Flere hoder tenker bedre enn ett – Likepersonkurs i regi av Hodepine Norge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Over 700 000 nordmenn har migrene, og sykdommen er den ledende årsaken til ikke-dødelig helsetap for kvinner mellom 15 og 50 år. Migrene er ofte underdiagnostisert, underbehandlet, og innebærer for mange stort lidelsestrykk og psykiske følgeplager. Det mangler kvalitetssikrede arenaer for erfaringsdeling og hjelp med livsmestring. I dag søker mange med hodepinelidelser informasjon på nett, og deler erfaringer i åpne sosiale medier, hvilket demonstrerer et stort udekket behov for likepersoner med ulike hodepinesykdommer Hodepine Norge trenger likepersoner med godt erfaringsgrunnlag, evidensbasert kunnskap om hodepinelidelser og hvordan leve best mulig med sykdommen. Vi har i dag 12 likepersoner med begrenset opplæring, hvilket på langt nær dekker etterspørselen. Vi ser derfor behov for opplæring i likepersonsarbeid og ønsker å utforme kurs og kursmateriell. Vi samarbeider tett med Epilepsiforbundet som per i dag har 85 likepersoner. Vi ønsker derfor å utvikle dette kurset for likepersoner i samarbeid med dem. Hodepine Norge har ca. to årsverk og et arbeidende styre, så vi trenger å tenke nytt for å nå ut og kunne hjelpe flere. Målet med prosjektet er å utvikle et kurs og kursmateriell til fremtidig opplæring av likepersoner for Hodepine Norge, samt teste dette ut i en pilot.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektgruppen skal utarbeide likepersonskurs og kursmateriell til bruk for opplæring av likepersoner i regi av Hodepine Norge. Likepersoner skal primært rekrutteres gjennom Hodepine Norges interne sosiale medier, hjemmeside, nyhetsbrev, samt gjennom våre lokallag, ungdomslag og nettverksgrupper med ulike hodepinediagnoser. Erfaringskompetanse står i sentrum for likepersonsarbeid. Samtidig er det sentralt for Hodepine Norge at alle våre likepersoner har god forståelse for evidensbasert kunnskap om hodepinelidelser, kjenner til begrensninger hva gjelder rådgiving om behandling, kan skape trygg arena for samtaler, og innehar kunnskap om hvilke samtaler som bør anbefales videre hjelp i psykisk eller somatisk helsetjeneste. Med Hodepine Norges begrensede personalressurser, er det essensielt at prosjektet fører til et kurs og materiell som også kan brukes av våre nystartede lokallag og ungdomslag for å lære opp likepersoner. Det vil derfor også bli utarbeidet en veileder til bruk både under kurset og som ressurs for likepersonene i etterkant av kurset. Vi deler lokaler, og jobber tett, med Epilepsiforbundet. Ansvarlig for likepersonsarbeid i Epilepsiforbundet, Benthe Lill Krigerød, vil være med i utviklingsprosessen som rådgiver. Prosjektet deles inn i to trinn: Trinn 1: Utvikling av kurs og materiell av prosjektgruppen i samarbeid med Benthe Lill Krigerød. Trinn 2: En pilot som består av et helgekurs for våre 12 likepersoner og en gruppe uerfarne som ønsker å bli likepersoner. Kursevaluering: På bakgrunn av erfaringene fra kurset og deltagernes tilbakemeldinger vil kursopplegg og materiell justeres og ferdigstilles. Kurset vil til slutt bli evaluert på tre måter: 1: Evalueringsskjema som skal fylles ut av alle som har vært på kurset. 2: Sluttevaluering fra Hodepine Norges 12 likepersoner og kursdeltagere når de har tatt i bruk det de har lært på kurset. 3: Internevaluering i samarbeid mellom prosjektgruppen, Benthe Lill Krigerød og fagrådet i Hodepine Norge.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet har som mål å lage kurs og materiell som skal kunne brukes i årene fremover for å lære opp likepersoner i regi av Hodepine Norge. Likepersoner fyller en helt spesiell posisjon i pasientorganisasjoner. De gir oss mulighet til å i fremtiden gi mennesker med migrene og andre hodepinesykdommer den kunnskapen og støtten de trenger bla. via sosiale medier, likepersontelefon, en-til-en samtaler og samtalegrupper. Ved å ha godt opplærte likepersoner vil Hodepine Norge i tillegg ha mulighet til å arrangere flere typer lokale tilbud, og føre til en styrket lokal tilstedeværelse i hele landet. Det er derfor et viktig mål at lokallagene våre skal kunne bruke kurset undervisningsmateriell til egne kurs for nye likepersoner, slik at likepersonsarbeid blir en sentral del av lokalarbeidet til Hodepine Norge. Dette vil på sikt føre til økt kunnskap blant de med omfattende migrene og andre hodepineplager om hvordan leve best mulig med sykdommen, mindre forbruk av helsetjenester, færre fraværsdager fra skole, studier og arbeid, og minsket fare for utenforskap. Prosjektet skal også samle inn erfaringene til deltagerne etter endt kurs med mål om at erfaringskompetanse skal bli en større del av kunnskapsgrunnlaget vårt. Det vil gi forbundet mulighet til å forbedre kurstilbudet etter endt pilotprosjekt, og kunne drive dette videre i årene fremover.

Plan for gjennomføring

Vinter 2024: Forarbeid og kursutvikling. Vinter / vår 2024: Produksjon av veilederen, ferdigstilling av kursopplegg. Oppstart trinn 1. Vår 2024: Rekruttering av deltagere fra eksisterende likepersoner og lokallag. Rekruttering av deltagere via SOME og hjemmeside / nyhetsbrev. Sommer 2024: Gjennomføring av pilotkurset. Høst 2024: Gjennomføring av evalueringer av deltakere, samt evaluering av prosjektgruppen og fagrådet. Høst / Vinter 2024: Lage en plan for videreføring av opplegget til lokallag og ungdomslag. Vinter 2024: Utarbeidelse av sluttrapport og regnskapsrapport

Prosjektleder

Line Sodeland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Flere hoder tenker bedre enn ett – Likepersonkurs i regi av Hodepine Norge
Organisasjon
Hodepine Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 266 000, 2025: kr 25 000
Startdato
01.04.2024
Sluttdato
01.04.2025
Status
Under gjennomføring