Helsedager for minioritetskvinner

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

3 av 10 kvinner tar ikke celleprøve av livmorhalsen tross omfattende informasjons- og påminnelseskampanjer. Innvandrerkvinner utgjør halvparten av gruppen som ikke sjekker seg, den samme tendensen ser vi vedr. brystkreft, og døtre til innvandrerkvinner er underrepresentert når det gjelder å ta HPV-vaksinen. Språklige, kulturelle og sosioøkonomiske barrierer, samt feilinformasjon antas å være årsaken til dette. Vi har god erfaring med å arrangere helsedager for minoritetskvinner og ser vi at dette er en effektiv måte å nå ut til målgruppen på. Med mer ressurser kan vi nå langt flere.

Målsetting for prosjektet

Minoritetskvinner skal få •kvalitetssikret informasjon om livmorhalskreft og brystkreft, hvordan sykdommene kan oppdages og forebygges; •kvalitetssikret kunnskap om kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter •ta celleprøve gratis; •omvisning der mammografi utføres

Målgruppe

Etniske minoritetskvinner, innvandrerkvinner som ikke nås via tradisjonelle opplysningskampanjer, innvandrerkvinner som ikke har tatt celleprøve/mammografi før.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet består av fire faser årlig: •Planlegging •Rekruttering av samarbeidspartnere, deltakere og promotering •Gjennomføring •Evaluering I 2020 vil vi arrangere helsedager i fem lokalforeninger som gjentar aktiviteten årlig. Fem nye lokalforeninger starter opp i 2021. Hver lokalforening velger hvordan de vil organisere arbeidet, men sentralleddet utarbeider en veileder. Lokalforeningene bør påregne mye tid på rekruttering av deltakere, da det er ressurskrevende å nå de mest isolerte som ikke får (kvalitetssikret) informasjon fra andre kanaler. Arrangementet deles i to; 1) Informasjonsdag, 2) Celleprøvetaking Under del 1 gis det informasjon av faglig, profesjonelle aktører. Tema er livmorhalskreft og brystkreft, men andre kvinnehelserelaterte tema blir berørt. Tolker vil være tilstede. Det arrangeres infomøte på dag- og kveldstid og tilby barnepass og følgetjeneste for å gjøre arrangementet så tilgjengelig som mulig. På slutten av dagen avtales det tid for celleprøvetaking og evt. følging til lege/klinikk og tolkespråk registreres. Celleprøve tas hos fastlege/klinikker som lokalforeninger inngår samarbeid med.

Fremdriftsplan for prosjektet

01/20-04/20: Rekruttere lokalforeninger for 2020 01/20-03/20: Lage veileder 03/20-08/20: Koble på fagmiljø. Lokal planlegging 08/20-11/20: Rekruttering, PR, gjennomføring 11/20-01/21: Evaluering. Tilpasning av veileder 01/21-05/21: Rekruttere lokalforeninger for 2021 03/21-11/21: Lokal planlegging, rekruttering, gjennomføring, evaluering 11/21-12/21: Gå gjennom evalueringer. Tilpasse veileder.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

N.K.S er opptatt av kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, særlig for innvandrerkvinner. Vi har arrangert helsedager for målgruppen ulike steder i landet om familieplanlegging, livmorhals- og brystkreft. Målgruppen har vært voksne innvandrerkvinner som ikke nåes via tradisjonelle opplysningskampanjer, og/eller innvandrerkvinner som ikke har tatt celleprøve/mammografi før. Målsetningen for prosjektet har vært at minoritetskvinner skal få: • kvalitetssikret informasjon om livmorhalskreft og brystkreft, hvordan sykdommene kan oppdages og forebygges; • kvalitetssikret kunnskap om kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter • ta celleprøve gratis; • omvisning der mammografi utføres.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektets overordnede mål har vært å fremme likeverdige helsetjenester for innvandrerkvinner og utjevne forskjeller i helse. Innvandrerkvinner har fått kvalitetssikret informasjon om familieplanlegging samt livmorhalskreft og brystkreft, hvordan sykdommene kan oppdages og forebygges. Disse innvandrerkvinnene hadde normalt ikke tatt celleprøve eller fått mammografiomvisning. Tretten (13) lokalforeninger og ett (1) fylke har fått midler til å arrangere 38 informasjonsmøter, og mange har arrangert flere. 38 er derfor et minimumstall. Lokalforeningene har meldt ifra om at det har deltatt alt fra 10-300 kvinner per møte. I etterkant har de samarbeidet med helsehus eller legesenter for å ta celleprøver, mammografi og prevensjon. Kvinnene har dermed fått informasjon, prevensjon/celleprøve/omvisning de ellers ikke ville fått. Dermed har prosjektet vært viktig for å oppnå målet om likeverdige helsetjenester for disse kvinnene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1300

