Falltreningskurs for eldre
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det finnes prosjekter i Norge som tar sikte på å redusere sjansen for fallulykker, men ingen har frem til nå fokusert på hva man skal gjøre når man først faller. Det svenske judoforbundet begynte med falltreningskurs i 2017. I judo trener man fra dag én på fallteknikk (teknikk man bruker når man blir kastet/faller), hos en judoutøver ligger det i «ryggmargen» å falle riktig. Det skal være overførbart fra judomatta til dagliglivet å lande «riktig» (uavhengig om man er judoutøver eller ikke).
Målsetting for prosjektet
Gjøre eldre bedre i stand til å redusere sjansen for skade når et fall inntreffer, samt gjøre dem i stand til å være mer aktive i hverdagen. Minske antall personer som behøver sykehusinnleggelse på grunn av fall fra lav høyde med 50% i forhold til tilsvarende gruppe som ikke har deltatt på kurs.
Målgruppe
Eldre personer (fra 65 år), generelt mindre aktive enn resten av befolkningen. Når de pådrar seg fallskader får den som regel også større følger enn for andre
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektgruppen • Stine Lastein: Prosjektleder, Fagsjef i Norges Judoforbund • Tore Brenne: Prosjektkoordinator, Levanger Judoklubb • Prosjektansvarlig Sykehuset Levanger: Forsker Prosjektleder har det overordnede ansvaret for gjennomføring av prosjektet. Prosjektkoordinator er ansvarlig for gjennomføring av kurs og aktivitet. Kursinstruktører vil i prosjektets oppstartsfase delta på kurs i Sverige. Kurset evalueres i etterkant og det gjøres eventuelle tilpasninger til norske forhold. Fagsjef i NJF har ansvar for at instruktørene oppdaterer sin kunnskap årlig. Helsevesenet kartlegger skader som skyldes fall. Ved å samarbeide med helsevesenet vil spørsmålene under «Hvordan måle effekten» kunne besvares og man kan danne seg et bilde på hva som skal prioriteres i et slikt kurs. Falltreningskurs vil bli igangsatt umiddelbart etter at de første instruktørene er utdannet. Kursdeltakere følges opp etter gjennomført kurs. Etter hvert vil flere klubber innlemmes i prosjektet og aktiviteten vil utvides til å dekke hele landet. Et falltreningskurs vil gå over 12 timer, og avholdes i en tidsperiode på 3 til 4 uker. Alle kursdeltakere fyller ut et evalueringsskjema som deles ut av kursholder.
Fremdriftsplan for prosjektet
V2019: Instruktører deltar på kurs i Sverige – Innhenter nøkkeltall – utarbeide kurs – avholde 2 kurs – Opprette samarbeid med Sykehuset Levanger H2019: Utdanne 5 instruktører – 5 kurs 2020: 5 nye judoklubber i prosjektet – Utdanne 10 instruktører – 10 kurs – Måler effekt 2021: 10 nye judoklubber i prosjektet – Utdanne 20 instruktører- 25 kurs – Måler effekt over tid – Videreføring av prosjektet
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med dette prosjektet er å gjøre eldre bedre i stand til å redusere sjansen for skade når et fall først inntreffer, samt å gjøre dem i stand til å være mer aktiv i hverdagen. Eldre personer (fra 65 år), dette er personer som generelt er mindre aktive enn resten av befolkningen. Når de først pådrar seg en fallskade får den som regel også større følger enn for de som er yngre. Eldre som har deltatt på kurs vil bli tryggere i hverdagen og vil dermed bli mer aktiv. Målet med falltreningskurset er å minske antall personer som behøver sykehusinnleggelse på grunn av fall fra lav høyde med minst 50% i forhold til tilsvarende gruppe som ikke har deltatt på et slikt kurs. Bakgrunn for prosjektet Etter selv å ha falt bakover på isen og har kunnet reist meg opp uskadd, mens min mor falt sideveis og tok seg for med dertil komplisert brudd i hånden har jeg gått «svanger» med ideen om falltreningskurs for eldre. Tore Brenne, Levanger Judoklubb
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
På tross av Covid-19 og lav deltakelse ble effektmålet (eldre blir mer aktiv, og redusert sjanse for skade ved fall) oppnådd av deltakerne. Flere av deltakerne har hatt nytte av kurset (noen har falt og unngått skade) og flere har fått en bedre hverdag (trygghet da de vet kan falle «riktig») og mer aktiv hverdag.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50
Prosjektgjennomføring/Metode
Det er utdannet flere instruktører (Levanger, Larvik, Lier, Bærum, Sandefjord, Hamar, Fredrikstad, Kragerø). Det er avholdt falltreningskurs for eldre på Levanger (2 stykk) og Nedre Eiker (2 stykk). Larvik starter i mars 2023 med kurs.
Resultater og resultatvurdering
Kurset fikk en skikkelig flying start med besøk av statsminister Erna Solberg i februar 2020, men ble dessverre hardt rammet av Covid-19 i mars 2020. Vi har ikke fått gjennomført så mange kurs som ønsket (verken for utdanning av flere instruktører eller kurs for eldre). Vi har fått god mediedekning (nyhetene på NRK1 og TV2) i beste sendetid, der vi har fått frem alvoret med fallskader/fallulykker. Det er utdannet 25 instruktører. Forskningen ble dessverre amputert da de ikke fikk lov av etisk råd på Universitetet å gjennomføre særlig forskning under epidemien.
Oppsummering og videre planer
Falltrening for eldre kursene gir økt livskvalitet for deltakerne, de første deltakerne kom gjerne en halv time før trening og repeterte øvelsene, etter treningen var det kaffe og vafler og da satt de gjerne igjen i 45 minutter. Videre planer: Vi fortsetter å avholde kurs, samt utdanne nye instruktører. Det har vært et lærerikt løp å gjennomføre prosjektet. Dette