Felles ansvar: Hørselsrehabilitering i prosess med nærpersoner

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

HLF Rehabilitering AS er en ideell virksomhet eid av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Vi gir tilbud til personer med hørselsrelaterte utfordringer. Vi har offentlige avtaler med Helse Sør-Øst (tverrfaglig spesialisert rehabilitering) og Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) (tilpasningskurs). Tilbudene fordeler seg på ulike hørselsrelaterte tema; tinnitus, nedsatt hørsel og mestring, nedsatt hørsel i arbeidsliv, meniere, CI og balanseutfordringer. Tilbudene er primært rettet mot brukere. Nærpersoner utgjør en viktig ressurs og støtte for personer med hørselsrelaterte utfordringer. Å leve med nedsatt hørsel gir ulike utfordringer, også for relasjonelle forhold innen privatsfæren. Manglende eller utfordrende kommunikasjon, sårbarhet, økt energibelastning, manglende forståelse med videre er relevante tema i et hvert forhold, og med en hørselsutfordring forsterkes utfordringene ytterligere. Kurs beregnet for nærpersoner har vært etterspurt av både brukere og nærpersoner i flere år. Prosjektmål er å utarbeide konsept for – og gjennomføre – hørselsrehabilitering i prosess med nærpersoner. Mål er å styrke relasjoner der den ene part har nedsatt hørsel. Vi skal øke forståelse for felles ansvar for god kommunikasjon.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppe er personer med nedsatt hørsel og deres nærpersoner, det være seg ektefelle/partner eller andre. Kurset setter fokus på gjensidig forståelse om hva det vil si å leve med nedsatt hørsel og hvordan partene sammen kan skape gode mønstre for god kommunikasjon. Vi gjør bruk av ulike metoder; felles forberedelser med tilsendte ressurser, kunnskap om nedsatt hørsel, verktøy for samtaleteknikker og endringsprosesser, kognitiv tilnærming for forståelse og innsikt i handlingsmønstre og hjelpsomme strategier. Alt med utgangspunkt i typiske utfordinger, f.eks. der den hørselshemmede ikke føler seg god nok, nærpersonen opplever hjelpesløshet og slitasje og relasjonen blir sårbar. Avslutningsvis avtaleinngåelse i relasjonen om videreføring etter kurset. Kurset legges opp med faglige presentasjoner i plenum med påfølgende parvise oppgaver. Den hørselshemmede m/nærperson står i fokus og fellesskapet i gruppen nedprioriteres. Det blir lagt opp til at deltakerne ikke skal dele fra sitt privatliv til andre enn seg selv og nærpersonen. Prosjektet evalueres gjennom brukerevalueringer. Deltakere på samme gruppe undertegner taushetsherklæring og oppfordres samtidig til å ikke dele opplysninger av personlig art i gruppen. Kursleder er påpasselig med å stanse deltakere som deler for mye. De parvise samtalene gjennomføres i skjermede omgivelser. Kursets innhold utarbeides i prosjektets første periode. Deretter gjennomføres kurskonseptet for 3 kursgrupper. Hver gruppe er 10 par (20 personer). Avslutningsvis gjøres tilpasninger før kurstilbudet foreslås videreført som et NAV tilpasningskurs. Målet om bedret relasjon i parforhold gir åpenbare gevinster for psykisk helse, livskvalitet og mestring av hverdags – og arbeidsliv, hvilket sammenfaller med mål for NAV tilpasnigskursene. En kjent utfordring er at nærpersonene ikke prioriterer å delta på slikt kurs. Vi imøtegår dette ved å tilpasse kursets rammer til kun 2 dager, utenom vanlig arbeidstid og ved å tilby overnatting.

Antall deltakere

60

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer at det beskrevne kurs vil påvirke relasjonen mellom den hørselshemmede og nærpersonen i positiv retning. Dette vil forebygge psykisk helse-utfordringer, styrke mestring i hverdagsliv og potensielt arbeidsliv og med dette også styrke de to partenes livskvalitet. Mestring av hørselstap i en relasjonell ramme har stort potensial for et bedre samliv, ev. samhold med nærperson. Gode relasjonelle forhold og mestring av hverdagsliv gir grunnlag for en styrket psykisk helse, disse faktorene påvirker hverandre gjensidig som i sin tur har sammenheng med arbeidslivstilknytning. Slik sett gir prosjektet også en samfunnsgevinst. Kurskonseptet som utarbeides og utprøves skal gi grunnlag for et nytt NAV tilpasningskurs (jf. Vedlegg 5 til ftrl § 10-7 acd – Tilpasningskurs for døve og sterkt tunghørte og deres pårørende) som vi tidligere ikke har hatt kunnskapsgrunnlag, erfaringsgrunnlag eller finansiell mulighet for å tilby.

Plan for gjennomføring

01.09.-01.10.23: Prosjektsamarbeid etableres med ressursgruppe. Utarbeiding av kurskonsept i samarbeid med fagmiljø og ressursgruppe, rammer og lokasjon settes. 01.10-1.11.2023: Invitasjon til kurs gjennom annonsering, sosiale medier og HLFs kanaler, prosessen gjentas for hver kursgjennomføring 15.11.23-1.6.2024: 3 kurs gjennomføres (3 x lørdag-søndag). Gjennomføring av 3 kurs gir grunnlag for utarbeiding av kvalitetssikret konsept før videreføring 1.6.-30.08: evaluering og tilpasninger med ressursgruppe, forankring for videreføring hos NAV

Prosjektleder

Johanne Dahll Fossen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Felles ansvar: Hørselsrehabilitering i prosess med nærpersoner
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2023: kr 133 000, 2024: kr 265 000
Startdato
01.09.2023
Sluttdato
31.08.2024
Status
Under gjennomføring