Folkemøter om lavinntekt

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vi vil arrangere folkemøter om familiefattigdom i 15 kommuner for å øke kunnskap om konsekvenser av fattigdom for barn og unge, belyse situasjonen i hver konkret kommune, samt utfordre beslutningstakere på tiltak. Mer enn 11% av barn i Norge vokser opp i en fattig familie. Dette har store konsekvenser for dem: De deltar i mindre grad på fritidsaktiviteter, faller oftere ut av skolen enn jevnaldrende og utvikler dårligere fysisk og psykisk helse. Redd Barna har snakket med barn og unge som forteller at de skammer seg, de er triste, de ikke kan være med venner og de faller ut av fellesskapet. Dette prosjektet er en oppfølger til folkemøter Redd Barna arrangerte høst 2023 for å utfordre politikerne som stod på valg. Dette nye prosjektet med oppfølgende møter vil være rettet mot nye kommunestyrer og nye politikere i disse 15 kommunene. Skal vi løfte flere barn ut av fattigdom, er vi avhengig av at de lokalt folkevalgte har nok kunnskap og et sterkt engasjement for disse barna. Nå er politikerne valgt, og vi vil utfordre dem på hvordan de nå skal følge opp. Våre frivillige vil ha en sentral rolle, og folkemøtene skal planlegges og gjennomføres i samarbeid med dem. De har et stort engasjement for barna som bor i kommunen og for tematikken, og de kjenner de lokale forholdene.

Aktivitet/tiltak/metode

Redd Barnas frivillige og ansatte skal lage lokale folkemøter om familiefattigdom og hva som kan gjøres for å bedre hverdagen for barna det gjelder. Møtene er 3-delt: Fakta om fattigdom i kommunen og konsekvenser for barn, prat med de som møter barn gjennom arbeid/frivillighet, og dialog med politikere og befolkningen om hva som bør prioriteres i kommunen. Målgruppe er lokalbefolkning, politikere, barn/unge som vokser opp i fattigdom og frivillige. Prosjektet skal evalueres kvalitativt og kvantitativ. Vi teller antall på folkemøtene og presseoppslag. Frivillige vil følge opp politikere og samarbeidspartnere for å sikre at tematikken prioriteres framover, ved å gi innspill om saker som kan fremmes i kommunestyret, og følge opp vedtak. Vi vil synliggjøre frivilliges rolle og rekruttere flere frivillige. Lokalene vi bruker til folkemøtene er universelt utformet og frivillige og ansatte har førstehjelpskurs. Vi jobber for at alle barn skal være trygge, vi vil aldri fronte enkelt barn som er i sårbare livssituasjoner på en scene, men snakke om barrierer og behov for strukturendringer. Fattigdom er skamfullt, og vi vil ikke bidra til mer stigmatisering for familiene. Den største utfordringen er oppmøte blant lokalbefolkning. Da vi arrangerte folkemøter i 2023, var politikere i valgkampmodus og ville gjerne stille opp for å synliggjøre seg og sitt parti. Dette momentet er over. Samtidig er det dyrtid og familiefattigdom er høyt på agendaen med renteøkninger og mye medieoppslag om familier som sliter økonomisk. Vi fikk stort oppmøte på tidligere folkemøter, og har lært mye om mobilisering, så vi har stor tro på å få til fullsatte folkemøter. En utfordring er å få nok frivillige. Vi vil starte i god tid, ha intern skolering for å trygge dem, samt ulike nivå av involvering alt etter hvor mye de ønsker. Vi har allerede mange frivillige som allerede er engasjert i tematikken, og som vil aktivt involveres i prosjektet.

Antall deltakere

1500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt – politikere blir mer bevisste sitt ansvar for å gjøre tiltak som kan redusere lavinntekt lokalt. Folkemøtene vil gi publikum, deltagere og politikere økt kunnskap om familiefattigdom. De vil få økt forståelse for situasjonen til familier i lavinntekt og få presentert verktøy og tiltak. Politikerne blir utfordret på hva som bør gjøres fremover for å forhindre familiefattigdom. Gjennom at folkemøtene arrangeres, og synliggjøres i sosiale medier og lokale medier, vil lokalbefolkningen få bevissthet om fattigdom i kommunen og hvordan alle kan bidra for å skape gode oppvekstsvilkår for barn. Da vi arrangerte møtene i lokalvalget i 2023, fikk vi tilbakemelding på at temaet må holdes oppe kontinuerlig for å få til endring. Gjennom folkemøtene vil Redd Barnas frivillige få kunnskap om familiefattigdom, situasjonen lokalt, og kunnskap om hvordan de kan jobbe fremover for å påvirke politikere og få til endring. De vil lære om hvordan arrangere folkemøter, og rekruttere frivillige gjennom dette. På lang sikt – prosjektet bidrar til at flere barn opplever mestring og deltakelse, og færre vokser opp i fattigdom. Flere kommuner vil jobbe helhetlig og langsiktig med å redusere familiefattigdom, og redusere negative konsekvenser av fattigdom blant barn. Vi håper å se at politikerne utvikler handlingsplaner mot familiefattigdom, og vedtar politikk som sikrer barn og unge tilgang til fritidsklubber, senker kostnader i idretten, jobber mot barrierer for deltagelse på fritiden, og har sterkere barnerettighetsperspektiv i bolig og sosialpolitikken. Vi vil også se endringer i frivilligheten gjennom at de frivillige får eierskap til temaet og kan jobbe aktivt med å følge opp politikere og få til lokal endring, samt å styrke samarbeid med lokale organisasjoner.

Plan for gjennomføring

Vi skal gjennomføre folkemøter i Skien, Porsgrunn, Kristiansand, Larvik, Oslo, Bergen, Trondheim, Stjørdal, Bodø, Ålesund, Drammen, Volda, Haugesund, Tromsø og Gjøvik. Det kan være at det kommer flere folkemøter til da Redd Barna har fått henvendelser fra flere kommuner om å arrangere møter. Alle folkemøtene består av planlegging, gjennomføring, evaluering og plan for videreføring. Planlegging: det utvikles en skisse og framdriftsplan for hvert folkemøte med tidspunkt for gjennomføring, hvor møtet skal være, samarbeidspartnere som inviteres inn og deltakere. De frivillige er helt sentrale siden de har avgjørende kunnskap om kommunen og hvem som bør delta. Gjennomføring: et folkemøte varer i ca. to timer, og består av fakta, fortellinger om temaet fra noen som har kjent fattigdom på kroppen eller har jobbet med fattigdom, samt diskusjon om løsninger. Her inviteres sentrale personer i kommunen som kan snakke om hva som er de største utfordringene og hva som må gjøres. Samtalen kan være sammen med lokale politikere. Vi utfordrer politikerne på hva de skal gjøre fremover i den nye perioden. Redd Barnas frivillige skal i størst mulig grad bistå i planlegging og gjennomføring, og har en sentral rolle i å ønske velkommen, presentere Redd Barna og å være ordstyrere, for på den måten å sikre en lokal forankring og synliggjøre frivilligheten. Evaluering og plan for oppfølging: deltakerne vil gi tilbakemeldinger i etterkant og publikum følges opp med epost om hvordan de kan engasjere seg videre. Det lages en plan for å følge opp politikerne fra de frivillige i samarbeid med regionansatte og lokalpolitisk rådgiver. Innhold fra møtene vil tas inn i Redd Barnas nasjonale politiske påvirkningsarbeid knyttet til familiefattigdom.

Prosjektleder

Ane Aamodt

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Folkemøter om lavinntekt
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.04.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring