God kommunikasjon – bedre helse
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vårt hovedmål er å lage et interessevekkende og engasjerende arrangement hvor noen av landets fremste forskere og formidlere får dele betydningen av og kunnskap om god klinisk kommunikasjon i helsetjenesten.
Aktivitet/tiltak/metode
God klinisk kommunikasjon i møtet mellom helsearbeider og pasient/pårørende er et tema som på et eller annet tidspunkt er viktig for alle. Klinisk kommunikasjon favner hele helsesektoren uansett forvaltningsnivå. Det omfatter alle diagnosegrupper, alle typer tjenester og tilbud, alle aldersgrupper og helserelaterte behov. Med et heldags seminar ønsker vi å gi publikum et innblikk i nyere forskning som viser hva som er viktig for å sikre god felles forståelse mellom helsearbeider og pasient/bruker med hensyn til pasientens helseutfordringer, hvilken betydning dette har for helsehjelpen, og hvordan gode kommunikasjonsferdigheter kan innlæres. Vi håper vårt seminar vil bidra til å øke bevisstheten om god kommunikasjon som forutsetning og premiss for god og effektiv helsehjelp, både blant helsearbeidere, i allmennheten og kanskje også blant helsepolitikere og helsebyråkrater. Med et variert program, stor bredde blant arrangørene og høy kvalitet på de forskerne vi har invitert til å presentere, håper vi at arrangementet skal bli godt besøkt og vel mottatt.
Antall deltakere
200
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
God klinisk kommunikasjon er et tema som på et eller annet tidspunkt er viktig for alle. Vi tror et så bredt anlagt tema vil utvide den målgruppen som man vanligvis møter på forskningsrettede arrangementer. Vi håper seminaret vil bidra til å øke bevisstheten om god kommunikasjon som forutsetning og premiss for god og effektiv helsehjelp, både blant helsearbeidere og i allmennheten – kanskje også blant helsepolitikere og helsebyråkrater. En generell bevisstgjøring og kunnskapsformidling om betydningen av god kvalitet på kommunikasjonen i helsetjenesten, kan bidra til initiering av forvaltningsmessige og politiske endringer som på sikt kommer både befolkningen, helsetjenesten og samfunnet til gode. De kontaktene som nå er etablert mellom ulike organisasjoner og bidragsytere fra ulike fagfelt, og mellom brukere og fagfolk, kan føre til synergieffekter både for pasienter og forskere.
Plan for gjennomføring
09:30 Velkommen. Introduksjon. 09:40 Pasient- og brukerombudet: God kommunikasjon og informasjon hadde nesten gjort oss overflødige. Presentasjon. 10:10 Sundby, Finset, Lie:«Alle snakker om det, men gjør noen noe med det?» En introduksjon til hvordan hovedfaget klinisk kommunikasjon undervises for både medisinerstudenter, sykehusleger og fastleger. Hvis bedre samhandling er målet, hvordan da utvikle «pasientsentrert samhandlingologi” som kommunikativ kompetanse? Samtale, presentasjon og rollespill. 11:30 Lunsj 12:15 Ellingsen: Funksjonell MR viser at empatiske bemerkninger reduserer smerte. Presentasjon. 13:00 Kort pause 13:15 Lien: Har kjønn betydning for kommunikasjon i helsevesenet? Presentasjon. 14:00 Kienlin: Samvalg – realitet eller fiksjon? Presentasjon og dialog med salen. 14:45 Strømberg: Presentasjon av Foreningen for kroniske smertepasienter 15:00 Røtterud: Presentasjon av Blærekreft Norge og resultater fra deres kommunikasjonsprosjekt 15:20 Sundby: Oppsummerende kommentar. 15:30 Slutt
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Dårlig eller manglende kommunikasjon mellom pasienter og behandlere er et problem som vi ønsket å sette fokus på. Vi ønsket å vise hvor viktig dette er både for pasienter og behandlere. Vi brukte gode foredragsholdere og det ble blant annet brukt rollespill for å vise forskjellige situasjoner og hvordan god og dårlig kommunikasjon innvirker.
Gjennomføring
Gjennomføringen av prosjektet gikk etter planen, vi som søkerorganisasjon samarbeidet godt med Blærekreft Norge og Norsk Forening for Allmennmedisin . Som pasienter og brukerrepresentanter var denne prosessen godt ivaretatt i prosjektet. Det ble også i forkant gjennomført en spørreundersøkelse som ble sendt medlemmer, både i Blærekreft Norge og FKS samt at denne også var delt på våre Facebooksider for å nå så mange som mulig. Resultater ble delt under seminaret.
Resultater og virkninger
Resultatene som viser viktigheten av at god kommunikasjonen vil gi pasientene og behandlere blir brukt for å lære og for å gi både pasienter og behandlere et bedre «verktøy » for å bli forstått. Kunnskapen vi har fått blir delt både i medlemsblad, våre facebooksider og på oppfølgende informasjonsmøte rundt om i landet i samarbeid med Blærekreft Norge. Noen av disse møtene er allerede gjennomført og flere er planlagt og blir gjennomført i 2025