Flere med funksjonsnedsettelser inn i idretten – KNS satser på parautøvere !
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Det er et stort ønske om å få flere med fysiske funksjonsnedsettelser med i idrett. Personer med funksjonsnedsettelser og interesseorganisasjoner er ikke klar over at seiling er en godt egnet idrett og aktivitet som passer for alle, uavhengig av funksjonsnivå. Rekrutering er derfor stor utfordring. Vi MÅ synliggjøre mulighetene og målet er å få flere med i idretten slik at alle skal ha like muligheter til å prestere og mestre; Én idrett – like muligheter. KNS ønsker i samarbeid med Norges Seilforbund å drive aktiv og oppsøkende rekrutering av utøvere til seilsporten. Tiltakene for å få økt rekrutering retter seg mot interesseorganisasjoner, rehabiliteringssentre og andre paraidretter for et samarbeid. KNS vil i samarbeid med NSF aktivt jobbe for å øke rekrutteringen og bidra til aktivitet for målgruppen parautøvere i et breddeperspektiv. Det er viktig å synliggjøre at idretten er for ALLE. Personer med fysisk funksjonsnedsettelser kan ha utfordringer i hverdagen som gjør at de velger bort idretten. Derfor er det viktig med oppsøkende virksomhet for å synliggjøre og vise at det å drive med idrett er mulig. Prosjektet bør gjennomføres for å gi flere muligheter til en aktiv hverdag med utfordringer og mestring som de kan takle.
Aktivitet/tiltak/metode
* Tiltak: Ta kontakt med interesseorganisasjoner, rehabiliteringssentre og andre paraidretter Være synlige og vise at seiling er en godt egnet idrett. En aktivitet som passer for alle, uavhengig av funksjonsnivå. Få frem muligheten til å drive idrett. Inngå et godt samarbeid, sørge for tett dialog med god informasjon. Sammen må vi dra «lasset» som sikrer at vi får med flere utøvere, at flere får en aktiv hverdag, at flere blir med i idrett. Sørge for at personer med fysiske funksjonsnedsettelser får informasjon og ser muligheten til å seile, bli godt kjent med idrettstilbudet, seiling for alle, fra 7 år og eldre. Vise tydelig at fysisk funksjonsnedsettelse ikke er en hindring for å delta. Invitasjon til åpen helg, prøvehelg med tilrettelagt utstyr. Sørge for at alle kan delta uten krav til eget utstyr, ferdigheter, kompetanse eller erfaring. Bli integrert i KNS i et sosialt felleskap på vann og på land. Delta på fast ukentlig trening. Få utfordringer, oppleve mestring og læring * Målgruppen: personer med fysiske funksjonsnedsettelser fra 7 år og oppover * Måloppnåelse: En forutsetning for måloppnåelse er en dedikert prosjektleder. Prosjektet evalueres kvantitativt og kvalitativt, begge parameterne er viktige. Antall samarbeidspartnere vi har vært i kontakt med, inngått et samarbeid med og nye utøvere. Felles møter for å evaluere kvaliteten på arbeidet ved oppstart, oppsøkende virksomhet, planlagt aktivitet gjennomføring og evaluering. * Sikkerhet og personvern: Seiltreningen foregår på KNS. Anlegget er godt tilrettelagt for rullestolbrukere med personkran som ivaretar sikkerheten i forflytningsfasen. Båter er spesiallaget, tilrettelagt ulike funksjonsnivåer. For å ivareta sikkerhet og god kvalitet har utøverne en til en oppfølging. KNS benytter et medlemssystem som ivaretar personvern og GDPR regler. *Utfordringer vi vil møte på: Rekruttering, uteblivelse fra oppmøte på trening, vær og vind, samt helseutfordringer. Vi må ha en dedikert prosjektleder
Antall deltakere
1000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Forventet virkning KNS og NSF forventer at vi skal synliggjøre muligheten til å drive idrett. Personer med funksjonsnedsettelser og interesseorganisasjoner er ikke klar over at seiling er en godt egnet idrett og aktivitet som passer for alle. Vi skal aktiv jobbe for at personer med funksjonsnedsettelse får god nok informasjon til at de kan se muligheten for å drive med idrett. Vi forventer at vi skal klare å inngå et aktivt og varig samarbeid med interesseorganisasjoner for å bidra til aktivitet for utøvere i målgruppen. KNS og NSF forventer en økning i antall parautøvere på fast trening KNS og NSF forventer deltakelse i foreningens klubbregatta, et lavterskel tilbud, og i Grundig Sailing Cup Oslo som er et arrangement med fokus på integrering av parautøvere – Ett idrettsarrangement, en idrett – like muligheter. KNS og NSF forventer at nye utøvere blir integrert i foreningen, bli en del av et fellesskap og opplever sosial tilhørighet på vann og på land Forventer at flere får oppleve at de har like muligheter til å prestere og mestre, En forventning om bedre livskvalitet for mennesker med funksjonsnedsettelse.
Plan for gjennomføring
3.2 Arbeidsplan: Organisering og styring Hedda/Lene starter med å lage en overordnet plan for prosjektet med årsplaner. Dette vil vanligvis skje i 1. kvartal, men for 2024 vil dette starte og ferdigstilles i andre kvartal. Til informasjon vil 2024 ha et annet års hjul fordi prosjektet starter i mai. I dette året blir materiellet utarbeidet i kvartal 2, mens for 2025 og 2026 vil nytt materiell lages i kvartal 1, ansvar KNS, NSF. Synliggjøring på alle plattformer vil skje kontinuerlig, men med et ekstra fokus i 2. kvartal , ansvar KNS/NSF. Oppsøkende virksomhet fra mai 2024 til april 2026 ansvar Hedda. Hvert år i kvartal 2, 2024, 2025 og 2026 skal vi presentere og synligjøre tilbudet, oppnå god dialog og lage gode treningsplaner ansvar Lene/Hedda/Trenere. Kontinuerlig rekrutering med markedsføring er et felles ansvar. I Kvartal 2 2024,2025 og 2026 skal vi klargjøre brygge anlegg og utstyr – et felles ansvar. I 3 kvartal i 2024, 2 kvartal i 2025 og 2026 skal et godt mottaksapparat være på plass, ansvarlig Hedda og Lene. Utøvere, trenere frivillige er ansvarlig for gjennomføring av ukentlig trening, deltakelse i regatta, fra mai til september. Som en avslutning av seilsesongen hvert år vil vi i 4. kvartal evaluere og planlegge et nytt år med nye muligheter. Ansvarlig for evalueringen er Hedda og Lene. Alle involverte deltar i evalueringen.