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har utviklet en veileder, som en del av en håndbok. Anbefalingene er: Infomøtene bør være på et sted målgruppen kjenner til fra før eller man tilbyr følgetjenester til og fra kjente oppmøtesteder. Møtene arrangeres på dagtid når barna er på skolen eller kveldstid med tilbud om barnepass. Markedsføring i god i forveien. Samkjøring med #sjekkdeg-kampanjen i september (nå januar). Foreningene har søkt om midler med en plan om budsjett, brukermedvirkning og planlegging. Eks. fra lokalforeningens beskrivelser: Trondhjem Sanitetsforening samarbeider med St. Olavs hospital for å tilby celleprøve i samarbeid med voksenopplæringen og internasjonal velferdsforening. Larvik Sanitetsforening bruker flerkulturelle frivillige for å rekruttere. For å tilpasse under pandemien laget vi informasjonsfilmer om livmorhalskreft på somali, arabisk, tigrinja, urdu og norsk som et supplement (se lenke til YouTube). De kan nå brukes som et verktøy i informasjonsmøtene. En utvidelse av prosjektet ble godkjent; foreninger har arrangert lavterskel møteplasser med helsebringende aktiviteter som svømming, matlaging. Aktivitetene bidrar til bedre forståelse av egen kropp og hvordan å forebygge uhelse.

Resultater og resultatvurdering

Lokalforeningene har jobbet strategisk med markedsføring og samarbeidet godt med flerkulturelle frivillige som har delt informasjon om Helsedager i deres nettverk. Med tanke på at mye av aktiviteten måtte stanses på grunn av pandemien er vi meget fornøyde med at 19 lokalforeninger og et fylke har arrangert over 50 helsedager og planlegger flere. Dette er langt flere enn vi hadde mål om. Alle tall i parantes er basert på foreningenes søknader, de fleste har arrangert flere. Sandnes sf (4), Rogaland (9) sf, Lørenskog sf (1), Larvik (3) sf, Mosjøen (3) sf, Sarpsborg sf (2), Ulsteinvik (3), Trondhjem (3) sf, Drammen (5) sf, Sandnessjøen (2), Bergen (5) sf , Harstad (2) sf og Brønnøysund (2) sf, Brøstadbotn (2), Kristiansand (1), Eikelandsfjord (2), Vestre Toten (1), Oslo (1), Moss og Jeløy (1) og Brandbu (1).

Oppsummering og videre planer

Sammen med Kreftforeningen har vi utviklet materiell for lokalforeningenes informasjonsmøter om bryst- og livmorhalskreft. Vi har nådd målet om minst ti foreninger med opparbeidet kompetanse på Helsedager slik at de kan fortsette etter prosjektslutt. Helsedager er et kapittel i vår håndbok for integreringsarbeid, filmene ligger tilgjengelig på Youtube og promoteres aktivt til lokalforeningene. Som en del av vårt generelle integreringsarbeid er vi opptatt av helse og vil videre bistå lokalforeninger til å søke midler for Helsedager når det er nødvendig for gjennomføring.

Prosjektleder

Ingvild Badhwar Valen-Sendstad

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Helsedager for minioritetskvinner
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Sykehus, helsestasjon, legesenter, gynekolog
Beløp Bevilget
2020: kr 700 000, 2021: kr 1 000 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet