Hesteassistert psykoterapi

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hos ungdom og unge voksne er angst og depresjon, samt atferdsvansker og personlighetsforstyrrelse et omfattende og sannsynligvis voksende problem. Mange faller fra skole, og/eller klarer ikke å etablere seg på arbeidsmarkedet, som fører til store samfunnskostnader og personlig lidende. Hesteassistert psykoterapi er en relasjonsorientert terapi, der pasienten lærer om seg selv og andre i en samhandlingsprosess, gjennom å delta i ulike aktiviteter med hesten, og samtidig reflektere rundt følelser, tanker og opplevelser. Vi ønsker at EAP vil bli en av terapiformene som kan bli tilbudt av SØ.

Målsetting for prosjektet

Vi vil med prosjektet implementere og starte et nytt gruppeterapi-tilbud, hesteassistert psykoterapi, for ungdom og unge voksne i alderen 16 til 23 år i klinikk for psykisk helsevern, Sykehuset Østfold. Dette for å hjelpe de pasienter der vanlig samtaleterapi ofte ikke fører frem.

Målgruppe

Pasienter mellom 16 og 23 år fra ulike diagnosegrupper henvist til psykisk helsevern, SØ, der tradisjonelle terapimåter betraktes som mindre hensiktsmessige.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

64

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet vil innebære opplæring av 3 terapeuter i hesteassistert psykoterapi. Gjøre prosjektet godt kjent i klinikkens ledelse og klinikere. Etablere samarbeid med stall og ridelærer. Samarbeide med andre sykehus i Norge som driver EAP. Etablere og samarbeide med en brukergruppe. Rekruttere pasienter. Behandle ca 64 pasienter. Behandlingen vil starte med 2-3 kartleggingssamtaler med diagnostisering og sette behandlingsfokus sammen med pasienten. 1 psykoedukasjonstime, deretter 10 timer ukentlig terapi á 90 min. I hver gruppe deltar 4 pasienter, 2 terapeuter og 3 hester. Oppfølging individuelt og/eller gruppe poliklinisk etter 3, 6 og 12 måneder. Øvelsene vil ha en naturlig progresjon tilpasset pasientens redsel for nærhet til hest, behandlingsfokus og evne til tilstedeværelse. Evaluere prosjektet med brukertilfredshetsintervju, måleinstrument, samt evaluere med brukergruppen.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: kurs og trening i EAP for 3 terapeuter. Utarbeide en behandlingsmanual. Samarbeide med brukergruppen. Gjennomføre totalt 4 gruppeløp (16 pasienter) År 2: Gjennomføre 12 grupper (48 pas). Rekruttere flere terapeuter og utarbeide prosjektbeskrivelse for forskningsprosjekt. Tilpasse prosjektet for drift av SØ. Planlegge forskningsprosjekt. Evaluere helseprosjektet, samle erfaringer og evaluere effekt. Rapportere til Extrastiftelsen.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet hadde som mål å implementere et nytt behandlingstilbud med hesteassistert terapi i gruppe for ungdom og unge voksne med psykiske vansker ved spesialisthelsetjenesten psykisk helsevern ved Sykehuset Ødtfold. Ungdom er en gruppe der vanlig samtaleterapi ofte ikke fører frem og motivasjonen for konvensjonelle samtaler er lav. Vi ønsker å inkludere pasienter som strever med grensesetting, det å være her-og-nå, følelsesregulering, non-verbal kommunikasjon, dysfunksjonelle relasjonelle mønster og manglende mestring. Behovet for psykoterapi for denne aldersgruppen er stor og ressursene utilstrekkelig. Når vi tolker hestenes atferd sammen blir det en inngang for å utforske ungdommens indre følelser, tanker og opplevelser og snakke om hvordan ungdommen relaterer til hverandreProsjektet kan føre til at grupper av pasienter som tidligere ikke har fått hjelp i det tradisjonelle hjelpeapparatet nå kan motta et tilbud som er tilpasset til dem.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Med prosjektet har klinikk for psykisk helse i Østfold utdannet 4 terapeuter med Eagala utdanningen. 6 terapeuter har deltatt på workshop i HEAL metoden hos instruktør Lysell. Det er blitt drevet 4 grupper med ungdommer i alderen 14 til 18 år med sammensatte psykiske vansker. På grunn av ønske fra ledelsen i Bup avdelingen ØStfold ble pasienter rekruttert fra den fylkesdekkende døgnposten for ungdom. Dette betød at pasientene hadde vansker av en sånn karakter at de var i behov av lengre tids døgnbehandling. Ungdommene hadde diagnoser innen spiseforstyrrelse, post-traumatisk stresslidelse, depresjon , angst og psykose. De hadde alle vansker fra poliklinikk å tilgodegjøre seg av samtaleterapi. Det var kun 2 pasienter som takket nei til tilbudet. Alle pasienter fullførte terapiene som var 6-8 ukers varighet. De rapporterte alle at de hadde fått hjelp med målene de hadde for terapien.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20

