Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Det er gjennom «Black lives matter» og enkelthistorier i mediene satt fokus på etnisk profilering i politiet. Ungdommer i Redd Barna og Agenda X sine lokale prosjekt har også på eget initiativ fortalt om negative med politiet og at stadige «stopp og sjekk» kontroller og visitering preger deres psykiske helse og svekker tilliten til politiet. De forteller at er redde og nervøs for å kanskje bli stoppet igjen. Det er gjort noen studier på tema, men det er behov for mer kunnskap om hvordan yngre ungdommer, jenter og ungdom utenfor Oslo opplever og påvirkes av negative møter med politiet.
Målsetting for prosjektet
Prosjektet vil bidra til å redusere etnisk profilering, den negative påvirkningen dette har på minoritetsungdom og dermed øke minoritetsungdoms livskvalitet og psykiske helse. Kunnskap om hvordan etnisk profilering oppleves og påvirker vil bidra til økt kunnskap og handlingskompetanse hos politiet.
Målgruppe
Vi ønsker å innhente stemmene fra ungdommer i alderen 13- 18år med fokus på yngre ungdommer, jenter og erfaringer fra ungdommer utenfor Oslo.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
50
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Agenda X og Redd Barna vil innhente kunnskap om hvordan ungdommer med minoritetsbakgrunn opplever møter med politiet, om det skjer ofte og hvordan det påvirker dem. Fokuset vil være å avdekke hvordan etnisk profilering og negative møter med politiet preger minoritetsungdommens hverdag og deres psykiske helse. Vi vil gjennomføre samlinger med ungdommer ulike steder i Norge . Samlingene vil gjennomføres i samarbeid med tillitspersoner i ungdomsmiljøene slik at ungdommene føler seg trygge og kan snakke fritt. Vi vil begrense antallet til rundt 5-10 personer i hver workshop slik at alle kan komme til ordet og føle seg trygge til å dele erfaringer. Vi vil også gjennomføre en- til -en samtaler der det er behov for det. Vi vil jobbe spesifikt for å innhente erfaringer fra jenter om temaet da det finnes lite kunnskap om særlig jenters erfaringer fra møter med politiet. Informasjonen fra ungdommene vil samles i en rapport med erfaringer og råd fra minoritetsungdommen. Rapporten vil inneholde konkrete råd og tiltak fra ungdommene selv som vil deles med politiet og andre relevante aktører for å øke deres kunnskap og handlingskompetanse og motvirke etnisk profilering.
Fremdriftsplan for prosjektet
2022: – ansette prosjektleder og opprette ressursgruppe og referansegruppe – kontakte ungdomsklubber og minoritetsrådgivere for rekruttering av minoritetsungdom – rekruttere ungdommer og gjennomføre samlinger ulike steder i Norge 2023: – fortsette rekruttering av ungdommer og gjennomføre samlinger – analysere data og skrive rapport – planlegge og gjennomføre dialogworkshops og spre funn fra rapport i relevante fora og nettverk
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Overordnet mål: bidra til å redusere negativ påvirkning overkontroll fra politiet har på minoritetsungdom og dermed øke minoritetsungdoms livskvalitet og psykisk helse. Ved å innhente kunnskap fra barn og unge med minoritetsbakgrunn om hvordan etnisk profilering oppleves av og påvirker jenter og gutter har prosjektet kunne bidra til økt handlingskompetanse hos politiet. Det er lite kunnskap om hvordan minoritetsungdom opplever å bli stoppet av politiet, hyppighet og hvordan det preger dem. Det er noen tidligere rapporter og noe forskning på feltet, men vi har ønsket å løfte barn og unges egne erfaringer og se på hvordan politiet kan bedre praksis og møtene med ungdommene. Direkte målgruppe har vært ungdommer i ulike deler av landet som har opplevd å bli stoppet av politiet, vært vitne til at andre har blitt stoppet eller kjenner noen som har blitt stoppet. Vi har holdt workshops med 101 ungdommer og unge voksne i alderen 13-25 år. Politiet er også en målgruppe for prosjektet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Erfaringer