Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
En relativt stor andel (15-30%) av befolkningen har utfordringer med hørselstap, særlig eldre. Og i yngre aldersgrupper er det flere enn før som får hørselsutfordringer lenge før de når pensjonsalder. Mange venter lenge (8-10 år) fra de merker at de har en hørselsutfordring før de gjør noe med det. Og når høreapparat først er anskaffet er det mange (1/4 del) som ikke tar det i bruk. Spesielt eldre har utfordringer med å bruke moderne høreapparater sammen med apper på smart-telefonen. Ved oppkobling via smart-telefonen oppnås bedre styring av høreapparatene og bedre lyd ved telefonering og en rekke andre fordeler. Opplæring og oppfølging av nye høreapparatbrukere fra Hørselssentraler og private hørselsklinikker er svært mangelfull. Med våre 575 frivillige hørselshjelpere/likepersoner har HLF etablert en informasjons- og hjelpevirksomhet i form av å gi råd og hjelp, veiledning om hørselsutfordringer og bruk og stell av høreapparat. Mange av våre hørselshjelpere gjør daglig en stor innsats for å imøtekomme et stort hjelpebehov, men det er allikevel ikke nok. For å imøtekomme det store behovet for informasjons- og kunnskapsformidling trengs det relevante møteplasser hvor nye brukere kan møtes til sosialt samvær og opplæring. Her trengs det også å rekruttere nye frivillige.
Aktivitet/tiltak/metode
Et tiltak er å opprette uformelle treffsteder som er lett tilgjengelig i nærmiljøet, hvor hørsel og bruk av høreapparat blir et gjennomgående tema, hvor det også kan tilbys opplæring i bruk og stell av høreapparat. På Hørselstreffene vil mange «nye» brukere komme i kontakt med høreapparatbrukere for første gang og disse kan informere og fortelle om sin situasjon. På denne måten bidrar møteplassen til å synliggjøre og allmenngjøre hørselsutfordringer, og bidrar til at flere gjør noe med det på et tidlig stadium. For å drifte et treffsted, som kan tilby uformelt sosialt samvær, så trengs det flere frivillige ressurser enn bare hørselshjelpere/likepersoner som først og fremst er gode samtalepartnere. Det trengs frivillige som kan være møteverter og samtalepartnere slik at besøkende blir vel ivaretatt. Og et tilbud om kurs i bruk og stell av høreapparat til alle potensielle og nye brukere av høreapparat vil være til stor hjelp. Moderne høreapparater brukes i dag sammen med smart-tlf, hvor smart-tlf fungerer som en styringsenhet, for telefonering via høreapparatene, oppkobling til ekstern mikrofon og til TV- og radio-lyd. Mestring av smart-tlf sammen med høreapparatene er en særdeles viktig del av kurset. For å gjennomføre kurs i bruk og stell av høreapparat må det rekrutteres frivillige foredragsholdere. Disse må skoleres på et eget kurs. Frivillige rekrutteres fra HLFs medlemsmasse ved direkte kontakt og invitasjon til rekrutteringsmøte og tilbud om egen skolering. Prosjektet tar sikte på å etablere Hørselstreff i de 5 største byene i landet, hvor HLF har færrest hørselshjelpere, og minst aktivitet, i forhold til folketallet, i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Aktiv bruk av sosiale medier og annonsering i aviser, for å informere om Hørselstreffets eksistens er særdeles viktig for å nå ut til et bredt publikum. Målet er, i samarbeid med HLFs lokallag, å etablere Hørselstreff for å nå ut til personer som har behov for en slik møteplass og opplærings-arena.
Antall deltakere
500
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi forventer at det i løpet av prosjektperioden blir etablert 5 faste Hørselstreff i de 5 forskjellige byene, som også er en opplærings-arena i bruk og stell av høreapparat. Vi forventer at det blir gitt opplæring til 500 nye høreapparatbrukere og pårørende/nærpersoner. Vi forventer at lokallagene som blir med på å etablere hørselstreff fortsetter med driften etter at prosjektet er avsluttet og at flere lokallag etablerer hørselstreff med bruk og stell av høreapparat, slik at flest mulig nye brukere og pårørende/nærpersoner får tilbud om opplæring. Anslagsvis forventer vi opp mot 500 nye deltakere årlig i forlengelsen av prosjektet.
Plan for gjennomføring
Prosjektleder starter opp med å rekruttere gode kandidater fra HLFs lokallag fra hver av de 5 største byene. Det vil bli informert om prosjektet i vårt magasin for tillitsvalgte og vårt månedlige nyhetsbrev som går til alle 1600 tillitsvalgte i HLF. Samtidig vil de 5 utvalgte bli invitert til en samling for å samarbeide om gjennomføringen av prosjektet.