Gøy fritid for alle

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Erfaringer tilsier at et godt og helhetlig ettervern reduserer risikoen for tilbakefall, og øker sannsynligheten for et liv uten rus. Med “Gøy fritid for alle” har Eidanger IL bygget opp et viktig tilbud som bidrar i Porsgrunn kommune sitt ettervern.Klubben ønsker å videreføre, styrke og utvikle arbeidet med målgruppen og søker Exstrastiftelsen om midler til å muliggjøre dette.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å legge til rette for en meningsfull fritid for tidligere rusmiddelavhengige som ønsker å starte med fysisk aktivitet. Hovedmålet er 20 nye deltakere per år, og at minimum 5 av disse skal være selvstendige og likeverdige deltakere i en idrettslig aktivitet i løpet av året.

Målgruppe

Tidligere rusmiddelavhengige fra 18 år, som nå er rusfrie og motiverte for å starte med en idrettslig aktivitet (LAR –behandling er inkludert).

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Deltakere rekrutteres fra Rusteam i Porsgrunn kommune, DPS nedre Telemark, Boteam eller andre aktuelle instanser. Aktuelle deltakere får tilbud om en trepartssamtale med prosjektleder, aktuell deltaker og ruskonsulent. Målet er at deltaker får nok informasjon til å ta valget om han/hun ønsker å bli med. Ved ønske om deltakelse gjennomføres oppstartsamtale med prosjektleder med kartlegging av ønsker og mål. Videre oppfølging når deltaker skal ut i aktivitet varierer, og tilpasses hver enkelt deltakers ønsker og behov. Det gjennomføres Evaluering/oppfølgingssamtale ved 3, 6, 9 , 12 og 24 mnd (se vedlegg). Tett oppfølging fra mentor og/eller prosjektleder/idrettsveileder de første 3 månedene har vist seg å være viktig. Mentor blir rekruttert i enkelte tilfeller om deltaker skal starte i spesifikk idrett. Her er det et stort potensiale for utvikle gode rutiner og metoder for rekruttering og opplæring.

Fremdriftsplan for prosjektet

2018: Tilby aktivitet til deltakerene, promotere prosjektet på aktuelle arenaer, arbeide med å sikre økonomisk støtte til videre drift. Arbeide med utvikling av aktivitetsguider for målgruppen. Utvikle kursprogram for å styrke aktivitesguide tilbudet. Ha et kurs i egen klubb. 2019: Tilby aktivitetsguidekurs for andre klubber, ha en base på 5 aktivitetsguider i idrettslaget. Arbeide mot at Porsgrunn kommunen dobler sin økonomiske støtte fra 2020

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Gjennom ”Gøy fritid for alle” tilbyr Eidanger IL individuell oppfølging av deltakere med mål om at den enkelte skal bli en selvstendig og likeverdig deltaker i en selvvalgt aktivitet i Eidanger IL eller andre klubber i nærområdet. Med midler fra Dam stiftelsen har Eidanger IL utviklet og iverksatt en aktivitetsguide ordning som «Gøy fritid for alle» benytter i oppfølgingsarbeider av nye deltakere. Målgruppe for tilbudet er tidligere rusmiddelavhengige fra 18 år som nå er rusfrie og motiverte for å starte med en idrettslig aktivitet (inkludert LAR –behandling). Bruk av aktivitetsguider har bidratt til en ny og bærekraftig metodikk som igjen bidrar til at vi kan følge opp enda flere deltakere. I Prosjektperioden har 66 deltakere fått mulighet til å benytte seg av tilbudet, 33 av disse har takket ja. 12 av disse er i dag selvstendige deltakere i idrettslig aktivitet Videre vil Eidanger IL benytte samme metodikk når vi nå starter prosjekt rettet mot ungdommer fra 14-23 år i aktiv rus.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er utarbeidet et evalueringsskjema for å måle aktivitetsnivå og brukertilfredshet, samt et system som sikrer at alle deltakerne følges opp – også etter at de er blitt ”selvstendige og likeverdige deltakere”. Alle deltakere vil bli evaluert ved oppstart, og etter 3, 6, 9, 12, 18 og 24 måneder (vedlegg 2). Det er utviklet et eget evalueringsskjema for deltakere som har benyttet seg av aktivitetsguide (vedlegg 1).Tilbakemeldingene fra deltakerene har vært gode. Flere av deltakerne som i dag er selvstendige deltakere i en aktivitet, sier at det å ha en fritidsaktivitet har vært avgjørende for å opprettholde rusfrihet. Noen deltakere bruker også aktivitet som et middel for å hjelpe andre i samme situasjon. Tilbakemeldinger fra våre samarbeidspartnere har vært utelukkende positive; prosjektet anses som et viktig supplement til det eksisterende ettervernet i kommunen. På bakgrunn av dette anses prosjektet å ha hatt ønsket effekt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

