Forskningspodden

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forskning på områder som er tabubelagte og som det finnes lite informasjon om, kan bidra til økt kunnskap og bedre behandling. Ved å formidle pågående forskningsforløp og nye forskningsresultater via podcast, kan N.K.S bidra til å demokratisere forskningskunnskap: Pasientgrupper med sjeldne og stigmatiserte lidelser, for eksempel i underlivet, danner sjelden pasientorganisasjoner. De kan mangle sterke frontfigurer som fanger opp og sprer oppdatert kunnskap til myndigheter og pasientgruppen selv. Antallet som lytter til podcast som formidlingkanal stiger hvert år i Norge.

Målsetting for prosjektet

Gjøre forskning lett tilgjengelig for pasienter, pårørende, helseprofesjoner og forskere. Gi håp, kunnskap samt redusere stigma til sårbare grupper med sjeldne diagnoser. Doktorgradsstipendiater når ut med sine forskningsresultater. Bidra til å tette medisinske kunnskapshull.

Målgruppe

1.Mennesker innenfor områdene det forskes på, deres pårørende, helsepersonell, forskningsmiljøene, politiske beslutningstagere, studenter 2.Generell befolkning

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

– Utforming og utvelgelse av tematikk og forskningsforløp av projektgruppen. – Rekruttering av forskere, brukermedvirkere og intervjuer. – Innspilling av episoder, redigering, ferdigstilling. – Lansering sammen med psykologspesialist Bente Sommerfeldt, et kjent navn i forskermiljøet. – Markedsføring gjennom N.K.S sine egne kanaler,nettsider, nyhetsbrev, so/me, på kvinnehelsedagen 2021, studentmagasiner, forskningsinstitusjonene osv. – Evaluering av prosjektet. – Revisjon og rapportering på midler. – Planlegge oppstart av mulig videreføring av prosjektet 2022 basert på prosjektets resultater 2021.

Fremdriftsplan for prosjektet

Kvartal 1 2021: Utarbeide episodenes oppbygging. Ta kontakt, gi informasjon om prosjektet, uttrykke ønske om samarbeid med aktuelle forskere Kvartal 1 2021:Oppstart planlegging av episodenes innhold. Kvartal 2-4 2021: Innspilling av materiell, redigering Kvartal 3-4 2021: Markedsføring Kvartal 4 2021: Evaluering av prosjektet. Revisjon og rapportering på midler. Kvartal 4 2021: Evt videreføring av prosjektet 2022 basert på prosjektets resultater

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Viktigheten av kjønnsspesifikk forskning: Forskning viser at en stor del av behandlingen av kvinner baserer seg på mannen som norm. Dette fører til for sen og feil behandling. Vi håper derfor at en podkast om kvinnehelseforskning kan bidra til mer likestilte helsetjenester. Prosjektets hovedmål: Å gjøre forskning lett tilgjengelig for pasienter, pårørende, helseprofesjoner og forskere gjennom podkast. Delmål: • Redusere stigma rundt tabulagte lidelser det finnes lite informasjon om. • Gi håp og kunnskap til sårbare grupper med sjeldne diagnoser som mangler talspersoner og pasientorganisasjoner. • Skape en arena hvor flere doktorgradsstipendiater når ut med sine forskningsresultater. • Bidra til å tette medisinske kunnskapshull om kvinnerelaterte sykdommer. • Oppmerksomhet og synlighet kan stimulere til økt satsning på kvinnehelseforskning. Målgruppe: – Pasienter og pårørende av de aktuelle diagnosene – Helsepersonell, forskningsmiljøene, politiske beslutningstagere, og studenter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmålet er i tråd med definert «Hovedmål» fra søknaden: N.K.S. har en forpliktelse til å formidle egen forskning og gjøre den tilgjengelig for pasienter og helsepersonell, forskere og frivillige medlemmene som finansierer den. (Vitenskapelige artikler når ikke nødvendigvis politikerne og brukerne). Ved hjelp av Forskningspodden ønsket vi å styrke vår profil som en betydelig kvinnehelseforskningsaktør og å bidra til å rekruttere relativt unge nye medlemmer da forskningen vår selger godt til denne gruppen. Prosjektet har allerede i løpet av prosjektperioden sett at effektmålet er nådd. Gjennom podkasten har vi nådd ut til pasienter og pårørende. Vi har brutt taushet om sykdommer og lidelser kvinner får, samt formidlet at vi er en betydelig forskningsaktør og enkelte har uttrykt at de har ønsket å starte lokallag for å samle inn penger til kvinnehelseforskning. Oppmerksomhet og synlighet om sjeldne og stigmatiserte lidelser, for eksempel i underlivet har gitt ny kunnskap for mang.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

