Handikaptilpasset seilfly i region Midt-Norge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

NTNU Flyklubb ønsker å tilby opplæring i seilflyging til mennesker med funksjonsnedsettelser. I dag finnes det kun tilbud om dette i Elverum og Drammen. Vi søker derfor om støtte til å kjøpe ett seilfly med handikaptilpasning slik at vi kan få etablert ett godt tilbud som dekker Midt-Norge. Klubbens rutiner og driftsform er klar for å kunne inkludere dette tilbudet . Klubben har allerede ett medlem som er rullestolbruker og elev hos oss. Vi ser at mangel på ett fast stasjonert handikaptilpasset seilfly på Oppdal gir denne eleven ett mye dårligere tilbud enn våre funksjonsfriske elever.

Målsetting for prosjektet

Tilby opplæring til seilflysertifikat for mennesker med funksjonsnedsettelse med tilstrekkelig fysisk kapasitet til å kunne bli selvstendig pilot. Tilby prøveturer og opplevelsesturer til mennesker med funksjonsnedsettelse som har tilstrekkelig fysisk kapasitet til å være med som passasjer i seilfly

Målgruppe

Mennesker med funksjonsnedsettelse som har tilstrekkelig fysisk kapasitet til å være med og fly seilfly – både som prøveturer og få opplæring i å fly seilfly.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Klubben seilflyskole, drives ihht Seilflyseksjonens og norske luftfartsmyndigheter regler. Flyet med handikaptilpasning vil gå inn i den etablerte seilflyskolen vår. Instruktøren bruker samme styringssystem for flyet uavhengig om vedkommende flyr med funksjonsfriske eller elever med funksjonsnedsettelse. Vedlikehold av flyet kan gjennomføres av klubbens tekniske ansvarlige for seilfly på lik linje med klubbens nåværende fly. Driftsorganisasjonen for ett seilfly med handikaptilpasning anses derfor som vel etablert. Prosjektgruppen vil følge opp den etablerte gruppen med kontaktpersoner i ulike interesseorganisasjoner (f.eks LARS). Kurs og aktiviteter vil blir planlagt i samarbeid med denne gruppen i tillegg til at vi vil markedsføre tilbudet om seilflyging med handikaptilpasset seilfly gjennom våre allerede etablerte kanaler (Facebook, Instagram og klubb-hjemmeside). Klubbens medlemmer vil inkludere elever med funksjonsnedsettelser på lik linje med andre elever i de daglige operasjoner på flyplassen. Klubben drives på dugnad og nye medlemmer med funksjonsnedsettelse vil bli med å drifte klubbens aktiviteter ut fra de forutsetninger de har. Ett seilfly har en forventet levetid på 40 år og kan få mange brukere i denne perioden.

Fremdriftsplan for prosjektet

Ett handikaptilpasset seilfly har leveringstid på ca 2 år. Tiden fra bestilling og frem til levering av fly jobber vi sammen med interresseorganisajonene-gruppen for å nå ut til aktuelle kandidater. Rutiner for kurs og prøveturer er allerede etablert i klubbens seilflyskole og instruktører har vi i klubben. Flyet vil få ett år med flyging innenfor Dam-prosjektperioden på 3 år. Total prosjekttid i klubben tilsvarer flyets levetid på ca 40 år.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet var at NTNU Flyklubb ønsket å anskaffe ett seilfly med handikaptilpasning slik at region Midt-Norge skulle få ett tilbud om handikaptilpasset seilflyging. Målgruppen vår for prosjektet er mennesker med funksjonsnedsettelse som har tilstrekkelig fysisk kapasitet til å være med å fly seilfly – både som prøveturer og få opplæring i å fly seilfly som selvstendig pilot. Målsettingen er at flest mulig kan få bli kjent med seilflyging i trygge former. De som ikke har fysisk kapasitet til å være med å fly kan få prøve flyet på bakken og oppleve en dag på flyplassen fra bakken i selskap med flyklubb og ledsager. De som har fysisk kapasitet til å være med i flyet på en trygg måte får prøvetur i flyet med erfaren instruktør. Kandidater som har tilstrekkelig fysisk kapasitet til å kunne bli selvstendige piloter får tilbud om å begynne som elev i klubben med mål om å kunne oppnå seilflysertifikat etter 1-2 års opplæring i klubbens seilflyskole.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmål var oppgitt for en forventet driftsperiode på 1 år. De tre første var: • Antall turer fløyet med personer med nedsatt funksjonsevne (11) • Antall personer som har vært fått en opplevelsestur (11) • Antall personer som starter med opplæring med mål om selvstendig sertifikat (1 er kandidat til dette) Dette er oppnådd allerede etter 5 måneders drift. I 2021 skrev vi følgende: Det tar minst 1-2 år å få ett seilflysertifikat. leveringstiden for flyet er ca 2 år. Vi får ca 1 år med flyging før prosjektetevaluering. Vi forventer derfor høyest måloppnåelse på de første tre målepunktene, og lavt på de siste fire punktene. Vi oppnådde ikke mål på de siste fire punktene: • Antall elever som har fått tilstrekkelig opplæring til å kunne fly alene (soloflyging) • Antall elever som får seilflysertifikat og kan som fartøysjef – og ta med passasjer • Antall piloter som deltar på nasjonale kurs (distanseflyging, vinterflyging og høydeflyging) • Antall piloter som deltar i konkurranser

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

11

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi startet opp med flyging med handikaptilpasning i påsken 2024, da fikk den første rullestolbrukeren prøve flyet. I mai 2024 arrangerte vi første flydag med deltagere fra LARS Trøndelag. Både rullestolbrukere og ledsagere fikk anledning til å prøve flyet. Vi har nå begynt å ta inn interesserte personer i målgruppen i den ordinære driften vår. 1.september gjennomførte vi tre starter med en rullestolbruker som har tilstrekkelig styrke og kapasitet til å kunne følge vårt ordinære skoleprogram frem mot sertifikat. Vi har ordinært opptak av nye fly-elever nå i september, og vedkommende som fløy med oss 1.september har nå startet som elev med mål om å få seilflysertifikat. Planen vår er å fortsette å ta opp kvalifiserte elever som er i målgruppen for handikaptilpasset seilflyging direkte i vår seilflyskole, dvs full integrering fra første dag i klubben. Vi vil også samtidig fortsette å tilby prøveturer for de som bare ønsker det. Vi tar også imot besøk på flyplassen av personer som ikke har tilstrekkelig styrke/funksjonalitet til å fly seilfly. De kan få prøvesitte flyet på bakken og oppleve aktiviteten som foregår på en flyplass på en trygg måte.

Resultater og resultatvurdering

Vi har etablert tilbudet om seilflyging for mennesker med funksjonsnedsettelser for Midt-Norge som en full-integrert aktivitet i NTNU Flyklubb. Vi hadde allerede en elev som bruker rullestol og som startet før prosjektet med støtte fra Stiftelsen Dam startet. Han har vært en nøkkelperson til å spre informasjon om prosjektet i sin kontaktkrets og i våre informasjonsmøter. Vi har også fått en ny elev nå i september 2024. Vi er nå kommet så langt at vi kan bidra med erfaringer som andre klubber kan ha nytte av når de ønsker å integrere handikaptilpasset seilflyging i klubben sin. Prosjektlederen i dette DAM-prosjektet har allerede blitt kontaktet av en klubb som ønsker å starte ett tilsvarende tilbud. Da er det en selvfølge å dele raust av all erfaring og informasjon, så kan de bygge videre på det vi har oppnådd. Instruktører i klubber som starter opp ett tilsvarende tilbud vil også ha stor nytte av samarbeid med våre instruktører.

Oppsummering og videre planer

Flyet er i drift og inngår nå som en del av seilflyskolen i flyklubb. Flyklubben og seilflyskolen drives på dugnad og vi har derfor ett godt miljø som det er enkelt å inkludere nye medlemmer i. De som deltar i handikaptilpasset seilflyging med opplæring i klubben vår blir inkludert som medlemmer og elever på lilk linje med funksjonsfriske elever som starter i klubben vår. Drift av klubben består av mange ulike oppgaver, så det finnes alltid en oppgave som passer for alle. Vi vil fortsette med å arrangere flydager med opplevelsesturer. Flyet har en forventet levetid på 40 år som prosjektet.

Prosjektleder

Nina Kristin Langhelle

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Handikaptilpasset seilfly i region Midt-Norge
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2021: kr 200 000, 2022: kr 200 000, 2023: kr 1 000 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
30.06.2024
Status
Avsluttet