Prosjektgjennomføring/Metode

Ungdommer ble rekruttert fra Ungdomspsykiatrisk seksjon der de var innlagt for utredning og/eller behandling av komplekse psykiske lidelser. Aldersgruppen ble derfor 14-18 år. En gruppe ble rekruttert fra BArneavdelingen der de hadde blitt utredet for ME/CFS (utmattelsesyndrom). Ungdommene fikk informasjon om tilbudet i samtale med terapeutene. De formulerte et mål de ønsket jobbe med i terapien. Gruppene bestod av 5 ungdommer, 2-3 hester og 3 terapeuter, og var ukentlig i 6 til 8 uker. Behandlingen varte ca 70 min hver gang. Vi hadde totalt 4 grupper som gikk fra høsten 2017 til høsten 2018. Det var totalt 6 terapeuter innen klinikk for psykisk helse som deltok i prosjektet. Vi gjorde studiebesøk i Lofoten der de har drevet med behandlingen i over 10 år. Vi besøkte også Gaustad, Stallen der de både driver behandlingen og forsker på metoden. 4 terapeutene tok sin utdannelse fra EAGALA i England. Alle 6 deltok på workshop i HEAL metoden hos Lysell på Billit gård. Vi hadde terapiene på Skjæløystallen i Fredrikstad der vi leiet hester, ridebane og stalleier for 3 grupper. En gruppe hadde vi på stall BOnanza, der en av terapuetene har sin hest. Der leiet vi ridebane og hester.

Resultater og resultatvurdering

Tilbudet ble godt mottat av pasienter. Kun 2 ungdommer har takket nei til tilbudet. Ungdommene hadde varierende grad av hesteerfaring fra tidligere. Ungdommer som tidligere hadde erfart å ikke ønske samtaleterapi deltok på hele terapiløpet. De rapporterte muntlig underveis at de kunne jobbe med egne mål og at de hadde lettere å snakke og delta på aktiviteter med andre ungdommer når hestene var med. Vi har ikke undersøkt symptomendring, da dette ville forutsette et forskningsprosjekt. Vi har sett at ungdommer som ellers virker streve med å åpne seg i gruppe med andre, kan få mot og hjelp av hestene til å bli mer delaktige i egen behandling. De kan lære om seg selv og andre gjennom å delta i ulike aktiviteter med hestene.Den nære relasjon som ble etablert mellom hest og ungdom tror vi har kunnet åpne opp til mer dyptgående arbeid i gruppa, enn vi hadde klart inne på kontorene våre.

Oppsummering og videre planer

Samlet vurderer vi at hesteassisert terapi er en behandlingsform som er mulig å gjennomføre innen psykisk helsevern. Det vil kunne være et godt komplement til pasienter som ikke nyttegjør seg eller er motivert for samtaleterapi i psykisk helsetjeneste. Det utfordrende med prosjektet har vært å la prosjektet få plass i avdelingens øvrige travle hverdag. Vi ser hvor viktig det er å ha hele avdelingen og ledelse med når slike prosjekter skal drives. Vi håper hesteassistert terapi kan bli et bestående tilbud hos oss i BUP avdelingen, og at flere psykiatriske avdelinger får mulighet.

Prosjektleder

Anette Fjeldstad

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Hesteassistert psykoterapi
Organisasjon
Hest og Helse
Org.ledd
Sykehuset Østfold, Klinikk for psykisk helsevern
Beløp Bevilget
2017: kr 170 000, 2018: kr 244 000
Startdato
02.01.2017
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring