Fellesskap gjennom fotball
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Klemetsrud IL er et fleridrettslag som holder til på Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Mortensrud er et område med store levekårsproblemer, organisert kriminalitet og ungdomskriminalitet. KIL strekker seg langt for å tilby idrett, men betalingsevnen er lav og påvirker tilbudet. Rundt 40-50 % av medlemmene våre betaler ikke treningsavgift eller får støtte til dette. I KIL er fotballen størst med 600 av 1.000 medlemmer. Det er en unik inkluderingsarena som gir trygge rammer for mange, spesielt guttene. Det er også guttene som er mest utsatt for å havne i feil miljø. De siste årene har vi sjelden klart å stille juniorlag (17-19 år) og i så fall kun ett. I 2024 er idrettslaget i en ny situasjon. Per nå har vi en stor gruppe på 17 år (35 stk.) på vei inn, og en annen stor gruppe på hovedsakelig 19 år (36 stk.). Gruppene skal inn i et treningsfellesskap og vi burde melde på to juniorlag i serie. Vi trenger ekstra ressurser for å kunne gi disse guttene et godt aktivitetstilbud. Et stort flertall av spillerne har minoritetsbakgrunn. Klubben har hatt en rekke utfordringer i 2023 rundt den yngste gruppen. Det er få foreldre som bidrar. Målsettingen er å motvirke utenforskap gjennom fotball: ta med seg læring inn i voksenlivet, oppleve mestring, fellesskap og forbedre atferd.
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppen for prosjektet er gutter i alderen 15-19 år, hovedsakelig fra Mortensrud og med minoritetsbakgrunn. En del av disse kommer fra lavinntektsfamilier. Aktivitetene vil bestå av: – 2-3 treninger i uken, inkludert ukentlig møte i forbindelse med trening – Ukentlige seriekamper for lag 1 og lag 2 – 8-10 samlinger (månedlig) med ulike tema – Løpende spillersamtaler og oppfølging knyttet til det sosiale – 1 treningsleir Metodikken: Klemetsrud IL bruker idrett som plattform for å skape gode relasjoner med ungdommene. Jo sterkere relasjoner, jo større krav kan vi stille. Relasjonsbyggingen foregår på alle aktiviteter, og vi vil i tillegg ha en samling i måneden om ulike temaer. Disse temaene kan være språkbruk, konflikthåndtering/gatemegling, nettvett, psykisk helse, kosthold m.m. Ungdommene kan også selv komme med ønske om temaer. Det skal være god kvalitet på det fotballfaglige, samtidig som prioritering nummer en er å tilføre disse ungdommene en solid plattform for et utviklende og meningsfylt liv. Måloppnåelse vil vi vurdere ut fra: – hvordan gruppen fungerer mot slutten av året, vurdering ved trenere og team – antall deltakere – antall rapporterte hendelser i løpet av året, både på og utenfor fotballbanen – spørreundersøkelse blant spillerne Når det kommer til sikkerhetshensyn og personvern støtter vi oss på idrettens systemer og rutiner. Vi benytter oss av godkjent medlemssystem med styrte tilganger og innlogging. Utfordringer: Vi forventer utfordringer og uro rundt dette juniorlaget. Det er i praksis to store lag som slås sammen, med svært ulik kultur. Det har vært hendelser i det yngste laget knyttet til vold og stygg språkbruk (også alvorlige trusler) på og utenfor banen, både internt og i konflikt med andre lag før, under og etter kamp. De eldre spillerne har hatt et bedre miljø, men det blir gnisninger når disse gruppene skal fungere sammen. Løsningen er å sette inn ekstra ressurser for å kunne jobbe med atferd, både på treninger og samlinger.
Antall deltakere
60
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For deltakerne vil det være positive virkninger i form av: – Inkludering: Hindring av utenforskap, positiv deltagelse i et fellesskap. – Muligheter og krav: Ungdommene vil både gjennom fotballaktiviteten og øvrige aktiviteter utvikle seg som mennesker. Det vil bli satt høye krav til god atferd og oppførsel under veiledning av et dyktig og godt sammensatt team, mens det i mindre grad settes krav til fotballferdighetene. – Folkehelse: Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for god helse. De som er aktive mens de er unge har større sannsynlighet for å være aktive når de blir voksne. For målgruppen på og rundt Mortensrud er det viktig med lokale tilbud og steder å møtes. Også ungdom som ikke spiller kommer på kamper, og en del av prosjektet er å sørge for at kampene er trygge og positive arenaer. Politiet har vært tydelige på den forebyggende effekten idrettslaget, og spesielt fotballen, har på Mortensrud: Fotballen favner mange og engasjerer. Et godt juniorfotballprosjekt gagner derfor også nærmiljøet. Idrettslaget kommer til å dra nytte av dette prosjektet. Vi er opptatt av å bygge et sterkt lokalsamfunn, med et positivt idrettstilbud som en viktig plattform. I vår strategi er visjonen “Idretten gjør Mortensrud til et bra sted å bo”. Virkemiddelet er idrett: «Vi skal bruke idrettens kraft til å samle, begeistre, påvirke og utvikle”. Nærmiljøet og samfunnet tjener på at opptil 70 gutter i alderen 15-19 år har et fotballtilbud opptil 4 ganger i uken. Det er svært sannsynlig at tiltaket er direkte kriminalitetsforebyggende. Både fordi deltagerne rent fysisk deltar i positiv aktivitet i stedet for å være rundt negative miljø på Mortensrud, og at selve tiltaket primært dreier seg om å utvikle ungdommene som samfunnsnyttige mennesker – ikke bare fotballspillere.
Plan for gjennomføring
Første kvartal: Oppstart – Ansette trenere – Oppstart og rekruttering av spillere – Planlegging av samlinger, aktiviteter (trening/kamp) og treningsleir – Gjennomføring av samlinger og aktiviteter Andre kvartal: Vårsesong – Gjennomføring av aktiviteter – Gjennomføring av samlinger, sommeravslutning og treningsleir – Midtveisevaluering/fremdriftsrapport, eventuell justering av opplegg – Planlegging av høstsesong Tredje kvartal: Høstsesong – Gjennomføring av aktiviteter – Gjennomføring av samlinger Fjerde kvartal: Avslutning – Gjennomføring av aktivteter – Gjennomføring av samlinger og årsavslutning – Sluttevaluering og rapportering Prosjektleder har det overordnende ansvaret for alle aktiviteter og samlinger, og ansvar for det sosiale arbeidet. Hovedtrenerne planlegger og gjennomfører de sportslige aktivitetene.