Golf på tegnspråk

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Norges Golfforbund (NGF) har gjennom flere år utviklet paragolf som en del av forbundets aktivitet. Paragolf er for personer med bevegelseshemning, synshemning, utviklingshemning og hørselshemning, og gjennom sesongen arrangerer vi turneringer, samlinger, åpne dager m.m., og legger til rette for at golfspillere fra ulike klubber får en felles arena. De fleste av våre paragolfaktiviteter tilrettelegges for at alle målgruppene skal kunne være aktiv på samme arena, men av og til er det ønskelig å ha aktiviteter for kun en av målgruppene. I dette prosjektet ønsker vi å tilby en tegnspråklig arena for døve og tunghørte, med golfopplæring, trening og et sosialt fellesskap. Målet er å rekruttere døve og tunghørte til golf, og ivareta døve og tunghørte slik at de blir i golfen over tid. Vi tror at et tegnspråklig miljø vil bidra til å senke terskelen for deltakelse, samt øke sjansen for at deltakerne blir i golfen.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet skal i løpet av en toårs periode legge til rette for organisert opplæring og oppfølging i golf for døve og tunghørte, hvor tegnspråk er hovedspråket. Deltakerne skal få opplæring og oppfølging til de føler seg trygg som golfspillere, også i et hørende miljøer. Målgruppen er døve eller tunghørte i alle aldere. Deltakerne kan spille golf, ha spilt golf tidligere eller være helt nye til golf. Familiemedlemmer som er tegnspråkbrukere kan også delta. Tiltak 2024: – Ukentlig aktivitet på golfsimulator fra medio januar. Egenaktivitet og instruksjon. – Ukentlig aktivitet på treningsfelt/bane fra medio mai til sesongavslutning. – Nybegynnerkurs for de som ikke har det. Etter kurset kan de som ønsker melde seg inn i klubb. – Sosiale aktiviteter. I løpet av sommeren inviteres det til spill og grill med døve og tunghørte fra andre klubber. Andre sosiale aktiviteter vurderes underveis. Tiltak 2025: – Ukentlig trening og sosial aktivitet på golfsimulator i perioden januar til mai. – Ukentlig trening og sosial aktivitet ute i perioden mai til oktober. Ved behov settes det opp et nybegynnerkurs. – Deltakere oppfordres til å ta del i klubbens øvrige aktiviteter. – Deltakerne oppfordres til å delta i NGFs paragolfaktiviteter. – Evaluering. Hvor går veien videre? Deltakere registreres kun med kontaktinformasjon med tanke på å kommunisere under prosjektet. Det samles ikke inn sensitiv informasjon. Deltakere som er medlem av klubb registreres i GolfBox, som er golfens medlemsregister. Språk kan bli en utfordring da trener ikke snakker tegnspråk. Han ønsker å gå kurs, og med et aktivt kroppsspråk har vi tro på at det er tilstrekkelig. Tolk kan benyttes, men tolkemangel er en utfordring. Etter sesongen 2025 vil vi evaluere og vurdere veien videre. Skal man fortsette som gruppe? Integrert i klubbens øvrige grupper? Eller begge deler? Måloppnåelse vurderes ift om man har en aktiv gruppe på minimum 8 deltakere som er med på å vurdere videre aktivitet.

Antall deltakere

20

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Tilhørighet i et tegnspråklig miljø er viktig for mange døve og tunghørte, og vi tror at et golftilbud i et tegnspråklig miljø vi bidra til rekruttering og ivaretakelse av døve og tunghørte til/i golf. Det viktigste er dog opplevelsen av tilhørighet til gruppen og klubben deltakerne i prosjektet får. Vi tror at deltakere vil skape et godt sosialt miljø innad i gruppen, og at golfen blir middelet som gjør at deltakerne møtes. Også med døve og tunghørte fra andre golfklubber. Prosjektet vil gi kunnskap til NGF om hvordan rekruttere og ivareta døve og tunghørte til/i vår aktivitet, noe som kan være nyttig kunnskap også for andre idretter. Golfklubbens trenerteam vil få kunnskap og erfaring om instruksjon av døve og tunghørte.

Plan for gjennomføring

Prosjektet skal i løpet av en toårs periode legge til rette for opplæring og oppfølging i golf for døve og tunghørte, hvor tegnspråk er hovedspråket. Deltakerne skal få oppfølging til de føler seg trygg som golfspillere, også i et hørende miljøer. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med Oslo Døves Sportsklubb/golfgruppe (ODSK) og Grønmo Golfklubb. Golfpro er ikke tegnspråkbruker, men ønsker å ta kurs i tegnspråk. Med godt kroppsspråk og de viktigste golftegnene er instruksjon mulig også for en som ikke er tegnspråkbruker. Ved behov vil tolk benyttes. Tiltak 2024: – Med oppstart medio januar blir det ukentlig aktivitet på simulator. Etter oppstart med instruksjon vil det være egenaktivitet, men med jevnlig tilbud om instruksjon. Ansvar: ODSK/pro – Medio mai flyttes aktiviteten ut på Grønmo GK. Det arrangeres nybegynnerkurs, og etter kurset kan de som ønsker melde seg inn i klubb. Det er ønskelig at deltakerne er medlem av en klubb, men det vil være mulig å delta uten å være medlem. Ansvar: ODSK/Pro – Oppfølging og videreutvikling til sesongavslutning medio oktober. Ansvar: Pro – I løpet av sommeren inviteres det til spill og grill på Grønmo GK, og døve og tunghørte spillere fra andre klubber inviteres. Andre sosiale aktiviteter vurderes. Ansvar: ODSK/klubb Tiltak 2025: – Ukentlig aktivitet på golfsimulator i perioden januar til mai. Ansvar: ODSK/Pro – Ukentlig aktivitet på Grønmo GK i perioden mai til oktober. Ved behov settes det opp et nybegynnerkurs. Ansvar: ODSK/Pro – Deltakere oppfordres til å ta del i klubbens øvrige aktiviteter – dame-, herre-, senior- og juniorgruppen, dugnader etc. Ansvar: ODSK/klubb – Deltakerne oppfordres til å delta i NGFs paragolfaktiviteter. Ansvar: ODSK/NGF – Evaluering. Hvor går veien videre? Ansvar: ODSK/NGF

Prosjektleder

Gøril Hansen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Golf på tegnspråk
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2024: kr 45 000, 2025: kr 45 000
Startdato
01.01.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring