Fibro-podden

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vi ønsker å dele kunnskap om sykdommen fibromyalgi og bli mer synlig som forening. Det er også et ønske å nå ut til de yngre som føler seg alene i dette, samt personer med fibromyalgi som kanskje ikke vet at det eksisterer et eget forbund med tilbud og aktiviteter rundt om i landet. Da det er tabu knyttet til diagnosen, håper vi også at podcasten vil bidra til at man kan endre noen av disse holdningene og fjerne tabuene. Det finnes per dags dato ingen norsk podkast om fibromyalgi. Podkasten skal være interaktiv og åpen for spørsmål og meninger fra pasienter, pårørende og andre interesserte. Podkasten skal altså fungere som et sårt etterlengtet forum for denne gruppen.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi har vært i kontakt med Christina Skreiberg som vil stille som programleder for podcasten. Temaer som vil komme opp i episodene vil være blant annet: hvem er Norges Fibromyalgi Forbund og hva er fibromyalgi, Nav – rettigheter, Fibro og jobb/skolegang, Ergoterapi, Pårørende, Fibro og samfunnet, Likepersonstjeneste, Sex og samliv Gjester per idag (med forbehold): noen fra forbundsstyret, Egil Andreas Fors, Henrik Børsting Jacobsen, Kristina Vedel Nilsen, Anette Storm Aafoss, Alexander Androff Målgruppen vil være alle som er interessert i fibromyalgi. Det er et stort kunnskapsbehov der ute, både blant «vanlig» folk og helsepersonell. Tidligere har det vært sagt at fibromyalgi er en kvinnesykdom, men man ser nå at det rammer i større grad menn og yngre. I dag er det over 170.000 i Norge som har fibromyalgi og vi håper å kunne nå ut, om ikke til alle, så i hvert fall en stor del av de. 170.000 pasienter, pluss deres pårørende og andre interesserte er en stor målgruppe, men vi mener denne podkasten har potensiale til å nå ut til mange av de nettopp fordi en podkast om dette ikke eksisterer. For å måle prosjektets måloppnåelse vil vi utvikle et spørreskjema som deles på alle digitale tjenester fra forbundet og i episodebeskrivelsen til podkasten. Vi vil også oppfordre alle lytterne til å svare på spørsmålskjema. Spørreundersøkelsen er anonym og vi vil slette all data etter evaluering. Personvern er viktig for likepersonene som deltar i podkastepisodene og vi kommer til å gå grundig gjennom temaene før hver episode. Hver deltaker blir oppringt og informert før de skal i studio. Det vil også sendes ut mail med spørsmål på forhånd som deltaker har mulighet til å påvirke før de skal i studio. Deltakerne vil også få mulighet til å komme med innspill når episodene redigeres.

Antall deltakere

20

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi ønsker å få spredt informasjon og skapt en større forståelse for de med fibromyalgi. Formidling av kunnskap er veldig viktig, da mange kommer til oss og sier at de ikke føler seg forstått av familie, venner og helsepersonell. Vi håper også på en økning i antall medlemmer. Vi håper også at man via denne podcasten kan øke forståelsen og aksept for fibromyalgi. Man må se på dette prosjektet som et ledd i en holdningsendring. Økt forståelse og bevissthet for sykdom er særlig viktig for å få flere med fibromyalgi ut i arbeid. Vi opplever at flere arbeidsgivere ikke har tilstrekkelig informasjon om sykdommen noe som kan føre til at enkelte arbeidssøkere ikke blir ansatt grunnet sykdom. Mer informasjon og sykdom åpner for at arbeidsgivere enklere kan tilpasse arbeidsdagen for de med sykdommen.

Plan for gjennomføring

Prosjektet starter med en workshop i november i regi av Gjenklang. I workshopen på tre timer ferdigstiller vi formatet og gjestelisten, blir enig om studiotid og legger en fremdriftsplan, hører på forslag til lydlogo og ser på forskjellige cover design. I tillegg blir vi enig om hvordan podkasten skal filmes og legger en markedsføringsplan reklamemateriell. Deretter går vi i gang med booking og prøver å samle de fleste innspillingene i en to ukers periode. Podkast og video klippes fortløpende og sendes til gjester og kontrollgruppe til gjennomhøring og godkjenning. Kontrollgruppen består av utvalgte i organisasjonen og senior produsent i Gjenklang. Planen er å slippe 3-4 podkaster først å se hvordan medlemmer og øvrige lyttere responderer på innholdet. Dette gjøde de ved å svare på enten Q&A i Spotify eller spørreundersøkelse i episodebeskrivelse. Svarene evalueres og ny innsikt implementeres i videre produsering av de resterende 6-7 episodene. Tre uke etter siste slipp evaluerer vi lyttertall og annen statistikk fra podkast dashboard, svar fra spørreundersøkelser og resultat av markedskampanje opp i mot ønsket mål for podkasten. Tilstrekkelig måloppnåelse gir grunn til å se på muligheten til en sesong to av podkasten.

Prosjektleder

Tonje Steen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Fibro-podden
Organisasjon
Norges Fibromyalgi Forbund
Beløp Bevilget
2024: kr 250 000, 2025: kr 150 000
Startdato
22.11.2024
Sluttdato
22.02.2025
Status
Under gjennomføring