Helse i hver reise

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyk Ungdom (LHLU) har arrangert såkalte Helsereiser / behandlingsreiser til syden i mange

Landsforeningen for Hjerte-­ og Lungesyk Ungdom (LHLU) har arrangert såkalte Helsereiser / behandlingsreiser til syden i mange år, og org. har lenge erfart at en slik reise bedrer hjerte-­ og lungesyk ungdoms helse – både i forkant, under og etter reisen. LHLU har aldri fått dokumentert denne erfaringen tidligere, men dette har nå blitt gjort via prosjektet ”Helse i hver reise”.

 

Hypotesen som ble lagt frem før prosjektstart var ”2 ukers opphold på Gran Canaria gir unge hjerte­- og lungesyke mindre fravær på skole /jobb, mindre medisinbruk og bedre allmenn helse”. Målsettingen har vært å avklare effekten på fravær, medisinbruk og allmenn helse blant hjerte­ og lungesyk ungdom.

 

Prosjektet ble gjennomført på Gran Canaria og stedet Arguineguin, som er målt av WHO til å være det beste stedet i varmere strøk tor bl.a. lungesyke / allergikere (pga. lite allergener). Ved de fire gjennomførte reisene har det vært med sykepleier (alle reisene), fysioterapeut (to reiser), psykolog (én reise) og gestaltterapeut (én reise).

 

For å dokumentere en effekt av LHLUs Helsereiser er det bl.a. blitt benyttet en kvantitativ metode ved hjelp av spørreskjema i forkant. under og etter reisen. Etter en evaluering av disse, viser det seg helt klart at gruppen hjerte­ og lungesyk ungdom har en positiveffekt av en helsereise / behandlingsreise til et varmere strøk. Mange går ned på medisinbruken, mange lungesyke får en bedret lungekapasitet, mange får et bedret selvbilde, motivasjonen til skole / arbeid / trening øker m.m.

 

LHLU vilogså i fremtiden jobbe aktivt tor at flere unge hjerte­ og lungesyke tar en mulighet til å reise på en helsereise / behandlingsreise til varmere strøk – enten via organisasjonen eller via tilskudd fra kommune el. Stat.

Prosjektleder/forsker

Elin Kristiansen

Detaljer
Program
Rehabilitering (1997)
Prosjektnavn
Helse i hver reise
Organisasjon
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Beløp Bevilget
1998: kr 150 000, 1999: kr 150 000
Startdato
01.10.1998
Sluttdato
30.04.2000
Status
Avsluttet