Fritid – ikke for alle barn og ikke over alt?

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Barn med nedsatt funksjonsevne deltar mindre på organiserte fritidsaktiviteter. Dobbelt så mange personer med nedsatt funksjonsevne har lav sosiale deltagelse, enn i befolkningen ellers. Barn med funksjonsnedsettelser forteller at de skammer seg, de føler seg i veien at de ikke passer inn med andre barn på fritidsarenaen. De føler at det er noe galt med dem og at de har skyld i eget utenforskap. Til tross for at det finnes politiske visjoner og strategier, så viser virkeligheten til barn og unge med funksjonsnedsettelser at vi fortsatt har en lang vei å gå for å sikre reel likestilling.

Målsetting for prosjektet

Alle barn får delta på fritiden uavhengig av funksjonsevne, gjennom at barn med funksjonsnedsettelser får innfridd sine rettigheter: rett til lek og fritid og retten til ikke å bli diskriminert. Dette vil bidra til direkte helsegevinst for barna, samt mestring, livskvalitet og deltakelse.

Målgruppe

Målgruppe er politikere, ansatte i kommunermedia, aktivister, ansatte og frivillige på fritdsfeltet,samt barn med nedsatt funksjoner og deres familier.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Redd Barna og Norges Handikapforbund ønsker å sette søkelys på den systematiske diskrimineringen som barn med funksjonsnedsettelser møter, og søker derfor om et felles prosjekt der vi skal kartlegge organisering, praksis og kunnskap i norske kommuner om inkludering av barn og unge med nedsatt funksjonsevne i fritidsaktiviteter. Gjennom både en kvantitativ survey til norske kommuner, dybdesamtaler med kommunalt ansatte, og dybdesamtaler med foreldre til barn med funksjonsnedsettelser, samt barna selv, vil vi få en økt forståelse for om, og hvordan, kommunene innfrir eller ikke innfrir barns rett til lek og fritid. Kunnskapen skal samles i en rapport og formidles til voksne som møter barn gjennom enkle verktøy, sosiale medier, dialogmøter og folkemøter

Fremdriftsplan for prosjektet

2022: Kunnskapsinnhenting og rapport: kvantitativ survey og kvalitativ intervjuer 2023: Formidling og lokal handling: Dypdykk i 5 kommuner + modell for videreføring

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

FNs barnekonvensjon artikkel 31 gir alle barn rett til lek og fritid, mens FN-konvensjonen for rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser artikkel 7 og 30 (5d) sikrer at barn med nedsatt funksjonsevne kan delta fullt ut i kulturliv og fritidsaktiviteter. Likevel deltar disse barna mindre på fritidsaktiviteter enn andre. Hvorfor er det slik? Vi ønsket å kartlegge norske kommuners organisering, kompetanse og praksis knyttet til fritid for barn med funksjonsnedsettelser. Målet var å identifisere barrierer og øke kunnskap og handlingskompetanse blant voksne, slik at alle barn får oppfylt retten til lek og fritid. Prosjektet fokuserer på å sikre at barn med funksjonsnedsettelser får sine rettigheter innfridd, noe som gir helsegevinst, mestring og livskvalitet. Målgruppen inkluderer politikere, kommuneansatte, media, aktivister, ansatte og frivillige i fritidssektoren, samt barn med nedsatt funksjonsevne og deres familier.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet «Fritid – ikke for alle barn og ikke overalt» har lagt et grunnlag for å forbedre inkluderingen av barn med nedsatt funksjonsevne i fritidsaktiviteter. Vi har gjennomført en kartlegging av norske kommuners praksis, som har gitt verdifull innsikt i barrierer for deltakelse. Denne kunnskapen er samlet i en bok og formidlet gjennom seminarer og arrangementer, noe som har økt bevisstheten blant politikere, kommuneansatte og andre relevante aktører. Prosjektet har også bidratt til å sette diskriminering av barn med funksjonsnedsettelser på dagsorden, med fokus på å sikre deres rett til lek og fritid. Vi har styrket handlingskompetansen blant voksne som møter disse barna, og arbeidet vil fortsette med mål om å innfri de politiske kravene som er utviklet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

2500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet bygger på Redd Barnas tidligere rapporter om barn og ungdom med funksjonsnedsettelser og fritid. Der snakket vi med barn, ungdom og unge voksne om barrierer, fordommer og hva som må til for å inkluderes på fritidsarenaen. Vi snakket også med lærere om inkludering i aktiviteter i skolen, og med foreldre. Nå ønsket vi å finne hva kommuner gjør for å inkludere barn med nedsatt funksjonsevne i fritidsaktiviteter, og vi valgte å kartlegge dette gjennom en større spørreundersøkelse. Prosjektet har bestått av tre faser: Først ble det gjennomført en spørreundersøkelse i samarbeid med IPSOS, rettet mot norske kommuner for å kartlegge organisering, kompetanse og praksis knyttet til fritid for barn med funksjonsnedsettelser. Deretter ble funnene samlet i en bok med bidrag fra ulike aktører, som inkluderte politiske krav. Redaktør og bidragsytere er personer som selv har funksjonsnedsettelse eller et sterkt engasjement for funksjonshemmedes rettigheter. Til slutt ble kunnskapen formidlet gjennom seminarer, arrangementer og dialogmøter i ulike byer i Norge og digitalt, med mål om å øke kunnskapen hos politikere, kommuneansatte og andre relevante målgrupper. Vi vil fortsette dette

Resultater og resultatvurdering

Direkte resultater: – Gjennomført kombinert kvantitativ og kvalitativ spørreundersøkelse av hvordan norske kommuner sikrer inkludering av barn med funksjonsnedsettelser i fritidsaktiviteter – Produksjon av bok om fritid, forskjellsbehandling og funksjonsnedsettelse som er trykket i 500 eksemplarer og overlevert til blant annet kultur- og likestillingsministeren – Utviklet krav til norske kommuner om hvordan de kan sikre inkludering av barn og unge med funksjonsnedsettelser som er bredt distribuert – Gjennomført ulike seminarer, arrangementer og dialogmøter, samt flere kunnskapsforedrag og workshoper – Resultatene fra IPSOS-undersøkelsen er brukt som kunnskapsgrunnlag i politisk påvirkningsarbeid på nasjonalt nivå i høringssvar, innspill til statsbudsjett og i møte med stortingspolitikere. Det har vært avvik fra den opprinnelige prosjektsøknaden. Disse utdypes i sluttrapporten.

Oppsummering og videre planer

Redd Barna vil fortsette arbeidet med å spre kunnskapen fra Ipsos-undersøkelsen. På bakgrunn av dette prosjektet og Redd Barnas tidligere prosjekter om barn med funksjonsnedsettelser, har vi fått midler fra Bufdir til en nasjonal kampanje i 2025-26. Målet er å nå ut med kunnskap fra prosjektene til politikere, kommunale ledere/ansatte, fritidsledere m.fl. Bevilgningen viser betydningen av prosjektet som er gjennomført, samt behovet for å styrke barn med funksjonsnedsettelsers rettigheter. Redd Barnas bok «Dette passer ikke for sånne som deg» vil være sentral i kampanjen.

Prosjektleder

Stina Eiet Hamberg

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Fritid – ikke for alle barn og ikke over alt?
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Norges handikapforbund vil ha ansvar for engasjement av prosjektleder
Beløp Bevilget
2022: kr 730 000, 2023: kr 670 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
24.01.2025
Status
Avsluttet