God munnhelse etter fedmekirurgi: Målrettet pasientinformasjon om munnhygiene

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Kirurgi er effektiv behandling for fedme, men har flere systemiske langtidskomplikasjoner som i liten eller ingen grad følges opp av de avdelingene som utfører inngrepet. Det avdekkes nå at mange opplever alvorlige orale komplikasjoner etter inngrepet. Dette skyldes trolig dels fysiologiske endringer, men også at kirurgi tvinger pasientene til vesentlig flere daglige måltider og at drikke må inntas mellom måltidene. Mange velger alternativer til rent vann, hvilket innebærer tilsatt sitron- og/eller fosforsyre som skader tannemaljen. Odontofobi er dessuten utbredt i pasientgruppen og mangel på regelmessig kontroll hos tannlege gjør at mange ikke fanger opp orale endringer før det er for sent. Mange har også et dårlig utgangspunkt før operasjonen pga tidligere kosthold. Påfølgende erosjoner, karies, oppblussing av periodontitt påvirker forutsetningene for et sunt kosthold som betingelse for å opprettholde vekttapet. Gruppen er sosioøkonomisk sårbar og mange trekker dessverre tenner. Pasientgruppen er stor, bare i N-Trøndelag er 1,5% av befolkningen fedmeoperert. Lett tilgjengelig og god informasjon er avgjørende for forebygging av orale komplikasjoner. Vi har utviklet plattformen www.bar-oral.no som et første steg og søker nå midler for videreutvikling av denne.

Aktivitet/tiltak/metode

1: Undervisningsvideo Hvordan man lærer, varierer. Mens www.bar-oral.no gir skriftlig informasjon, vil noen foretrekke videoformat. Videoer blir søkbare på YouTube og når slik et større publikum. Videoformatet har helsepedagogisk verdi, den formidler overbevisende, samt vil ha animasjoner som underbygger budskapet. Slik optimaliseres lyd og bilde for bedre læring. Slike animasjoner må utvikles av reklamebyrå. 2: Kunnskapstest Utvikling av en quiz med utgangspunkt i informasjon som foreligger i tekst og video på nettsiden. Denne integreres i en forskningsstudie (søkt REK 9.1.24) og blir en kontroll av læringsutbyttet. Slik representerer den et pedagogisk tilskudd til annen informasjon. 3: Introduksjon til relevante munnhygieneartikler Som støtte til undervisningen ønsker vi å utvikle og evaluere tiltak med ‘goodiebags’. Disse består av utvalgte vareprøver på munnhygieneartikler med relevans for erosjon, karies, periodontitt og munntørrhet, samt en drikkeflaske. Bagen er en 2 liters tørrsekk av god kvalitet for å sikre fleksibel gjenbruk (bærekraft) og blir en varig påminnelse om munnhygienebudskapet. Kvalitetsflaske av stål med budskap om betydningen vann som tørstedrikk har for tennene. Hverken flaske eller tørrsekk tilkjennegir at pasienten er fedmeoperert, noe som kunne ha bidratt til at produktene ikke ble brukt. Vareprøver i bagen: Tannkrem tilpasset ulike tilstander, fluorvæske 0,2 % fluoridinnhold, mellomromsbørster, fluorsugetabletter, smeltetabletter for spyttproduksjon og myk tannbørste. Noe av dette fås gratis fra leverandørene mens annet må vi betale innkjøpspris for. Også dette tiltaket vil evalueres systematisk i studien søkt REK 9.1.24. Antall deltakere er basert på nettsidens treff i 2023. Antall deltakere i studien: 300. Studiedesign: Pre-poststudie med gruppevis randomisering mellom ulike undervisningstiltak. Utfallsmål: Drikkemønster/-produkter, kunnskapsnivå, munnhygienerutiner, oral helse målt før operasjon, +6 og +24 mnd.

Antall deltakere

2000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

En utfordring ved fedmekirurgi er at den skjer i en klinisk kontekst som ikke er rigget til å følge opp eventuelle systemiske konsekvenser «bortenfor» gastrointestinaltraktus. Inntil nylig har kunnskapen om orale komplikasjoner ikke engang vært tilgjengelig, og slik bidratt til at pasientene har latt seg operere uten reelt å være tilstrekkelig informert. Informasjon gitt i forkant bidrar til fokus på munnhygiene og kontrollrutiner, og kan forebygge tapt oral helse. Å påvirke folks levevaner og daglige rutiner er i seg selv utfordrende. Det er lett at informasjon oppleves som en pekefinger og at budskapet forkortes til at helse utelukkende er ens eget ansvar. Vi har i www.bar-oral.no forsøkt å gi kunnskap som grunnlag for gode rutiner. Tiltakene som beskrives i søknaden skal bidra til å gi kunnskapen et mer positivt preg. Det å få noe (goodiebag) er noe de fleste vil sette pris på. Å bruke denne anledningen til å gi håndfast kunnskap om at det finnes tilrettelagte munnhygieneprodukter treffer mer enn å se en annonse i et blad. Slik understøtter dette læringen de ellers måtte få. Studien vil samtidig undersøke om dette er et tilstrekkelig tiltak eller om det bør være et supplement til annet. Video representerer variasjon i læringsformer som kan forsterke læringsutbyttet og evnen til egenomsorg. Kostnadene vil i et samfunnsperspektiv være innspart om prosjektet hindrer eller utsetter orale skader hos bare et fåtall pasienter. Oversettelser av nettsiden gjør at vi også når pasienter som har dårlige forutsetninger for å få med seg pasientinformasjon gitt på norsk ved sykehusene. Minoriteter har særlige utfordringer da fedmeklinikkene i liten grad har oversatt infomateriale. De kan være ytterligere sårbare gitt tannhelsetjenestens organisering på utsiden av helsevesenet.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder har utarbeidet prosjektbeskrivelsen og er anvsarlig for å innhente REK-godkjenning, forankre studien ved samarbeidende sykehus, rekruttering av deltakere og innsamling av data. Tannleger og tannpleier er også tilknyttet prosjektet og kvalitetssikrer det odontologiske perspektivet. De studierelaterte forberedelsene er kommet i gang: Prosjektet er søkt REK (jan-24) og prosjektleder er i gang med forankringsprosessen med de kirurgiske avdelingene ved St. Olavs hospital, Sykehuset Namsos og Ålesund sykehus. Disse avdelingene vil bistå i rekruttering av deltakere. Prosjektleder er ansvarlig for tekstlig innhold på nettside, manus for undervisningsvideo, utvikle kravspek for og innkjøp av animasjoner. Kommunikasjonsavdelingen ved St. Olavs hospital har bekreftet at de vil produsere videoene på forespørsel. Statistiker er tilknyttet prosjektet for bistand med analysene. Forskningsavdelingen ved St. Olav har gitt prosjektet fri tilgang til bruk av digital løsning for datainnhenting (eFORSK) og har bistått med personvernkonsekvensvurdering av prosjektet. Prosjektleders arbeidssteder (St. Olav og Kompetansesenteret Tannhelse Midt) bistår med henholdsvis studiesykepleier og tannpleier for å bistå prosjektleder i den praktiske gjennomføringen. Brukergruppen er allerede etablert da de har bistått prosjektleder i utvikling av annet prosjekt med under samme tematiske satsing. Prosjektleder har lang erfaring med gjennomføring av studier og prosjektet synes realistisk.

Prosjektleder

Magnus Strømmen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
God munnhelse etter fedmekirurgi: Målrettet pasientinformasjon om munnhygiene
Organisasjon
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Beløp Bevilget
2024: kr 290 000, 2025: kr 110 000
Startdato
01.04.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring