Heling gjennom pust, kunst og nærvær.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange mennesker opplever komplekse utfordringer som påvirker deres livskvalitet og evne til å delta fullt ut i samfunnet. Disse utfordringene spenner fra kulturelle og språklige barrierer til psykiske og fysiske helseproblemer, samt konsekvenser av tidligere rus- eller kriminalitetserfaringer. En betydelig andel av disse personene opplever utenforskap og sliter med å finne sin plass i samfunnet. Tradisjonelle terapeutiske tilnærminger har vist seg utilstrekkelige for mange i denne målgruppen. Spesielt personer med relasjonstraumer finner det ofte vanskelig å engasjere seg effektivt i konvensjonell samtaleterapi. Dette skaper et kritisk behov for alternative intervensjonsmetoder som kan adressere den komplekse sammensetningen av utfordringer disse individene står overfor. Expressive Arts in Transition (EXIT) har vist seg å være en lovende gruppeintervensjon som kan møte dette behovet. Kirkens Bymisjon har inngått en avtale med Drammen DPS og søker med dette om tilskudd for å gjennomføre EXIT-kurs for pasienter som har utfordringer med psyksisk uhelse og rus. Målet er at deltakerne skal oppleve forbedret evne til stressmestring og egenomsorg, herunder reduksjon av stress, forbedret emosjonell velvære, økt selvinnsikt, dedret livskvalitet og økt selvfølelse.

Aktivitet/tiltak/metode

Innhold: EXIT (Expressive Arts in Transition) er en kortvarig, manualbasert gruppeintervensjon som består av 10 sesjoner som inneholder etablering av et sikkert miljø for deltakerne hvor de benytter kunst- og uttrykksterapeutiske metoder for å utforske av fysiske og psykiske reaksjoner på simulerte utfordringer. Kurset har fokus på overganger og forandringer. Hver sesjon følger en fast struktur med fire faser: Oppvarming, handling, avslutning og refleksjon. Gjennom bevegelse, kunst og andre uttrykksformer får deltakerne mulighet til å utforske sine opplevelser, åpne sansene og transformere traumatiske erfaringer til styrke. Målgruppe: Deltakere fra DPS i Drammen. Dette inkluderer personer som opplever eller har opplevd stress og traumer, går gjennom store omstillinger i livet, kan ha utfordringer knyttet til søvn, uro, muskelsmerter, hodepine eller sinne, samt trenger alternative terapeutiske tilnærminger til tradisjonell samtaleterapi. Evaluering: – Spørreskjemaer som måler psykisk helse, stressnivå og emosjonell velvære – Før- og ettermålinger for å vurdere opplevd endring i livskvalitet og selvfølelse – Dybdeintervjuer med et utvalg av deltakere for å få innsikt i deres personlige opplevelser og oppfatninger av kurset. Sikkerhet, personvern og etiske vurderinger: Alle deltakere vil bli grundig informert om prosjektets natur og formål før de gir samtykke til deltakelse. Kursholdere forankrer gjensidig taushetsplikt innad i gruppen for å beskytte deltakernes privatliv. Det lagres ikke personopplysninger om deltakerne. Utfordringer/løsninger: – Varierende grad av traumatiske erfaringer blant deltakerne. Tilby individuell støtte og tilpasning innenfor gruppeformatet. Ha tilgjengelig ekstra ressurser for deltakere som kan trenge mer intensiv oppfølging. – Overføring av lærte ferdigheter til hverdagslivet. Inkorporere praktiske hjemmeoppgaver og oppfølgingssesjoner for å støtte implementering av nye ferdigheter i deltakernes daglige liv.

Antall deltakere

12

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kort sikt: – Redusert stressnivå: Gjennom pusteøvelser, avslapningsteknikker og kroppsbevissthet forventes deltakerne å oppleve en merkbar reduksjon i fysiske stress-symptomer som muskelspenninger og uro. – Økt kroppsbevissthet: Utvikle bedre forståelse av sine egne kroppslige behov og reaksjoner, noe som kan føre til bedre egenomsorg. – Forbedret emosjonell regulering: Gjennom kreative uttrykksformer forventes deltakerne å få bedre tilgang til og forståelse av egne følelser, noe som kan bidra til bedre emosjonell håndtering i hverdagen. – Styrket gruppetilhørighet: Grupperammen vil sannsynligvis føre til økt opplevelse av tilhørighet og redusert følelse av isolasjon. – Økt mestringsopplevelse: Gjennom skapende aktiviteter vil deltakerne kunne oppleve konkrete mestringserfaringer, noe som kan styrke selvtilliten og motivasjonen. Langsiktig: – Forbedret livskvalitet: Den kumulative effekten av redusert stress, økt kroppsbevissthet og bedre emosjonell regulering forventes å resultere i en merkbar forbedring i deltakernes generelle livskvalitet. – Utvidet uttrykksspekter: Deltakerne vil ha tilegnet seg nye måter å uttrykke seg på, noe som kan berike deres kommunikasjonsmuligheter og selvuttrykk i dagliglivet. – Økt resiliens: Verktøyene og teknikkene forventes å gi deltakerne økt motstandskraft mot fremtidige stressorer og utfordringer. – Forbedrede relasjoner: Gjennom øvelser i samspill og deling av erfaringer, kan deltakerne utvikle relasjonelle ferdigheter som kan overføres til deres personlige og profesjonelle liv. EXIT-prosjektet vil gi Drammen DPS tilgang til en innovativ, ikke-verbal terapiform som et supplement eller alternativ til tradisjonell samtaleterapi. Helsepersonell involvert i prosjektet vil tilegne seg ny kompetanse som kan berike behandlingstilbudet.

Plan for gjennomføring

Forankring av prosjektet: Administrativ og faglig ledelse internt i Kirkens Bymisjon har godkjent prosjektet, og ønsker å utvikle EXIT videre. Deltar i søknadsprosessen. Ansvarlig: Anine Berg Frist: 12.07.24 (tført) Utvikling av tiltaket: Gå gjennom tidligere erfaringer og lese oss opp på målgruppa: Frank og Lisbeth- 20.09.20 Justere EXITmalen til målgruppa: Frank og Lisbeth – 20.09.24 (utført) Lage kartleggingskjemaer (Før EXIT): LIsbeth og Frank – 06.09.24 (utført) Samarbeidspartnere: Forankre avtaler med DPS Drammen: Frank og Lisbeth – 31.08.24 (utført) Lage en veiledningsplan med DPS Bærum: Frank og Lisbeth – 15.10.24 Rekruttering av deltakere: DPS Drammen velger ut deltakere. Linn ØB – 15.10.24 Inntakssamtaler med deltaker, DPS og prosjektleder: Frank, Lisbeth og LInn – 01.11.24 Enkel Kartlegging (dataminimering). Frank og LIsbeth – 01.11.24 Organisering og forberedelser: Lokaler: Frank og LIsbeth – 13.09.24 (utført) Handle inn utstyr, materialer til kurset. Frank og Lisbeth – 01.11.24 Gjennomføring av aktivitetene: EXITkurs 1 – 10 uker – 1,5 timer en gang i uken. EXITkurs 2 – 10 uker – 1,5 timer en gang i uken Veiledning: Egenveiledning i etterkant av hver kursøkt med estetisk respons. – 11.11.24 Veiledning med Heidi Hansen en time i uken fra oppstart til avsluttet kurs. – 11.11.24 Rapport: Ferdigstilles innen 31.05.25

Prosjektleder

Lisbeth Fossnes

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Heling gjennom pust, kunst og nærvær.
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Beløp Bevilget
2025: kr 155 000
Startdato
06.01.2025
Sluttdato
01.06.2025
Status
Under gjennomføring