2000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder for Forskningspodden var Iselin Løvhøiden. Ingvild Aardalsbakke tok over som prosjektleder da Løvhøiden gikk ut i mammapermisjon. Elisabeth T. Swärd var programleder De tre første episoder ble brukertestet på et representativt utvalg av målgruppen. Vi erfarte at podkasten traff best på pasienter og pårørende, og justerte målgruppen deretter. Opprinnelig måltall var 10 000 avspillinger i løpet av prosjektperioden. I arbeidet med prosjektplanen ble måltallet justert til 2000. Vi valgte også å fokusere på det kvalitative i tillegg til det kvantitative. Dersom podkasten kunne hjelpe en eneste kvinne til et bedre liv og bedre kvinnehelse så var det en seier vel så viktig som høye tall. Det var svært motiverende med tilbakemeldinger fra kvinner som hadde funnet fram til sine diagnoser som direkte følge av podkasten. Prosjektet skulle vært ferdigstilt innen utgangen av 2021, men vi søkte om utsettelse grunnet pandemien, prosjektlederbytter og krevende logistikk rundt opptak med mange bidragsytere. For markedsføringen av podkasten på en annerledes og kreativ måte har vi inngått et samarbeid med illustratør Tove B. Sylte. Sylte har laget illustrasjoner til alle episodene.

Resultater og resultatvurdering

Vi har gjennom podkasten nådd ut til pasienter og pårørende, og vi har fått vist at vi er en betydelig forskningsaktør. Vi har samarbeidet med pasientorganisasjoner, blant annet Endometrioseforeningen og andre i Kvinnehelsealliansen https://sanitetskvinnene.no/nyhet/2022/09/en-sterkere-stemme-kvinnehelse, som vi har etablert i denne perioden. Kvinner som har hørt podkasten har gjenkjent sine symptomer, presentert dette for fastlegen og som en direkte konsekvens av Rosa resept omsider mottatt den hjelpen de trengte. Prosjektet har levert 12 episoder. Disse er tilgjengelig på mange plattformer, blant annet Spotify og på nettsiden vår: https://sanitetskvinnene.no/side/podkast-rosa-resept Ettersom lyttertallene øker med tiden vil flere lære om kvinnehelseforskning. Vi har markedsført podkasten i egen organisasjon via medlemsbladet Fredrikke, og gjennom stories og innlegg både til vår Facebookprofil og instagramprofil, og den har blitt anbefalt av Kvinnemagasinet Altså.

Oppsummering og videre planer

Vi regner dette som et veldig vellykket prosjekt. Gjennom podkasten har vi lyktes i å gjøre verdifull og nødvendig kunnskap om forskning på kvinnehelse lett tilgjengelig for pasienter, pårørende, helseprofesjoner og forskere. Podkasten bryter taushet og bidrar til å styrke vår posisjon som en betydelig forskningsaktør på kvinnehelse. Dette er en gevinstrealisering som kommer til å fortsette med økende styrke etter hvert som folk oppdager podkasten. Vi ønsker å fortsette arbeidet med å gjøre podkasten kjent. Podkasten planlegges videre og flere episoder skal publiseres fortløpende.

Prosjektleder

Elisabeth Torstensen Swärd

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Forskningspodden
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2021: kr 326 000
Startdato
15.01.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet