Søknadssammendrag
Bakgrunn
Å kunne tilby likeverdige og tilrettelagte helsetjenester under svangerskap, fødsel og barseltid kan for enkelte minoritetskvinner være et godt forebyggende og helsefremmende tiltak. Svangerskap, fødsel og barselstid kan representere en kilde til psykososialt stress for kvinner med minoritetsbakgrunn, særlig for de som har kort botid i landet, med begrensede norskferdigheter og mangelfull kjennskap til det norske helsesystemet. Integreringsmottaket og Helsestasjonen i bydel St. Hanshaugen bekrefter behovet for mer oppfølging av gravide kvinner som er nye i Norge.
Målsetting
1.Styrke og tilrettelegge for en likeverdig og individuell svangerskap, fødsel og barselomsorg. 2.Utvikle en modell for opplæring og bruk av flerkulturell doula, styrke tilknytningen til arbeidslivet. 3.Redusere forekomsten av komplikasjoner for mor og barn. 4. Holdningsskapende effekt
Målgruppe
Prosjektets målgruppe er gravide minoritetskvinner, med særlig fokus på sårbare kvinner med kort botid i Norge, begrensede norskkunnskaper og lite nettverk.
Antall personer i målgruppen
18
Beskrivelse av gjennomføring
OUS jobber kontinuerlig med systematisk forbedringsarbeid: Forberede – Planlegge- Utføre- Evaluere – Følge opp. Prosjektet vil bruke denne modellen til å gjennomføre prosjektet på en systematisk og kvalitetsmessig måte. Prosjektet ledes av Seksjon for likeverdig helsetjeneste og pasientsikkerhet ved Oslo universitetssykehus (OUS) i samarbeid med Tolkesentralen(OUS), Kvinneklinikken (OUS) ,Sanitetskvinnene, helsestasjon og intergreringsmottaket i bydel St.Hanshaugen. En prosjektgruppe vil bestå av instansene over samt tillitsvalgt og brukerrepresentanter. Det vil også etableres en overordnet styringsgruppe med sentrale aktører. Ledelsen på kvinneklinikken i OUS ønsker prosjektet velkommen, og det vil kunne bidra til økt brukertilfredshet.Ressurssenter for migrasjonshelse i Oslo kommune har et ønske om å samarbeide om prosjektet. Videre har vi et samarbeid med Masterutdanningen i jordmorfag på Høgskolen i Oslo og Akershus. En vil selvfølgelig også dra nytte av øvrig nettverk med relevante faginstanser/kompetansesentra,innvandrer- og brukerorganisasjoner, samt innhente erfaringer fra Sverige. For å videreutvikle og gjennomføre dette prosjektet ser vi behov for en prosjektleder i 100 % gjennom hele prosjektperiodens varighet.
Fremdriftsplan
Forprosjektet startet høst 2017 ved hjelp av Samhandlingsmidler kr 700000,- som ble tildelt. Midlene går til dekning av en 60% prosjektleder mm. For at intensjonen med prosjektet kan bli utredet, implementert og bærekraftig ser en behovet for en forlengelse av prosjektet. Se prosjektbeskrivelse for en utdyping av fremdriftsplan.