Generasjonsbro: Sykehjem og barnehage i samspill

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bærekraftig samfunnsutvikling og derigjennom demokratiet og sivilsamfunnet avhenger av inkludering, samhandling og erfaringsdeling på tvers av bl.a. generasjoner, kjønn, språk, etnisitet (United Nations, 2015; Sudmann, 2017). Forskning viser at samhandling mellom barn og eldre kan gi positive effekter, som økt livskvalitet og glede for eldre med demens og styrket sosial kompetanse hos barn (Galbraith et al., 2015), samt bidra positivt i lokalsamfunnet (Heimburg et al, 2021). Litteraturen viser til flere enkeltstående initiativer for hvordan barnehage og eldreomsorgen kan samarbeide. Fysisk nærhet og organisatorisk samarbeid er vist å være avgjørende for at samhandling mellom generasjoner faktisk skal skje (Wågø & Høyland, 2018). Det er begrenset kunnskap om samlokalisering av sykehjem og barnehager i distrikts-Norge, og et uttalt behov for å utvikle ulike flergenerasjonskonsepter (Høyland, et al 2020). Kommunestyret i Skjåk har vedtatt at Bismo barnehage midlertidig flytter inn i sykehjemmets ledige lokaler i påvente av nybygging. Denne samlokaliseringen gir en unik mulighet for å dokumentere erfaringer og samarbeid mellom to sektorer. Problemstilling: Hvordan opplever og erfarer ansatte, foreldre og pårørende samlokaliseringen av barnehagen og sykehjemmet?

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektgjennomføring: • Individuelle semi-strukturerte intervjuer med ansatte i sykehjem (4-6) og ansatte i barnehagen (4-6) for å innhente erfaringer om samarbeid, kommunikasjon og felles aktiviteter. Intervjuer gjennomføres ved oppstart, etter 6mnd og 12 mnd. • Fokusgruppeintervjuer med foreldre til barn i ulike avdelinger i barnehagen (5-7) for å innhente erfaringer og opplevelser med samlokaliseringen. Intervjuer gjennomføres ved oppstart og etter 9-10 mnd. • Fokusgruppeintervjuer med pårørende til beboere i sykehjemmet (5-7) for å innhente erfaringer og opplevelser med samlokaliseringen. Intervjuer gjennomføres ved oppstart og etter 9-10 mnd. • Prosjektgruppemøter som vil ha erfaringer med samlokaliseringen som tema, samt gjennomføre 2-3 besøk i perioden som inkluderer uformelle samtaler og deltakelse i noen felles aktiviteter. Etikk og personvern Personvernombudet i Gjøvik Kommune vil bli søkt om tilrådning før prosjektstart. Prosjektet vil baseres på frivillig deltakelse med samtykke, og deltakere har mulighet for å trekke seg når som helst uten å oppgi grunn. Samtykkeskjema vil gjennomgås med den enkelte deltaker. Dette vil være ekstra viktig siden prosjektet foregår i et svært lite lokalmiljø. Forskerne vil være underlagt taushetsplikt. De eneste personopplysningene som blir samlet inn er navn. Det vil bli foretatt en anonymisering av data, slik at ingen deltagere kan gjenkjennes. Prosjektleder lager en liste der navn gjøres om til nummer, hvor nummeret brukes i videre arbeid. Dataene blir lagret på sikker sone med egen innlogging kun for behandlingsansvarlige. Utfordringer: Manglende rekruttering. Løsning: Kontakt er opparbeidet med ansatte begge steder og FAU-representanter i barnehagen som vil være behjelpelige med rekruttering. Vi vil også gjennomføre et åpent informasjonsmøte om prosjektet før oppstart hvor for alle involverte i samlokaliseringen er invitert. Avvik i tidsplan. Løsning: Vi etterstreber fleksibilitet for å følge samlokaliseringen.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Skjåk kommune jobber for et inkluderende lokalsamfunn som demensvennlig kommune, med vekt på fellesskap og omsorg i tråd med sentrale politiske dokumenter. Tidlig erfaring med inkludering, allerede fra barneårene, kan bidra til et rausere samfunn. Prosjektet vil dokumentere læring på tvers av sektorer og hvordan kunnskap om mangfold kan bidra positivt i et inkluderende lokalsamfunn. Dette forskningsprosjektet gir unik innsikt i hvordan samlokalisering av barnehage og sykehjem fungerer i praksis. Det vil supplere eksisterende forskning ved å belyse systematisk samarbeid på tvers av sektorene, gjennom en midlertidig samlokalisering, i en liten distriktskommune i Norge. Prosjektet dokumenterer erfaringer med et bredt spekter av generasjonsmøter, med fokus på både fordeler og utfordringer. Vi undersøker hvordan ansatte, pårørende og foreldre opplever barns læring og samspill med eldre med ulike behov. Videre undersøkes erfaringer med samarbeid på tvers av sektorene. Det forventes detaljerte beskrivelser av aktiviteter, utfordringer og suksesshistorier, som kan gi verdifull kunnskap for samarbeid mellom helse- og omsorgssektoren og oppvekstsektoren i tiden framover. Erfaringene fra prosjektet vil styrke videreutvikling av samhandling mellom generasjoner både lokalt og nasjonalt.

Plan for gjennomføring

2/2025: Intervjuguider utvikles og søknad til personvernombud. Oppstartsmøte for prosjektgruppen og oppstart rekruttering av intervjudeltakere (ansvar: SS, prosjektgruppen). 3/2025: Åpent informasjonsmøte om prosjektet i Skjåk i løpet av august for å sikre tilgangen på informasjon til alle som er involvert og for å øke rekruttering av deltakere. Innen utgangen av september vil vi ha gjennomført innledende intervjuer med ansatte, pårørende og foreldre (ansvar: SS & BA-F). Analysen av intervjuene vil starte opp umiddelbart og gå gjennom prosjektperioden (ansvar: SS, BA-F og ÅR). 4/2025: Vi ønsker å delta på noen fellesaktiviteter og gjennomføre uformelle samtaler innen årsslutt 2025 for å få god innsikt i samlokaliseringsprosessen og hvordan samarbeidet mellom sektorene fungerer. Prosjektgruppen gjennomfører et digitalt statusmøte (ansvar: SS & BA-F) 1/2026: I løpet av februar 26 gjennomføres intervjuene med ansatte etter 6 mnd. (ansvar: SS & BA-F) 2/2026: I løpet av mai 26 vil vi gjennomføre fokusgruppeintervjuer med pårørende og foreldre runde 2 (ansvar: SS & BA-F). Videre vil vi delta på noen fellesaktiviteter i samme periode. 2/2026: Gjennomføring av statusmøte med prosjektgruppen. 3/2026: I august er det planlagt at barnehagen skal flytte inn i nye lokaler og samlokaliseringen avsluttes. De siste intervjuene med ansatte blir gjennomført (etter 12 mnd). (ansvar SS & BA-F). 4/2026: Avsluttende statusmøte i prosjektgruppen. Innen november 26 har vi skrevet en vitenskapelig- og en fagartikkel og sendt inn i relevante tidsskrift. Vi vil ha delt resultater innad i Skjåk Kommune, gjennom USHT, og vi vil også gjennom perioden dele preliminære og endelige resultater i relevante fora (ansvar: SS, BA-F og ÅR).

Prosjektleder

Silje Sveen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Generasjonsbro: Sykehjem og barnehage i samspill
Organisasjon
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Beløp Bevilget
2025: kr 91 000, 2026: kr 292 000
Startdato
20.06.2025
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring