Friluftsliv Fontenehuset Drammen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I tillegg til psykiske lidelser sliter mange av våre medlemmer med livsstilssykdommer og overvektsproblematikk. Det er dokumentert at regelmessig fysisk aktivitet også har positiv effekt på psykisk helse. Fysisk aktivitet kan forebygge utvikling av enkelte psykiske lidelser, og kan brukes i behandling av psykiske lidelser. Målet med prosjektet er økt fysisk aktivitet som fremmer fysisk og psykisk helse. Vår målsetting er at prosjektet bidrar til at fysisk aktivitet blir en del av medlemmers forbedrede livsstil, og nye vaner trenger tid til å innarbeides. Vi har derfor søkt 2-årig. Se vedlegg

Målsetting for prosjektet

Målet med prosjektet er økt fysisk aktivitet som fremmer fysisk og psykisk helse. Nye vaner trenger tid til å innarbeides, og målsettingen er at prosjektet vil bidra til at fysisk aktivitet blir en del av våre medlemmers forbedrede livsstil, og dermed gi en bedre helhetlig helse. Se vedlegg.

Målgruppe

Medlemmer i alderen 20-65 år med psykiske helseutfordringer. Tilbudet gjelder Fontenehuset Drammens registrerte medlemmer, pr i dag 131. Se vedlegg.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

131

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Fremdriftsplanen tar hensyn til kontinuerlig utendørs fysisk aktivitet i prosjektperioden. Vi planlegger følgende aktiviteter i løpet av prosjektårene 2017 og 2018: • Kick-off: Foredrag om hvordan fysisk aktivitet påvirker psykisk helse v/Ireen Ruud, Høgskolen i Sørøst Norge. I tillegg vil vi ha flere foredrag om betydningen av fysisk aktivitet for psykisk helse • «Ferskingkurs» i friluftsliv i samarbeid med DNT Drammen og omegn (se beskrivelse under): Vår/sommer 2017 og 2018. Det er viktig å gjennomføre ett kurs for hvert prosjektår. Dette for å repetere og ivareta nye medlemmer. • Daglige turer elva rundt fra kl 12:30 til 13:00 i hele prosjektperioden • Turer i nærmiljøet, Drammensmarka: Månedlig • Sopp-/bærturer i Drammensmarka: Høst 2017 og 2018 • Bade- og fisketurer i Drammensmarka: Sommer/høst 2017 og 2018 • Besøk til Drammen aktivitetssenter (Klatreparken): Sommer/høst 2017 og 2018 • «Stolpejakten»; orientering etter bykart: Høsten 2017 og 2018 • Aketur i nærmiljøet: Vinter 2017 og 2018 «Ferskingkurs» er for alle som ønsker å bli tryggere eller lære mer om friluftsliv. Dette er et praktisk kurs som holdes utendørs. Målet med kurset å gjøre folk trygge slik at de får selvtilliten og motivasjonen for å komme seg ut.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. Rekruttering av prosjektleder som vil ha ansvar for å opprette prosjektgruppe bestående av medlemmer og prosjektleder. 2. Utarbeide en aktivitetsplan som legges fram for Klubbhuset til behandling. Tar imot tilbakemeldinger fra medlemmer og medarbeidere. 3. Spørreundersøkelse før og etter prosjektstart. 4. Annonsering og påmelding til aktiviteter på intern Facebook og liste i resepsjon. 5. Fokusgruppe og evaluering i etterkant. Se vedlegg.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Relevant forskning om psykisk helse tyder på korrelasjon mellom psykiske lidelser, lav fysisk aktivitet og dårlig kosthold. Det er videre dokumentert at regelmessig fysisk aktivitet har positiv effekt på psykisk helse. Fysisk aktivitet gir energi, reduserer stress og bedrer humøret. Fysisk aktivitet kan forebygge utvikling av enkelte psykiske lidelser, og kan benyttes i behandling av enkelte former for mental sykdom, eksempelvis ved milde til moderate depresjoner, enten alene eller sammen med andre behandlingsmetoder. Målet med prosjektet var økt fysisk aktivitet som fremmer fysisk og psykisk helse. Målgruppen har ved oppstart vært Fontenehuset Drammens medlemmer. 77 medlemmer har valgt å delta i prosjektet. Prosjektet har bestått av turer i skog og mark, opplevelsesbasert innføring i friluftsliv og forskjellige måter å utøve friluftsliv på. Det har vært daglig aktivitet i form av turer og ballspill i lunsjen og månedlig aktivitet i form av heldagsturer i skog og mark.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

85% av de spurte sier de har fått større grad av aktivitet gjennom prosjektet. Flere medlemmer forteller at å være på tur øker gleden og gir dem en følelse av frihet. Flere medlemmer forteller at det viktigste med å være på tur, er å bli kjent med hverandre på en ny måte. Flere medlemmer forteller at det har gitt dem inspirasjon til å fortsette å gå på tur. Flere sier de har blitt tryggere i forhold til å gå på tur. Noen medlemmer har opprettet egen turgruppe på fritiden. Flere medlemmer har begynt å fiske på fritiden. Flere medlemmer har begynt å trene jevnlig. Noen medlemmer har lært å gå på ski. Noen medlemmer har har vært på sin første tur. Flere har forsøkt nye aktiviteter. Alle forteller om gode opplevelser på tur.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

77

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har blitt gjennomført etter praktisk-teoretisk metode. Vi har hatt Kick-off med foredrag ved Ireen Ruud om helseeffekter ved fysisk aktivitet og friluftsliv. Det har blitt ansatt prosjektleder og opprettet tur-gruppe for å planlegge og gjennomføre aktivitetene. Den praktiske delen inneholder turer i skog og mark i nærmiljøet, innføring i friluftsliv og forskjellige måter å utøve friluftsliv på. Det har vært daglig aktivitet i form av turer i lunsjen og ballspill på «taket» og månedlig aktivitet i form av heldagsturer. I tillegg har det vært avholdt Ferskingkurs ved DNT Drammen for å øke turglede og trygghet en gang pr. prosjektår. Den teoretiske delen av prosjektet har foregått ved digital spørreundersøkelse i forkant og i etterkant av prosjektet, samt ved fokusgrupper i slutten av prosjektet. Prosjektet har blitt markedsført i sosiale medier og Extrastiftelsen har blitt kreditert ved logo.

Resultater og resultatvurdering

Spørreundersøkelsen viser at 85% av de spurte mener at prosjektet har økt deres aktivitetsnivå. Det kom frem at det viktigste for den enkelte i forbindelse med turprosjektet var å bli kjent på en annen måte og å bygge relasjoner. Videre fortalte de at det kjentes godt å være ute. Flere trakk også fram Ferskingkurset som lærerikt og viktig for å lære om kart og kompass, lage bål og bli trygg på tur i skog og mark. Flere av medlemmene fortalte om gode opplevelser og at de følte seg friere og gladere på tur. Vi lærte også at det var veldig viktig med god og detaljert informasjon i forbindelse med turene og at informasjonen ble gjentatt flere ganger og i god tid. Vi opplevde samhold og mestring og at vi kan få til mye på tross av ulike utfordringer. Det har også vært spennende å utfordre seg selv og forsøke nye aktiviteter i trygge rammer. Det er også verdt å merke seg at; av de medlemmene som har vært mest aktive i prosjektet, er det disse som har kommet seg videre ut i arbeid/studier.

Oppsummering og videre planer

Vi er takknemlige for de flotte mulighetene vi har fått til gode opplevelser og relasjonsbygging. Til frisk luft og glede i hverdagen. Vi fortsetter med de daglige turene i nærmiljøet og ballspill på «taket». Videre har prosjektet utrustet oss med kunnskaper om turliv og turglede. Det vil også bli turer i fremtiden, og vi har fokus på recovery med fysisk aktivitet som en del av dette. Noen medlemmer har også startet egne turgrupper. Tur blir også en del av temaet i kommende prosjekter, både i forhold til arbeid og ungdom da vi ser at dette fremmer arbeidsevnen.

Prosjektleder

Katrine Henriksen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Friluftsliv Fontenehuset Drammen
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2017: kr 780 000, 2018: kr 780 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
30.06.2019
Status
Avsluttet