og råd fra minoritetsungdom er sammenstilt i en rapport lansert 6.12.2023 med bred deltagelse fra forskningsmiljø, Justisdep, organisasjoner og ungdommer fra Antirasistisk Senters ungdomsavdeling Agenda X. POD deltok i panelsamtale på lanseringen. Vi har gjennomført dialogmøter med politiet nesten alle steder der vi gjennomførte workshops. Kunnskap fra prosjektet er delt i innlegg i lokalaviser, kronikk i Dagsavisen. Rapport er sendt til politidistrikt og andre aktører. Vi har hatt møte med Justisdep, Politidir. og Oslo Politidistrikt for å følge opp funn og anbefalinger i rapporten og har bidratt til økt kunnskap og verktøy som politiet kan bruke for å forbedre praksis. Vi har holdt foredrag for studenter som tar videreutdanning ved Oslo Politihøgskole. Medvirkning har vært sentralt i prosjektet, og vi har hatt ressursgruppe med ungdommer/unge voksne som har bidratt i prosjektet og på lansering. Vi hadde egen panelsamtale med deltagere fra ressursgruppe under lansering
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
191
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektleder har hatt ansvar for workshops, rapportskriving og lansering. Prosjektgruppe (5 fagpersoner fra Redd Barna og Antirasistisk senter) har bidratt m/faglige innspill, holdt workshops og intervjuer m/politiet. Referansegruppe m/12 fagpersoner ga innspill til gjennomføring + rapport. Ressursgruppe m/ 7 ungdommer m/minoritetsbakgrunn fra Antirasistisk Senters ungdomsavdeling Agenda X har fulgt prosjektet, delt perspektiver og gitt innspill, ink. råd til utforming av intervjuguide og workshops, og skrevet tekst til rapport. Vi har gjennomført 10 workshops+3 mindre gruppeintervju – 101 ungdommer og unge voksne m/synlig minoritetsbakgrunn i 7 fylker og 9 kommuner (Agder, Trøndelag, Møre- og Romsdal, Rogaland, Vestland, Viken og Oslo). Vi prøvde å kontakte skoler, fritidsklubber og andre aktører i de andre fylkene uten å lykkes. Vi har gjennomført 6 intervjuer med politiet, totalt 20 politibetjenter, hvorav 11 patruljerende politi og 9 forebyggende politi. Intervjuene ble holdt i 6 kommuner og 5 fylker (Agder, Trøndelag, Møre- og Romsdal, Rogaland og Vestlandet) På grunn av tidsramme og ressursmangel hos politiet, ble det ikke gjennomført intervjuer med politiet i Oslo+Viken
Resultater og resultatvurdering
Ved å løfte stemmer + opplevelser ungdommer har i møtet med politiet og råd til hvordan de kan forbedre praksis, har vi bidratt til å sette tema på agenda og til økt kunnskap hos politiet, Justisdep. og politidir. Rapport er spredt gjennom lanseringen og sendt til relevante aktører. Funn+anbefalinger er presentert i arbeidsgrupper med Politidirektoratet, Oslo politidistrikt og andre aktører der etnisk profilering og anbefalinger for å forbedre politiets praksis er diskutert. Rapporten har bidratt til mer kunnskap om ungdommenes perspektiver. Antirasistisk senter og prosjektleder har i tillegg holdt foredrag om funn i rapporten ved Politihøyskolen. Konkrete resultater: 1) Ungdommer har snakket om tema og gitt råd til politiet. 2) Gjennom rapporten får politiet tilgang til ungdommers opplevelser og råd som bidrar til økt kunnskap om hvordan ungdommer påvirkes av etnisk profilering. 3) Økt handlingskompetanse hos politiet til å forbedre deres kontrollvirksomhet og forebygge overkontroll.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har vært vellykket etter vår vurdering. Vi har gjennomført 13 workshops med ungdommer og innhentet perspektiver, som er løftet videre til relevante aktører. Bidrag fra ressursgruppen har vært spesielt viktig, både for medvirkning fra unge og innspillene de har gitt til arbeidet. Vi vil følge opp funn og anbefalinger gjennom vårt politiske arbeid, blant annet å fortsette arbeidet opp mot Politidirektoratet og Justisdepartementet for å forbedre politiets kontrollmetoder og redusere etnisk profilering og styrke ungdomsperspektivet i opplæringsprogrammet som politiet utvikler.