Forsterket oppfølging av ungdom i sårbare livssituasjoner

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Gjennom våre virksomheter er vi daglig i kontakt med mange mennesker som på ulike måter trenger bistand i sine hverdagsliv. De siste to årene har vi erfart at flere ungdommer har behov for et styrket tilbud og tett oppfølging. Særlig opplever vi dette på Seiersborg videregående skole, hvor vi daglig jobber tett med målgruppen. Mange av elevene på skolen har mobbehistorikk, sosiale utfordringer og dårlige erfaringer fra tidligere skole. Denne mål gruppen har behov for tett oppfølging og trygge rammer. Det får de på Seiersborg, men vi ser også et behov for samme type oppfølging på fritiden.

Målsetting for prosjektet

Målet er at ungdommene opplever økt livsmestring, sosial- og hverdagskompetanse gjennom et miljøterapeutisk fritidstilbud i grupper og som et individuelt tilbud. A: 180 ungdommer deltar på fritidsaktiviteter B: 2 gruppeaktiviteter/mnd med temabasert innhold C: Individuell oppfølging og veiledning

Målgruppe

Ungdom mellom 16 – 23 år som strever på grunn av sosiale eller psykiske utfordringer, dårlig økonomisituasjon, omsorgssvikt og/eller ensomhet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

180

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Gruppeaktiviteter: Ungdommene kan registrere seg for å motta informasjon om kveldsaktiviteter, temasamlinger, helgeaktiviteter/-turer, ferieopplevelser osv. Dette kan både være generell informasjon eller mer skreddersydd ut ifra behovene som ungdommene selv melder. Dette kommuniseres med SMS og via sosiale medier. Individuelt: Ungdommene vil få tilbud om individuell oppfølging, og kan også inviteres til en uformell prat. Ved registrering vil ungdommen få en fast primærkontakt, og sammen lager de en avtale som beskriver hvilke områder i livet som de ønsker støtte og hvordan de ønsker at oppfølgingen skal være. I den individuelle oppfølgingen avtaler man også hvor hyppig ungdommen ønsker individuell oppfølging og evt. barrierer for å delta på felles arrangement. Dette med mål om å tilrettelegge og redusere omfanget av barrierer som for eksempel sosial angst, logistikk, struktur med mer. Alle aktiviteter og tilbud i vår regi vil være gratis for deltakerne. Vi samarbeider tett med stiftelsens videregående skole, Seiersborg, som er positive til at vi kan bruke deres fasiliteter i prosjektet. Vi har gode erfaringer med å bruke skolen som møteplass, og vil veksle mellom kantine, klasserom, skolekjøkken, gymsal, musikkrom med mer.

Fremdriftsplan for prosjektet

Rekruttering: 1. – 2. kvartal 2022 Planlegging aktiviteter 2022: 1. – 3. kv 2022 Evaluering: Løpende Planlegging aktiviteter 2023: 4. kv 2022 – 2. kv 2023 Individuell oppfølging: Løp. Frivillig innsats/arbeidspraksis/jobb: Løp. Brukerundersøkelser: 3. kv 2022, 1. og 3. kv 2023, 1. kv 2024 Brukermøter: 3. kv 2022, 2. kv og 4. kv 2023 Rapport, formidling av resultater: Løp. Videreføring, nye tilbud/prosjekter: Løp. Avslutning prosjekt: 1. kv 2024

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

De siste årene har vi erfart et økende behov for et styrket tilbud for ungdom. På vår skole, Seiersborg vgs Fredrikstad, gir vi et tilbud om opplæring i et lite skolemiljø. God overgang fra tidligere skole og det å oppleve en positiv, trygg skolehverdag og mestring ut fra egne forutsetninger er viktig. Behovet for å skape denne tryggheten med trygge voksne er imidlertid like stort på fritida. Målet med prosjektet har vært å tilby ungdom i sårbare livssituasjoner i alderen 16 – 23 år et miljøterapeutisk fritidstilbud. Målgruppen er ungdom mellom 16-23 år som har behov for å styrke sitt sosiale liv, øke hverdagskompetansen og oppleve mestring i å håndtere livets hverdagsutfordringer. Gjennom vår egen organisasjon møter vi barn og unge som befinner seg i sårbare livssituasjoner, hvor behovet for forebyggende innsats er stort. Ofte handler det om krevende økonomi eller andre vanskelig forhold på hjemmebane. Mange mangler trygge voksenpersoner og god oppfølging i hverdagen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Totalt har ca 200 unike ungdommer deltatt på 142 aktiviteter, 12 overnattinger og 17 tirsdagsmiddager. Vi har vært opptatt av å skape et forutsigbart og godt faglig forankret tilbud og en trygg arena for tilhørighet. Fra august 2022 har vi hatt 2 ettermiddagsaktiviteter i uka. Hver annen uke har vi også hatt en aktivitet i løpet av helga. I tillegg har det vært aktiviteter i alle skoleferier med både aktiviteter i nærmiljøet og overnattingsturer over 1 – 3 dager. Siden januar 2024 har vi økt med en aktivitet til i uka, det vil si 3 aktiviteter per uke. Gjennom alle aktivitetene har økt hverdagskompetanse og livsmestring vært et delmål, noe vi har snakket mye om både gruppevis og individuelt. Blåpunkt har gjennom positive fritidsaktiviteter, trygge møteplasser og individuell oppfølging bidratt til å skape mestring, nettverk og mening. Tilbudet har også bidratt til økt motivasjon til å ta gode valg og gjøre endringer som kan bidra til et bedre liv, for eksempel videre utdanning og jobb.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektkoordinators tilstedeværelse på skolen og på aktivitetene har vært avgjørende for å bygge tillit og gode relasjoner. Aktivitetene har blitt planlagt for et halvår av gangen, og det har fulgt skoleåret. Valg av aktiviteter har blitt gjort på bakgrunn av tidligere erfaringer og med innspill fra ungdommene selv. Programmet har blitt informert om gjennom ulike kanaler og flere ganger. Aktivitetene har variert i både i innhold, lokasjon og varighet. Etter ønske fra ungdommene selv har del av aktivitetene blitt lagt til skolens lokaler. Dette har fungert som en trygg og god møteplass, og overgangen fra skole til Blåpunkt har blitt enklere. Andre aktiviteter har foregått i nærmiljøet, hvor det har vært et mål at det skal være enkelt å komme seg til og fra med kollektivtilbud. Mat og måltider har vært en stor del av hver aktivitet. På ettermiddagene etter skoletid har vi ofte invitert til eller laget middag sammen. På andre aktiviteter har vi med matpakke, lager mat sammen eller kjøper mat på restaurant eller lignende. Felles måltider har bidratt til å nå målene i prosjektet, og for mange ungdommer har deltakelse i Blåpunkt startet med å komme til middag på skolen.

Resultater og resultatvurdering

Tilbudet har vært og er fremdeles utrolig verdifullt for ungdommene som deltar. Deltakerne har fått gode venner, de har opplevd mestring og en tilhørighet som få av dem har erfart tidligere. Dette har vi oppnådd i kombinasjon av gode og meningsfulle aktiviteter og individuell oppfølging. Vi har erfart at målgruppen blir tryggere, modigere og de tør å være seg selv. I tillegg tilegner de seg praktisk og sosial kompetanse som igjen bidrar til selvstendighet og modenhet. En viktig ballast til voksenlivet. Den positive innvirkningen prosjektet har hatt er mer enn vi kunne forutse da vi startet i mai 2022. Vi har også rettet oss mot en målgruppe som ikke benytter seg av andre tilbud hos kommunen eller andre. På den måten er Blåpunkt supplerende og kan heller fungere som en brobygger til å få våre ungdom til å delta på andre aktiviteter og tilbud som finnes.

Oppsummering og videre planer

Med støtte fra blant andre Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet videreføres tilbudet ut 2025. Parallelt jobber vi med å skaffe videre finansering av tilbudet, noe som oppleves som krevende fordi prosjektet har nå gått over i drift. Likevel er dette et tilbud til en målgruppe hvor det hele tiden kommer nye deltakere ved at det starter nye elever på vår videregående skole. Vi har også en tilsvarende skole i Follo som ønsker å tilby sine ungdommer et lignende tilbud. Vi ser også på å videreutvikle Blåpunkt til å ivareta ungdommer i glippsonen mellom videregående skole og videre utdanning/jobb.

Prosjektleder

Hanne Therese Nordli

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Forsterket oppfølging av ungdom i sårbare livssituasjoner
Organisasjon
Blå Kors Norge
Beløp Bevilget
2022: kr 631 000, 2023: kr 764 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
15.03.2024
Status
Avsluttet