Helsefremmede tilbud for eldre på Linåsve gård i Steinkjer kommune

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vi har gjennom mange år jobbet med tilbud for eldre også her i Steinkjer kommune, og vi har sett at gården med dens mangfold er en svært god arena for eldre. Det er mange eldre i dag både før og etter koronaen som har følt og føler på ensomheten, og da å kunne tilbud flotte dager sammen med oss på Linåsve gård vet vi er, og vil være kjærkomment for mange. Bakgrunnen for den påstanden er at vi pr i dag har et meget attraktivt og godt tilbud gjennom DAM og pensjonistforbudets program mot ensomhet for eldre på grunn av coronapandemien. Vi har hatt ventelister og 10 besøkende hver mandag gjennom 2022. Prosjektleder har selv vært på gården flere ganger og sett hvor stor trivsel det er bland de eldre som får drikke kaffe, plukke bær, danse og synge, gå turer, lage et godt varmt måltid sammen, og ikke minst være sammen med andre og komme seg en tur ut. Gården har egen minibuss så alle blir hentet og bringt hjem igjen i trygge rammer etter endt dag. Vi laget et spørreskjema for deltakerne, og et av sprørsmålene var: Si litt om hva dette tilbudet betyr for akkurat deg i din hverdag. Svar fra dame 81: Å få komme bort å ha en trivelig dag betyr alt for meg. Vår målsetning er å gi våre eldre gode, trygge og flotte dager sammen med oss.

Aktivitet/tiltak/metode

– Innhold: På besøksdagene er det variert innhold men det er alltid kaffe og et varmt måltid. Utover det er det årstiden som avgjør dagens innhold. Nå på høsten er det bær og alt hagen og naturen har å by på. Aldersgruppen vår har mang og lang erfaring med behandling av bær, frukt og grønnskaker og de elsker virkelig å få ta opp dette igjen. Mange bor i alene, i leilighteter og har ikke tilgang til hage og natruren slik som de har på gården og synes dette er svært givende å få ta del i. I tillegg er adkomsten veldig flott på Linåsve da det er flatt og fint rundt om på tunet. Ellers er det dager med sang og musikk. Gården leier inn en fast kar som spiller og synger gamel “slagere” til stor glede for alle. En dans blir det gjerne å. Håndarbeide, trarbeide, det lages fine ting både til påske og jul. Flotte støp av rabarbrablad er svært populære og flott å ha med seg hjem til å lage dekorative beblantninger i. Ellers er samhold og den gode praten svært viktig. Målgruppen: Eldre fra 60 år og oppover. – Måloppnåelse: Vi gjennomfører spørreundersøkelser uten navn slik at alle får si hva de tenker om tilbudet. I tillegg er vi veldig delaktig og nær i det daglige tilbudet. Vår suksseskriterie er glade eldre som gleder seg til å komme tilbake. Linåsve gård er en godkjent inn på tunet gård. Dvs at de har hatt gjennomført egenrevisjon i tillegg til besøk på gårdne av ekstern revisjon – KSL – Kvalitetssikring i landbruket. HMS er særs viktig med tanke på sikkerhet for de som besøker gården. I tilleg kan også nevnes at dyrevelferd er en viktig faktor. Gården har alt på ett plan i hovedhuset, så det er enkelt å komme også til bad/wc. Det er i tillegg handicaptoalett i forbindelse med fjøset. Som nevnt tidligere så har vi god erfaring i å rekruterer, men det er alltid en liten utfordring å nå eldre som sitter hjemme alene. Vi har derfor benyttet oss avhjemmesykepleien til å dele ut våre brosjyrere, eller gi oss et navn og et tlf.nr slik at Inger på gården kan ringe og invitere.

Antall deltakere

40

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Mange bor alene i leilighter i dag. Å få komme ut, treffe andre, lage og spise sammen med andre, snakke om “gamle” dager og nåtidens mange hendelser betyr mye. Kjenne på at du ikke er alene med de utfordringer og tanker mange står overfor i dag. Hjelpe hverandre og knytte kontakter også i det daglige ellers. Vi har erfart at flere bor i nærheten av hverandre men ikke kjenner til hverandre fra før – så da er det hyggelig at de gjennom vårt tilbud blir kjent og kan treffes ellers også. God mental og fysisk helse er viktig også for eldre. De kan bo hjemme lengre og gjør at sykehjemsplasser utsettes. Dette er særs positivt for den enkelte men også besparende for kommunen. Vi vet at også pårørende setter stor pris på at deres foreldre/besteforeldre har et godt dagtilbud og se fram til.

Plan for gjennomføring

Trude Refsås jobber i inn på tunet Trøndelag sin administrasjon, og har jobbet sammene med Linåsve gård ved Inger Tisløv Andreassen i 6 år. Trude Refsås koordinerer søknad, bidrar med oppfølging av spørreundersøkelser, brosjyrer, budsjett/regnskap og rapportering. Inger Tisløv Andreassen som er utdannet aktivitør har ansvaret for den daglige gjennomføringen, rekrutering og samarbeide både med frivillige oranisasjoner slik som pensjonistforeningen lokalt, saniteten og kommunen. På gården er det Inger samt en ansatt og hennes foreldre som ønsker velkommen. Inger har rekrutert ansatte gjennom arbeidsutprøving slik at vi også jobber mot Nav. Hennes foreldre som selv er i 80 årene ønsker velkommen med vaffel hver dag deltakerne kommer til gården. Dagen starter med henting i Steinkjer sentrum kl. 10 med opphenting mot Sprova hvor gården ligger. De ankommer gården kl. 11 til vaffel og kaffe. Praten går og dagen varierer alt fra sang og musikk, håndarbeide, turer, stell og kos med dyrene og hva ellers det er ønske om. På Linåsve er det mange forskjellige små og stor dyr alt fra geiter, hunder, kaniner, høner i alle slag, katter, minigris og ender. Det er alltid en god middag på slutten av dagen gjerne tilbredt sammen før bussen går tilbake kl 15.00. Ved halvgått år skifter vi på besøkend. Som nevnt tidliger har vi i år tilbud med venteliste så rekruteringen er vi ikke engstelige for – dog er det viktig at vi henvende oss til våre samarbeidspartene ved oppstart av et nytt helsefremmende tilbud slik at evt nye også får muligheten. Vi har klare mål om å nå de rette i målgruppen. For at flest mulig har fått vært med nå har den enkelte fått tilbud om annen hver mandag slik at vi tilsammen har 20 forskjellige besøkende hver måned.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Vi hadde et ønske om å gi våre eldre innbyggere i kommunen et lavterskeltilbud med samhold, aktivitet, god mat, bli kjent og ikke minst gi følelsen av tilhørighet. Målsettingen var at de som kjenner på ensomhet og utenforskap skulle ha en dag i uken å glede seg til. Få komme seg ut og hjemmefra og møte andre eldre i samme situasjon, Vi vet at mange eldre særlig som bor alene i dag kjenner på mye ensomhet og denne gruppen ville vi nå. Vi inviterte til gårds treff hver mandag med skyss, god hjemmelaget mat, aktiviteter, sang og musikk.

Gjennomføring

Prosjektet ble igangsatt så fort vi fikk positivt svar på vår søknad. Vi i samarbeide med Steinkjer kommune, den lokal pensjonistforeningen og andre frivillige organisasjoner som jobber innenfor eldreomsorg ble kontaktet. Vi hadde litt kjennskap til flere eldre som vi viste kjente på ensomhet etter å ha vært i kontakt med hjemmesykepleien og inviterte de. Prosjektet gikk etter plan/søknad og vi hadde etter hvert så mange som ønsket å komme at vi måtte fordele besøkende over to grupper. Det er kjærkomment å bli hentet i minibuss slik som de aller fleste deltakerne ble. Særlig på vinters tid når det kan føles utrygt å kjøre selv. Mange har ikke bil og satte veldig pris på transporten til og fra gården. Vi har jobbet godt både med søkerorganisasjon samt kommunen vår. Dette er en brukergruppe som setter stor pris på tradisjoner og det har vi lyttet til både til den enkelte men også lagt opp tilbudene etter mange års erfaring med eldreomsorg. Vi har blant annet høstet fra naturen, de har bidratt på kjøkkenet, gått turer, spilt spill både ute og inne, pratet og blitt kjent med hverandre. Totalt sett så er vi stolte og veldig glade for at vi har fått ha et slikt tilbud.

Resultater og virkninger

Vi har hatt fullt hus hver mandag. Vi har fått enormt gode tilbakemeldinger fra våre besøkende som har satt uendelig pris på å få være med. Kommunen vår har også vært svært positive og bidratt inn i prosjektet noe vi ser er avgjørende for god rekrutering og gjennomføring. Vi har hatt så stor pågang og vanskelig for å si nei så gruppen har blitt større enn prosjektert men med litt flere ansatte gikk dette veldig greit.

Prosjektleder

Trude Kristin Refsås

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Helsefremmede tilbud for eldre på Linåsve gård i Steinkjer kommune
Organisasjon
Pensjonistforbundet
Org.ledd
Linåsve gård
Beløp Bevilget
2022: kr 25 400, 2023: kr 215 900
Startdato
01.11.2022
Sluttdato
18.12.2023
Status
Avsluttet