Flere innvandrerjenter i idretten

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forskning og erfaringer fra flere prosjekter, viser at barn og unge, og spesielt jenter med innvandrerbakgrunn, er underrepresentert i idretten. Dette er det viktig å gjøre noe med, da fritidsmiljø og frivillige organisasjoner er en sentral del av norsk kultur og samfunnsliv. Om lag 3/4 av norske barn/unge mellom 8 – 18 år deltar på et eller annet tidspunkt i idrettsaktiviteter. På den måten blir idretten en sentral del av norske barns oppvekst og får stor betydning for norske familiers tilhørighet i lokalsamfunnet.

Målsetting for prosjektet

Bidra til at flere barn og unge med innvandrerbakgrunn kommer med i norsk idrett. Vi vil at de på en naturlig måte, skal bli en integrert del av idretten og det lokale fritidsmiljøet der de bor. Vi har spesielt fokus på å få med jentene, da de er svært underrepresentert i idrett og fritidsmiljø

Målgruppe

Barn og unge med innvandrrbakgrunn, med fokus på jenter.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

For å komme i kontakt med barn og familier med innvandrerbakgrunn, vil vi samarbeide med ulike mottaksskoler og flyktningetjenesten i kommunene. Vi har i flere år gjennomført flere lignende, lokale prosjekter, som vi har lykkes svært godt med. At vi har lykkes så bra, er hovedgrunnen til at vi nå ønsker å videreføre og utvide dette prosjektet. Alle lokale prosjekter forankres lokalt i samarbeid med lokale klubber og regioner. Klubben, som er nærmest utøveren, blir det avgjørende ledd i forhold til direktekontakt med barna og deres familier. Sentralleddet ved undertegnede, vil ha et totalansvar og vil etablere samarbeidsgrupper, for å koordinere/samkjøre alle lokale prosjekter, sammen med ansvarlige i de ulike regionene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet vil ha oppstart i januar 2017 og følge skoleåret frem til utgangen av 2018. Vi vil følge prosjektene tett i hvert miljø og gjennomføre kontinuerlige evalueringer, slik at eventuelle utfordringer/problemer kan fanges opp og rettes/endres/korrigeres umiddelbart. Alle involverte regioner skal tildeles mer og mer ansvar for igangsetting og oppfølging av prosjektene og motivere egne klubber til deltakelse. Viktig med lokal forankring.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med prosjektet er å bidra til at flere barn og unge med innvandrerbakgrunn kommer med i idrettsaktivitet, sammen med andre barn i sitt nærmiljø. Målgruppen er alle barn og unge med innvandrerbakgrunn, men med fokus på jenter, da de er svært underrepresentert i idretten. For å få barna med i idretten over tid, ser vi at det er behov for også å inkludere foreldre/familien. Derfor blir foreldre og familie også en målgruppe i prosjektet. Bakgrunnen for prosjektet er at forskning og også erfaringer viser at barn med innvandrerbakgrunn er svært underrepresentert i idretts, – og dette gjelder jenter spesielt. Da idretten og fritidsmiljøet er en sentral del av norsk kultur og samfunnsliv, ser vi det som viktig at vi bidrar aktivt i dette arbeidet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

” Flere innvandrerjenter i idretten” – betyr her å øke antallet barn og unge, og spesielt jenter, med innvandrerbakgrunn inn i organisert aktivitet i lokale klubber. Vi ser at prosjektet har hatt god effekt i forhold til våre mål. Vi har gitt ei utvalgt målgruppe fysisk aktivitet og opplæring i håndball, i trygge, trivelige omgivelser. Deretter har prosjektmedarbeiderne i klubb arbeidet for å få og fått flere, både jenter og gutter inkludert på ordinære håndballag i egen klubb og/eller naboklubb. Vi registrerer at noen flere foreldre og familier er med og følger barna og ser på deres aktivitet, – og det er positivt. Men vi skulle gjerne hatt flere med. Her savner i større engasjement fra både klubben og de aktuelle foreldrene. Vi ser at det her er klubbene som må ta initiativ, noe som er relativt ressurskrevende for de frivillige i klubbene. Men vi har kommet godt igang og ser hvilke grep vi må ta for å komme enda et stykke videre i forhold til våre mål.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

700

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet er administrert av sentralt ansatt prosjektleder, i samarbeid med regioner og lokale klubber. Regionene og den enkelte klubb har samarbeidet med utvalgte skoler og andre aktuelle medspillere i lokalmiljøet, som kommuner, asylmottak og Frivilligsentraler. Prosjektet startet med et felles møte mellom sentral prosjektleder og prosjektansvarlige i regionene. Her ble søknaden, målsettingene, økonomiske rammer, evalueringer og rapportering diskutert. Videre ble vi enige om fremdriften det første året og la opp en møteplan. Da avstandene er relativt store og ønsket var å jobbe tett sammen, ble vi enige om å gjennomføre mange møter på Skype, i stedet for å møtes for ofte. Dette har fungert svært bra! Etter dette møtet ble samarbeidet mellom den enkelte region og klubb igangsatt.En opplevde en positiv holdning fra klubbene som ble kontaktet. Det ble avtalt klare rammer for mål, gjennomføring og økonomi. Ansvarlig i region knyttet til seg ansvarlige i hver klubb, som videre tok et lokalt ansvar. I mange prosjekter har vi samarbeidet med skoler, noe som har fungert veldig bra. Egne instruktører med gode fagkunnskaper har blitt engasjert og hatt ansvar for selve aktiviteten.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet startet med at alle barna tilbud et opplæringstilbud i håndball, med » håndballskoler». Dette har fungert veldig bra og de fleste har etter en periode blitt trygge i aktiviteten. Det rapporteres om at mange har fått hjelp til å komme inn i klubb. Dette har gått bra, men vi ser at en prosjektperiode 2 år er altfor lite til å kunne måle resultat opp mot målsettingen om å få `flere med lenger`. Vi får en umiddelbar effekt, da aktiviteten er kostnadsfri for barna og deres familie. I tillegg er det en trygghet for barna at de har personer, engasjert i prosjektet, som følger opp og hjelper, både i aktiviteten og med praktiske forhold rundt som utstyr og transport. Dette er ikke et overraskende funn, da vi vet at de fleste barna i norske familier følges opp av foreldre og/eller søsken. Parallelt med aktiviteter for barna, har vi jobber vi aktivt med foreldre/foresatte, slik at de også skulle en del av det lokale idrettsmiljøet. Her har vi kommet litt på vei, men ikke i mål.

Oppsummering og videre planer

Både NHF sentralt og regionene ser stor verdi i det arbeidet som er gjort. Dette prosjektet har en verdi internt i organisasjonen ved at vi får enda flere barn som koser seg i håndballmiljøet. Men like viktig er den samfunnsmessige delen, at alle blir med og får tilhørighet i det store fritidssamfunnet, som er selve navet i de fleste lokalmiljø. Vi synes dette er et spennende og utfordrende prosjekt, – og det er helt fantastisk at hele organisasjonen samlet viser et felles samfunnsansvar for å nå et felles mål om” Håndball for alle”.

Prosjektleder

Eva Skei

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Flere innvandrerjenter i idretten
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 250 000, 2018: kr 250 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet