Hjelp til selvhjelp – før økonomien kommer ut av kontroll

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet er et initiativ fra flere av våre brukere som sliter med økonomiske problemer i tillegg til psykisk uhelse. For enkelte har de økonomiske problemene ført til psykisk uhelse, mens for andre har det startet med psykisk uhelse som har gjort at de har mistet kontroll og pådratt seg store eller mindre økonomiske problemer med de konsekvenser det kan ha. De ønsker å utvikle et tilbud ved fontenehuset som skal forebygge, men også gi hjelp til selvhjelp til de som allerede opplever økonomiske problemer blant våre brukere.

Målsetting for prosjektet

Hovedmål: Brukere på Fontenehuset skal oppleve kontroll over egen økonomi. Delmål: Fontenehuset skal ha god og oppdatert kunnskap og et system som sikrer et kontinuerlig tilbud for hvordan gi brukere hjelp til selvhjelp innen personlig økonomi.

Målgruppe

Personer som har eller har hatt psykiske helseutfordringer.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Fontenehuset skal ikke overta det offentlige eller andres ansvar for å hjelpe, men vi kan være en god brobygger og et trygt sted for brukerne å starte. Vi skal være en viktig bidragsyter for åpenhet og gjennom det forebygge at brukere kommer i en vanskelig økonomisk situasjon. Vi vil aldri bli eksperter, men gode støttespillere og bevisstgjørere som kan bidra til å sortere utfordringer og hjelpe brukere til å komme videre til rette instanser tidlig nok i et trygt fellesskap. Dette gjelder ikke bare for de som allerede har økonomiske vanskeligheter, men også forebyggende ved ulike overganger i livet som f. eks de som skal gå fra en stønad til en annen – hvordan planlegge dette økonomisk, planlegge for pensjonstiden, hva skjer ved et samlivsbrudd osv. Prosjektet vil foregå i to parallelle deler: • Arrangere fellessamlinger med brukere og ansatte hvor temaene som er lagt inn i programmet tas opp. Her trekkes eksterne fagpersoner og offentlige etater inn som ressurs. Et eget oppstartsmøte hvor vi diskuterer og blir enig om hvordan en moralsk taushetsplikt er avgjørende for at det skal kunne være trygt å søke hjelp. – Individuell oppfølging. Med utarbeidelse av en plan for den enkelte.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – mars 2022: Etablere prosjektgruppe, rekruttere brukere, kartlegge behov, utarbeide plan, lage spørreskjema, kontakte eksterne. mars- november 2022: Månedlige temasamlinger, evalueringer etter disse. Individuell oppfølging. november/desember 2022: Evaluere prosjektet, avklare videre behov hos de med individuell oppfølging, planlegge fora for deling av erfaring/kunnskap, lage plan for videreføring av prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Fontenehuset Hønefoss(FH) er et arbeidsfellesskap for innbyggere i Ringerike, Jevnaker og Hole kommune som har eller har hatt psykiske helseutfordringer. Det å ha kontroll over egen økonomi er viktig for alle mennesker, men kanskje ekstra viktig når du har andre utfordringer som f.eks. psykisk uhelse. Bakgrunnen for prosjektet er et initiativ fra brukere av FH som har opplevd utfordringer knyttet til økonomi og som ønsket å utvikle et tilbud ved fontenehuset som skal forebygge, men også gi hjelp til selvhjelp til de som allerede opplever økonomiske problemer. Målgruppen var brukere av FH. Hovedmålet med prosjektet var at brukere på FH skal oppleve å ha kontroll over egen økonomi. De skal føle seg trygge på at de kan få hjelp ved behov og blir fulgt opp på en god og verdig måte slik at de kan ta kontroll selv. FH skal ha god og oppdatert kunnskap, og et system som sikrer et kontinuerlig tilbud for hvordan gi brukere hjelp til selvhjelp innen personlig økonomi.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Gjennom prosjektet har 22 brukere mottatt individuell oppfølging. Brukerne har fått hjelp i alt fra å sortere og kartlegge egen økonomisk situasjon til refinansiering, inkassospørsmål, gjeldssanering og spørsmål i forbindelse med dødsbo. På kurset det lokale NAV kontor holdt i hverdagsøkonomi deltok 25 stk. Temaer som ble gått igjennom der var blant annet: praktisk bruk av budsjett, fordeler med flerkontosystem, oversikt over forbruk, smarte innkjøpstips, og gode middagstips til en rimelig penge. Vi har i prosjektet gjennomført seks temasamlinger der i snitt ti stykker har deltatt på hvert temamøte. Tema har vært; skattekort, forbrukslån, skattemeldingen, kombinasjon jobb og ytelser fra NAV, veien fra gjeld til inkasso, veien fra forliksrådet til namsfogden. Mange brukere har fått innsikt gjennom det som har blitt delt i interne møter, sosiale medier, på nettside, brosjyre og veileder, uten å søke hjelp, men de vet at den finnes. I 2022 startet 14 brukere opp i arbeid og 4 i studier.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

FH utarbeidet et eget mentorprogram hvor brukere og ansatte gjennom kurs, samtaler og forelesninger fikk opplæring og opparbeidet seg kunnskap om økonomi.I forkant av opplæringen ble det gjort en spørreundersøkelse blant brukerne for å se hvilke områder de ønsket støtte til.Ut ifra denne hentet vi inn ressurser fra kredittselskap,bank,NAV,advokat,Forliksråd,Distrikt psykiatrisk senter,Statens innkrevingssentral,NAV innkreving,Skatt innkreving og Namsfogden for å gi opplæring.Det var ni brukere og ansatte som deltok i mentoropplæringen.De ble satt i stand til å bistå og støtte brukere i å få oversikt over egen økonomi og bistå i kontakten med instanser innenfor det økonomiske feltet.Mentoreringen hadde som hovedmål å sette medlemmet i stand til å ta tak i eget problem;Hjelp til selvhjelp.Tilbudet om å få støtte av mentorer til økonomiske utfordringer ble markedsført på møter og gjennom våre interne informasjonskanaler.Det ble i tillegg laget en brosjyre og opprettet en egen epostadresse hvor henvendelser kunne sendes direkte til to ansatte for å bidra til at flere turte å spørre om hjelp.Det er også gjennomført to runder med kurs fra NAV i hverdagsøkonomi og seks temamøter.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har gitt brukere ved FH kunnskap om,og kontroll over egen økonomi.De har ved støtte av mentor opplevd å få en bedret økonomisk situasjon som igjen gir en positiv effekt på deres psykiske helse.På FH opplever vi at stigma rundt det å ha utfordringer med økonomien er blitt mindre og det snakkes mer åpent om.En effekt av prosjektet er at vi har utviklet en modell for hvordan vi sammen med eksterne aktører kan utvikle tilbud innen ulike felt som brukerne våre har behov for.Eksterne aktørers kunnskap overføres gjennom opplæringsprogram til brukere og ansatte(mentorer) som via dette settes i stand til å støtte brukere.Dette fører også til tettere samarbeid med eksterne aktører og en økt forståelse for hverandre.Brukerne som har blitt lært opp til å bli mentorer har også fått ny kunnskap som har gjort at de har sett på egen økonomi med nye øyne.De opplever stor tilfredshet og glede i å kunne bidra og hjelpe andre brukere til å ta tak i sine økonomiske utfordringer.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har vært et stort løft for oss på FH.Vi har fått god og oppdatert kunnskap innen økonomifeltet som vi kan benytte til å gi brukerne våre støtte slik at de opplever kontroll over egen økonomi.På FH opplever vi en større åpenhet og mindre stigma rundt det å ha utfordringer med økonomien.Prosjektet«Hjelp til selvhjelp» er nå en integrert del av FH sin daglige drift.Prosjektet har også utarbeidet egen veileder for å gi andre fontenehus inspirasjon og gode verktøy til å utvikle samme tilbud.Denne, annen informasjon og veiledning vil bli gitt andre fontenehus nasjonalt og internasjonalt.

Prosjektleder

Bodil Heggelund

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Hjelp til selvhjelp – før økonomien kommer ut av kontroll
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2022: kr 600 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.05.2023
Status
Under gjennomføring