Friluftsliv som metode i Frisklivsarbeid

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Undersøkelser viser at mange barn og unge i dag sliter med psykiske utfordringer, blant annet depresjon og angst. Ved BUP i Rana får denne pasientgruppen i dag behandling i form av blant annet samtaleterapi og medikamenter. BUP ønsker å utforske mulighetene for en mer helhetlig fremgangsmåte der man i tillegg til den etablerte behandlingen også tilbyr pasienten en fysisk aktiv behandlingsform. BUP Rana kontaktet derfor Polarsirkelen Friluftsråd (Pf) for samtaler om hva Pf kan bidra med i denne sammenheng.

Målsetting for prosjektet

Prosjektets målsetning er å se at bruk av friluftsliv som metode i frisklivsarbeid vil ha en positiv effekt på pasienters psykiske progresjon. Gjennom kombinasjonen fysisk aktivitet i friluftsliv og samtaleterapi vil man kunne gi pasientene en mer helhetlig behandling enn dagens tilbud gir.

Målgruppe

Barn og unge mellom 12 og 18 år i behandling ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Helgelandssykehuset i Rana.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

90

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Gjennomføringen av prosjektet blir i all hovedsak ukentlige friluftsrettede aktivitetstilbud, etter utarbeidet plan i samarbeid med BUP og brukerne av tilbudet. Metoden for prosjektet er friluftsaktiviteter tilpasset målgruppen kombinert med samtale og oppfølging av psykolog/terapeut, gjerne også i aktivitetsituasjonen. Både fremgang og best mulig kombinasjonsmuligheter mellom aktivitet og samtaler/oppfølging vil man finne underveis i prosjektet og tilpasse fortløpende. Aktivitetsdagene vil kunne romme 5-10 pasienter samtidig, og det vil bli vurdert fortløpende hvor lenge hver enkelt pasient deltar i programmet. Helgelandssykehuset vil sikre og finansiere en følgeforskning av prosjektet for å se effekten av metoden.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet starter med planlegging og utarbeiding av en aktivitetsplan, der en dag i uken er satt av til friluftsaktiviteter for brukerne. Aktivitetsdagene vil starte opp så snart som mulig i januar 2017, og gå fortløpende gjennom. Alt skjer direkte i regi av Pf og BUP, og den ukentlige driften skjer i regi av aktivitetsleder fra Pf og 2 behandlere fra BUP (en sosionom og en psykolog).

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets hovedmål var at deltakerne (ungdom i alderen 12 – 18 år) gjennom deltakelse i friluftslivsaktiviteter skulle få redusert symptomer på angst og depresjoner og samtidig tilegne seg strategier på hvordan fysisk aktivitet kan dempe symptombildet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Bra måloppnåelse i startfasen som også rapporteres gjennom den faglige oppfølfingen underveis. Mindre effekter utover i prosjektet

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

25

Prosjektgjennomføring/Metode

Tilbud om ulike friluftslivsaktiviteter og annet av fysisk aktivitetskarakter ledet av faglig personale ved BUP understøttet av friluftsfaglig kompetanse fra friluftsrådet

Resultater og resultatvurdering

Av positive resultater vil vi trekke frem det at deltakerne blant annet gir uttrykk for mestringsopplevelser. De virker å være i bedre fysisk form enn ved prosjektstart, de mestrer friluftslivsaktiviteter og prosjektet danner også en trygg sosial ramme der det er stor åpenhet for å diskutere de utfordringene den enkelte sliter med.

Oppsummering og videre planer

Om en skulle gå videre med tiltak av denne karakter vil det være avgjørende at en sikrer god faglig og kontinuerlig oppfølging av fagpersonale ved BUP og av personer som selv har en egen erfaring med friluftsliv og tro på at slike tiltak er positive for brukerne. Videre at brukergruppene som tilbudet blir gitt til ikke har så tunge lidelser at de ikke er mottakelige for aktiviteter av denne karakter samt deltagelse fra utenforstående. Tidligere innsats av mer forebyggende karakter vil styrke gjennomføringsgraden.

Prosjektleder

Pål Vinje

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Friluftsliv som metode i Frisklivsarbeid
Organisasjon
Friluftsrådenes Landsforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 155 000, 2018: kr 155 000, 2019: kr 155 000
Startdato
31.12.2016
Sluttdato
30.12.2021
Status
Under gjennomføring