Flerkulturell doula til sårbare kvinner

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Innvandrerkvinner er mer utsatt for komplikasjoner i forbindelse med fødsel sammenliknet med etnisk norske kvinner. Språklige, kulturelle og sosioøkonomiske barrierer, samt manglende kunnskap om helsevesenet, egen kropp og egne rettigheter hindrer mange i å oppsøke helsehjelp. Vi vet det er mange voldsutsatte innvandrerkvinner i Norge. Disse er særlig sårbare når de mister kontroll, og trenger spesiell trygging i en krevende og sårbar tid. Flerkulturell kommunikasjon og forståelse er mangelvare i helsevesenet, og doulaene fungerer som brobygger mellom minoritetskvinnene og helsepersonell.

Målsetting for prosjektet

-Minoritetskvinner opplever trygghet og tillit i møte med fødselsomsorgen -Gravide og mødre med minoritetsbakgrunn vet hvor de skal henvende seg hvis de selv eller barna blir syke -Redusere forekomst av komplikasjoner for mor og barn -Minoritetskvinner kjenner sine helserettigheter

Målgruppe

Gravide med etnisk minoritetsbakgrunn, primært sårbare kvinner med kort botid i Norge, begrensede norskkunnskaper, svak økonomi og lite sosialt nettverk.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

•Rekruttere og ansette en nasjonal koordinator •Frikjøpe lokal prosjektkoordinator ved hvert av de tre sykehusene; •Rekruttere og kurse doulaer; •Etablere doula-ordningen ved tre nye sykehus; •Ha kompetansedelingsseminar og workshop med kompetansegruppe og doulaer fra hele landet; •Utvikle fødselsforberedende kurs med tolk i grupper der far er med, eventuelt også egne grupper for fedre med særlig fokus på barseltiden; •Videreutvikle informasjonsmateriell og gjøre dette tilgjengelig på flere språk; •Kompetanseheving av doulaer til å bli ammehjelpere; •Tilrettelegge for forskning; •Spre informasjon til hele helse-Norge og forberede videre utrulling. Prosjektleder samarbeider tett med prosjektkoordinatorene om rekruttering og kursing av doulaer, motta henvisninger fra kommunehelsetjenesten og koble fødekvinner med doula. Prosjektkoordinatorene vil sammen med prosjektleder og tillitsvalgte doulaer utgjøre en nasjonal kompetansegruppe. Prosjektleder er ansvarlig for faglig oppdatering og utvikling. Prosjektkoordinatorene rapporterer til prosjektleder som rapporterer til styringsgruppen. Arbeidsgruppe og referansegruppe bistår. Metodikk tilpasses underveis.

Fremdriftsplan for prosjektet

01/20-02.20 Prosjektleder ansettes 02/20-04/20 Lokale prosjektkoordinatorer frikjøpes v/2 sykehus 02/20-06/20 Doulaer i 2 regioner rekrutteres + kurses 06/20-12/20 Ordningen implementeres ved 2 sykehus 09/20-08/21 Planlegge, rekruttere, kurse, starte opp ordningen ved siste sykehus 03/21-04/21 Tilpasse og videreutvikle ordningen etter evaluering 05/21-06/21 Kurse nye doulaer + oppfriskningskurs. 05/21-12/21 Plan for finansiering og videreføring

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det er viktig å styrke og tilrettelegge for en likeverdig og individuell svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg for sårbare kvinner med innvandrerbakgrunn. De gravide og fødende innvandrerkvinnene skal oppleve trygghet og tillit i møte med fødselsomsorgen. Det å skape tillit vil kunne bidra til å redusere kvinnenes barrierer for å spørre om hjelp og støtte videre i barsel- og småbarnsfasen. Prosjektets målgruppe er gravide minoritetskvinner, med særlig fokus på sårbare kvinner med kort botid i Norge, begrensede norskkunnskaper og lite sosialt nettverk. Partner/familie blir også deltakere i prosjektet som en viktig støtte for fødekvinnen. Tilbudet om flerkulturell doula var etablert på flere sykehus med mange positive tilbakemeldinger fra de gravide, helsepersonell og de flerkulturelle doulaene selv. Det var et behov for å utvide tiltaket til andre sykehus som hadde etterspurt dette tilbudet til sine fødekvinner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det har vært færre oppdrag en tenkt, men mye henger sammen med pandemien. Et annet perspektiv er at dette tiltaket fremdeles er prosjektfinansiert- et svangerskap er 9 måneder, og en vet at implementering av lavterskeltiltak krever tid. En skal skape tillitt til brukerne, og trygghet til de som rekrutterer gravide at dette er et tilbud som varer. Når kvinnene får flerkulturell doula i forkant av og under fødsel kan kvinnene uttrykke sine bekymringer, behov og smerter. Det fremmer mestring, makt og kontroll over eget liv. Dette er brukermedvirkning i praksis og fremmer integrering, likestilling og likeverd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

74

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet 1.1.2020, med en varighet av 2 år. I startfasen på hvert sted innledet man med et felles møte mellom kvinneklinikken på Haukeland sykehus, lokal sanitetsforening og representanter fra kommunehelsetjenesten. Det ble rekruttert en jordmorkoordinator i en 20% frikjøpt stilling på hvert sted. Frikjøp av jormorkoordinator har blitt en større kostnad i budsjettet enn planlagt. Rekrutteringen av flerkulturelle doulaer var en essensiell del av prosjektet. Det var avgjørende å finne de «riktige» kvinnene for å kunne lykkes med prosjektet. Her brukte N.K.S. sitt nettverk ved å fortelle om prosjektet i deres lokalforeninger. Alle de som ønsket å bli en flerkulturell doula måtte delta på et 7 dagers/ 40 timers kurs med temaene: • Svangerskap, fødsel og barseltid • Amming • Doulametodikk, avspenning, pusteteknikker og bevegelse i fødsel • Migrasjonsprosessen • Ansvarsrollen, taushetsplikt, etikk, forskjell på tolk og flerkulturell doula • Familieplanlegging og god seksuell helse. • Livmorhalskreftscreening og HPV vaksine • Kvinnelig kjønnslemlestelse

Resultater og resultatvurdering

Alle de tre stedene klarte å gjennomføre kurs, og tilby flerkulturell doulastøtte i 2020-21, tross nedstengningen i Norge. Prosjektleder tok tidlig kontakt med fødeavdelingen for å kunne sikre at den flerkulturelle doulaene kunne bli med på fødsel som ledsager under pandemien. I de fleste tilfellene kunne de bli med på lik linje som partner/ledsager, dette viser hvor viktig dette tilbudet er, og at de ulike sykehusene ser verdien av tiltaket. De tre sykehusene har sett nytteverdien i dette tiltaket, og i 2022 finansierer de jordmorkoordinator selv. dette vil skape en trygghet og forutsigbarhet i utviklingen videre av tiltaket flerkulturell doula.

Oppsummering og videre planer

N.K.S har jobbet med politisk påvirkningsarbeid i hele 2021 for å få En visjon for en bærekraftig fremtid er at de enkelte helseforetakene frikjøper sin egne jordmorkoordinator i en viss stillingsprosent, Ved å ha en lokal jordmorkoordinator vil en også sikre en aksept og forståelse for hvorfor tilbudet om flerkulturell doula er viktig for kvinner som er i en sårbar fase av livet. Dette er ikke en lenger visjon, og nesten alle stedene som tilbyr flerkulturell doulastøtte finansierer selv sine jordmorkoordinatorer i 2022.

Prosjektleder

Marit Stene Severinsen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Flerkulturell doula til sårbare kvinner
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Helsestasjon, sykehus
Beløp Bevilget
2020: kr 1 000 000, 2021: kr 1 000 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet