Fortet-Sms Integreringsprosjekt

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi har hatt et ett års prosjekt støttet av Extra Stiftelsen sluttdato i 2016. Senere omgjort og ny sluttdato 2017. Vi ønsker bruke dette som «forprosjekt» og danne grunnlag for nytt 3 årlig prosjekt. Vi har erfart at ting tar lengre tid enn forventet når skal innføre nytt tankesett/arbeidsmetoder. Flyktningene skal ut av et ofte passivt og stillesittende liv. Vi ønsker å følge flyktning barn/ungdom fra skolen- over i fritiden med enhetlig «morgen til kveld» tilnærming. Avgjørelser skal tas på grunnlag av fakta som aktivitetsundersøkelse vil gi. Appen sikrertransport med egen mentor ordning.

Målsetting for prosjektet

Flyktninger like aktive som Norske ungdom. Bindeleddet mellom flyktninger & aktivitet. Aktivitetsundersøkelse & direkte samtale med flyktningene tilby ønskede aktiviteter. Transport aktivitet gjennom app, mentorordning, hverdags integrering forankres i klubbene. Lage systemer skaper varige endringer

Målgruppe

Inaktive mindreårige flyktninger som bor i bofelleskap/i familie/fosterhjem: 70 Inaktiv ungdom med innvandrer bakgrunn: 760

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det er en kobling av kvalitativ metode gjennom etablering av referansegruppe med dybdeintervju, egne observasjoner, evalueringsmøter og erfaringer i prosjektet, og kvantitativ metode gjennom spørreundersøkelser og kommunikasjon via appen, utskrift av logg over aktiviteter benyttet osv. Det gir et fleksibelt forskningsdesign. Målinger av effekter av tiltaket vil gjennomføres i samarbeid med utgangspunkt i den kvantitative brukerundersøkelsen som gjennomføres høsten 2017. Nytt prosjekt som starter JAN 2018 vil da kunne begynne jobbe direkte med undersøkelsen. Denne vil gi klare indikasjoner på omfanget av flyktningens fritidsaktiviteter og hvilke mekanismer som fremmer og hemmer sosial deltakelse. Ved avslutningen av prosjektet i år 3, vil vi invitere det samme utvalget til å delta i undersøkelsen på nytt. På denne måten vil vi kunne fange opp en eventuell utvikling i økt deltagelse i fritidsaktiviteter. Samtidig som alle i målgruppen vil vi ha samtale med gjennom prosjektperioden. Agderforskning som har vært en del av prosjektet fra starten av vil hjelpe til med gjennomgangen og metodene som benyttes slik at resultatet blir av faglig god kvalitet. Resultater oppnådd ønskes presentert nasjonalt for å dele erfaringer gjort.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vinter18 Gjennomgang aktivitets undersøkelse. Samtaler målgruppen Vår18 Presentere resultater & ny modell. Forankring Høst18 Cricketklubb etablert – Flere app sjåfører – 2 “unge uføre” med som frivillige Vinter 19 Egen inkluderings ansvarlig 3 klubber – tilbyr 3 ønskede aktiviteter Vår19 Presenteres Arendals uken, Lions & NIF sentralt Høst19 Rekruttere nye lag Vinter20 Alle ønskede aktiviteter igang Vår20 Ny undersøkelse Høst20 Evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Fokus i starten ble å lykkes med å få til den kritiske hverdags integreringen for flyktningene. At vi valgte en løsning med å utvikle egen «transport app» er vi i ettertid veldig fornøyd med. Skal en lykkes med å løse komplekse utfordringer selv i frivillighetsverden må en ta inn over seg de muligheter ny teknologi gir. I app får målgruppen både presentert fritidsaktivitet tilbud sammen med gratis transport. Lions/Rotary bidrar som frivillige mentor sjåfører. Her får vi også til en ny samfunnsmodell hvor frivilligheten samarbeider på kryss og tvers for å skape et totaltilbud til en utsatt målgruppe. Løsningen blir presentert i Allemed sine store nasjonale kokebok med råd og tips hentet fra suksess prosjekter rundt i landet. Dette har i sin tur ført oss over til Urban Ung prosjekt hvor vi ønsker få igang mer gatebaserte åpne inkluderende ungdoms drevende aktiviteter med fokus på all ungdom men spesielt fokus på flyktninger og de inaktive. Her kan vi vise til mange suksess historier.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

1. Fortet-SMS skal bli «merkenavnet» som alle kjenner til og et viktig bindeledd mellom flyktninger og fritidsaktivitet. / Konklusjon : oppnådd 2. Få kartlagt hva ungdom med flyktning-bakgrunn ønsker seg av fritidsaktiviteter/ Konklusjon oppnådd 3. Snakket direkte med alle flyktninger i målgruppen/ Konklusjon : oppnådd 4. Få til hverdags integrering/ Konklusjon : oppnådd 5. Utvikle åpne møteplasser for å unngå utenforskap/ Konklusjon : oppnådd 6. Flyktninger skal få muligheten til å lære den Norske frivillighetsmodellen og dugnadsånden / Konklusjon : oppnådd 7. Bruke tidligere års deltagere som «aktivitetsvenner» / Konklusjon : Delvis oppnådd 8. Få implementert App skikkelig/ Konklusjon: Delvis oppnådd og Corona laget utfordringer. 9. Trening/opplæring av sjåfører / Konklusjon : oppnådd 10. Utvide med antall sjåfører og appen til nye målgrupper/ Delvis oppnådd og Corona laget utfordringer. 11. Lage dokumentasjon / plan for hvordan andre benytte løsningen/ Konklusjon: oppnådd

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

350

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder har vært involvert i alle prosjektets faser og hatt veldig varierte arbeidsoppgaver – Etablere nettverk og utvikle samarbeidsmodeller med Game – «Idemaker» med etterbruksplaner fengsel som nytt urbant ungdoms aktivitetshus. o Holde i alle holde mulige tråder og ansvarlig for å utvikle prosjektet – Ansvarlig for planlegging og gjennomføring av Urban Ung – Planlegge og gjennomføre Gamesone aktiviteter – Planlegge, lede og gjennomføre alle aktiviteter – Delta på ulike seminar og presentere Fort-SMS og resultater oppnådd. – «Idemaker» videreutvikle app- lage spesifikasjoner, testing, lage dokumentasjon, opplæring – Følge opp cricket klubb – Facebook sider oppdatert – Promotering og markedsføring av prosjektet – Media kontakt Det har vært samarbeidet tett med alt av frivillighet i Arendal etter som behov har dukket opp. Styringsgruppen har vært et godt samlingspunkt hvor ideer og tanker har vært diskutert. Samtidig har ungdommen selv vært mye involvert i alle prosjektets faser både i planlegging og selve gjennomføringsfasen.

Resultater og resultatvurdering

Fort-SMS prosjekt har gjort stor forskjell her i Arendal for minoritets ungdom og ungdom som faller «utenfor» det tradisjonelle aktivitetstilbudet. Vi fikk til den kritiske hverdagsintegreringen gjennom denne modellen hvor frivilligheten jobbet sammen på «kryss og tvers». Samtidig som vi benyttet ny teknologi med «transport appen» for å gjøre «logistikken» rundt det hele enkelt, oversiktlig og trygt. I prosjektperioden har det som tidligere nevnt blitt stadig færre flyktninger som kom inn i Arendal. Vi oppdaget i prosjektperioden store feil og mangler i dagens tilbud til målgruppen både i forhold til aktiviteter som var savnet, «feil dosering og for mye spissing», feil organisering og feil kommunikasjonsplattform. Ut fra dette bakteppe ble Urban Ung etablert som tilbyr de urbane gatebaserte aktivitetene som målgruppen etterspurte. Urban Ung er nå blitt et kult «merkenavn» blant ungdommen i Arendal. Partneravtalen med GAME gir masse spennende muligheter fremover.

Oppsummering og videre planer

Transport appen skal nå fremover brukes av Frivillighetssentral for få eldre ut av ensomhet. Samtidig som den er presenteres i Alle med store nasjonale Kokkebok. Det er også veldig spennende med nye prosjekt en starter opp med Arendal Kommune, politi, frivillighet og næringslivet med å utdanne Playmakers – unge frivillige ledere og instruktører etter GAME sin suksess konsept. Da vil Playmakerene fremover bli bærebjelken som skal tilby den ønskede aktiviteten til ungdommen. Alt dette i tett samarbeid med GAME. Vi jobber med etablere gamle fengsel som Nasjonalt Urbant Ungdoms aktivitetshus.

Prosjektleder

Rolf Josephsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Fortet-Sms Integreringsprosjekt
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2018: kr 490 000, 2019: kr 525 000, 2020: kr 535 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomføring