like godt. Et overordnet mål er å kunne introdusere en forbedret versjon av programmet på et bredere nivå, slik at flere barn og unge kan dra nytte av det. All kunnskap som oppnås i dette prosjektet vil dermed være nyttig for videreutvikling og forsterkning av programmet. I et overordnet perspektiv vil prosjektet bidra med erfaringer knyttet til suksesskriterier for implementering av kunnskapsbaserte forebyggende programmer i skolen, og resultatene kan dermed informere fremtidige tiltak på nasjonalt nivå.

Plan for gjennomføring

Planlagt prosjektperiode er 4. august 2025 – 3. august 2026. Før prosjektstart vil kvantitative data knyttet til implementering allerede være samlet inn som del av MOT sin jevnlige oppfølging av SUPER!!-skolene. Det kvantitative datagrunnlaget knyttet til implementering baserer seg på validerte måleverktøy. Under følger en oversikt over milepæler og ansvarsfordeling for de ulike elementene i prosjektet: August 25: Analyse av kvantitative data implementering (delmål nr. 1). Ansvarlig: HVL September 25: Rekruttere skoler til fokusgruppeintervju. Ansvarlig: HVL og MOT Oktober 25: Presentere foreløpige funn fra kvantitative data implementering på Folkehelsekonferansen. Ansvarlig: HVL og MOT Oktober-November 25: Gjennomføre fokusgruppeintervju med skoler. Ansvarlig: HVL November-Desember 25: Analyse av fokusgruppeintervju. Ansvarlig: HVL Januar 26: Innsamling av data SEL (delmål nr. 2). Ansvarlig: MOT og HVL Februar-mars 26: Analyse av data SEL. Ansvarlig: HVL April-August 26: Skrive rapport, utarbeide materiell til nettsider. Ansvarlig: HVL, MOT, FHF August 26: Publisere sluttrapport i HVL Open og dele resultater på nevnte nettsider. Ansvarlig: Alle partnere

Prosjektleder

Ingrid Laukeland Djupegot

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Evaluering av SUPER!! Et program for sosial og emosjonell læring på 1.-4. trinn
Organisasjon
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Beløp Bevilget
2025: kr 200 000, 2026: kr 200 000
Startdato
04.08.2025
Sluttdato
03.08.2026
Status
Under gjennomføring