«Flere får sjansen»

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Dokumentarskaper Petter Nyquist lagde en serie om ISS som hadde premiere 24. januar d.å. Serien har blitt sett av langt over en halv million mennesker, og pågangen til foreningens kontaktskjema har vært eksplosiv. Dette er bakgrunnen for søknaden om å utvide og videreutvikle vårt tilbud. Landet rundt sitter mennesker som sliter med de samme utfordringene, med drømmer om å tilhøre et sunnere nettverk der fellesskap, glede og mestringsopplevelser over tid og i forutsigbare, faste rammer, gir en styrket selvfølelse som kan gjøre det mulig å realisere et bedre liv med flere rusfrie timer.

Målsetting for prosjektet

Å integrere en marginalisert gruppe i idrettsfamilien og komme i møte et stort behov landet over for denne typen ettervern. De møter folk med lignende bakgrunn og finner lettere fellesskap blant likemenn. Målet er et nettverk i idrettslaget og tilhørighet i samfunnet med sosial aksept og vekst.

Målgruppe

Målgruppa er kvinner og menn i alderen 20-65 år med utfordringer knyttet til rus og/eller psykisk uhelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

35

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Opprette tre nye utøvergrupper innen grenene sykkel, ski og riding i områder der vi så langt ikke er representert, slik at mennesker på utsiden av samfunnet får møtes i trygge, organiserte rammer og opplever mestring sammen med mennesker med lignende «bagasje». Dette skjer i profesjonelle rammer tilknyttet norsk idrett. Gjennom prosjektperioden på 1 år vil fellesskap dannes og utøverne gå fra en «jeg og meg-tankegang» til å oppleve verdien som ligger i et «vi og oss». De vil oppleve et trygt fellesskap der fokus ikke er på terapi og problemer, men samhandling, mestringsfølelse og lagånd, samt noe som for mange har vært glemt i en lang periode: gleden over at kroppen kan brukes til fysisk aktivitet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart for de tre gruppene fra august 2021.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen var raskere å kunne tilby flere treningsgrupper for de som sliter med rusutfordringer. En videre ekspansjon av foreningens arbeid med «idrett som medisin» for å bekjempe utenforskap og ved hjelp av idretten bygge en bro tilbake til det ordinære samfunnet. Foreningens arbeid ble på TV2 gjennom serien «Petter uteligger – Idretten skaper sjanser eksponert for store deler av befolkningen. Denne synliggjøringen skapte en etterspørsel i markedet for flere treningsgrupper. Foreningen er finansiert med tilskudd fra Helsedirektoratet og for å etterkomme ny etterspørsel ble stiftelsen Dam søkt for raskere å kunne drive utrulling av foreningens arbeid gjennom etablering av nye klubber.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

En utviklet modell for gjennomføring ble implementert i tre nye treningsgrupper. Det å tilby folk en aktivitet med mening, hvor man opplever mestring gjennom konkrete mål gir motivasjon til endring av livsstil. Nye deltagere i nye klubber beviste dette nok en gang.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

40

Prosjektgjennomføring/Metode

Første steg etter bevilgning var å kartlegge potensielle klubber. Med avtaler underskrevet startet den lokale kartlegging av potensielle utøvere i samarbeide med det tradisjonelle hjelpeapparatet ( Nav, Rusomsorg, Spesialisthelsetjenesten, Institusjoner, Kriminalomsorgen og Friomsorgen). Informasjonsmøter og 1:1 samtaler med klubben og potensielle utøvere dannet grunnlaget for nye treningsgrupper. Foreningens lavterksel-tilbud krever ingen forutgående fysisk form. Man starter der hvor den enkelte er og gjennom mestring produserer man rusfrie timer. Repetisjon av over tid gir bedret fysisk og psykisk helse og medfører ønsket om endret livsstil, selv om dette ikke var et uttalt mål ved oppstart.

Resultater og resultatvurdering

4 treningsgrupper er godt etablert. Foruten deltagelse i det ukentlige treningsarbeidet har man deltatt på ulike ordinære eventer (eks. Arctic Race of Norway, Birken, Tour de France m.m). I sum gir dette produksjon av nye positive sosiale nettverk. På tvers av grener og internt i de ulike ordinære klubbkulturer.

Oppsummering og videre planer

Det å synligjøre enda flere miljøer bidrar til samfunnets totale oppfatning av foreningens arbeid. Foreningen kom for 2022 på statsbudsjettet. Det er foreningens ønske å videre kunne vokse i bredde og dybde. Med nye klubber i eksisterende grener, samt ønske grener som banker på døren velkommen. Foreningen ser derfor med stor glede og spenning frem til statsbudsjettet 2023 vedrørende tildelinger.

Prosjektleder

Morten Nyborg

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
«Flere får sjansen»
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2021: kr 1 400 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
30.06.2022
Status
Avsluttet