66

Prosjektgjennomføring/Metode

Deltakere rekrutteres fra Rusteam i Porsgrunn kommune, DPS nedre Telemark, Boteam eller andre aktuelle instanser. Aktuelle deltakere får tilbud om en trepartssamtale med prosjektleder, aktuell deltaker og ruskonsulent. Målet er at deltaker får nok informasjon til å ta valget om han/hun ønsker å bli med. Ved ønske om deltakelse gjennomføres oppstartsamtale med prosjektleder med kartlegging av ønsker og mål. Videre oppfølging når deltaker skal ut i aktivitet varierer, og tilpasses hver enkelt deltakers ønsker og behov. Det gjennomføres evaluering/oppfølgingssamtale ved 3, 6, 9 , 12 og 24 mnd (se vedlegg 1). Tett oppfølging fra aktivitetsguide og/eller prosjektleder de første 3 månedene har vist seg å være viktig. Aktivitetsguider blir rekruttert i tilfeller om deltaker skal starte i spesifikk idrett. Gjennom prosjektperioden er det utviklet gode rutiner og metoder for rekruttering og opplæring av aktivitetsguider.

Resultater og resultatvurdering

66 nye deltakere henvist fra rusteam, dps og andre. Prosjektleder og aktivitetsveileder har hatt informasjonssamtale om vårt tilbud til alle de 66 henviste. 33 av disse har ønsket å benytte seg av et tilbud gjennom ”Gøy fritid for alle”. I tillegg er det 10 deltakere fra 2017 videreført inn i prosjektet. Av de 33 som takket ja til tilbudet er 12 i dag selvstendige deltakere, 13 fortsatt aktive deltakere under oppfølging også i 2020. 6 har sluttet etter eget ønske og 2 har sluttet pga. tilbakefall til rus. Med Totalt 43 deltakere vurderes måltallet om 20 deltakere pr år som nådd. 12 av deltakerne har i løpet av prosjektperioden gått over til selvstendige deltakere i sin aktivitet, noe som vil si at de ikke har behov for oppfølging fra aktivitetsguide eller prosjektleder. Flere av deltakerne har holdt seg rusfrie siden de kom inn i prosjektet, noen har fått seg fast jobb eller startet på skole.

Oppsummering og videre planer

Ved å styrke arbeidet med aktivitetsguider er “Gøy fritid for alle” blitt et bærekraftig tilbud som kan komme flere til gode. Aktivitetsguide er et fantastisk inkluderingsverktøy som bidrar til at vi kan ha tettere oppfølging med høyere kvalitet. Tilbakemeldinger fra guider og deltakere har vært gode. Metodikken videre bli benyttet i prosjektet RocketMan som retter seg mot en yngre målgruppe i aktiv rus. Videre vil vi også se på muligheten for å inkludere andre brukergrupper, som mennesker med psykisk lidelser. Det er søkt midler dra Dam stiftelsen til dette prosjektet.

Prosjektleder

Oda Lill Blålid

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Gøy fritid for alle
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2018: kr 400 000, 2019: kr 400 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.04.2020
Status
Under gjennomføring