Hjertekick

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Bakgrunn for prosjektet
Hvert år blir det født mellom 500 og 600 hjertesyke barn i Norge. Det oppleves som en stor omveltning og omstilling for hele familien når de får et barn med en medfødt hjertefeil. Dette vil prege familielivet i lang tid fremover.

Foreningen for hjertesyke barn i Vest-Agder ønsker å arrangere en foreldresamling for region 2 som består av foreningens medlemmer i Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. I tillegg vil også fylkeslaget i Rogaland blir invitert. Vi vil også tilby dette Hjertekick seminaret til de foreldre som ikke er medlemmer hos oss, gjennom et samarbeid med sykehusene.

2. Prosjektets målsetting:
Vi har valgt å kalle prosjektet ”Hjertekick” fordi vi synes overskriften var morsom og hørtes spennende ut. Dessuten syntes vi den virket dekkende på vårt arrangement. Vi ønsker å gi foreldrene et skikkelig hjertekick.

Så hvordan skal dette foregå: Jo, vi skal gi foreldre inspirerende og spennende informasjon angående fysisk aktivitet, ernæring, tannhelse, søskenproblematikken og rettigheter. Kick i form av masse latter fra morsomme foredragsholdere og kick i form av masse sosial kontakt som gir venner for livet.

3. Prosjektets målgruppe
Målgruppen er foreldre/pårørende til hjertesyke barn som ønsker å få vite enda mer enn det de er «eksperter» på fra før.

4. Prosjektets betydning
Vi ønsker at foreldre og pårørende skal ha den beste informasjonen om de hjertesyke barna slik at de kan føle seg tryggest mulig overfor sine barn. Få vite at det finnes hjelpemidler til skole og barnehage og økonomiske rettigheter,

5. Framdriftsplan
Gjennomføring av dette arrangementet vil foregå i en helg høsten 2010. Vi planlegger å være på et sentralt sted, mest sannsynlig i Kristiansand, der folk langveisfra har mulighet til å komme til seminaret med offentlig transportmiddel hvis det er ønskelig.

Faglig og sosialt innhold:
Seminaret vil starte lørdag med felles sosial samling hvor alle blir ønsket velkommen og en gjennomgang av hva helgen skal inneholde. Det faglige innholdet på lørdagen blir holdt av dyktige foredragsholdere som er profesjonelle i deres fag. Følgende kommer:
Tannlege som vil ta for seg tannhelseproblematikken
Advokat som har sin ekspertise i helserett
Lege/fysioterapeaut fra Rikshospitalet vil stå for foredrag om fysisk aktivitet. Overlege fra SSHF som har tatt doktorgrad i temaet overlevelse på barn med hjertefeil vil komme å fortelle om hans forskning og forskningsresultater.
Søndag blir det motivasjons- og livsgledeforedrag, for å gi deltagerne et godt avsluttende hjertekick.

Ellers blir det i tillegg felles lunch og middag på lørdags kvelden og frokost og lunch på søndagen og sosialt samvær.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2009_3_0411.pdf

Sluttrapportsammendrag

Bakgrunn for prosjektet
Hvert år blir det født mellom 500 og 600 hjertesyke barn i Norge. Det oppleves som en stor omveltning og omstilling for hele familien når de får et barn med en medfødt hjertefeil. Dette vil prege familielivet i lang tid fremover. Foreningen for hjertesyke barn i Vest-Agder ønsket å arrangere en foreldresamling for region 2 som består av foreningens medlemmer i Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. I tillegg ble også fylkeslaget i Rogaland invitert.

Prosjektets målsetting
Vi valgte å kalle prosjektet «Hjertekick» fordi vi syntes overskriften var morsom og hørtes spennende ut. Dessuten syntes vi den virket dekkende på vårt arrangement. Vi ønsket å gi foreldrene et skikkelig hjertekick i form av latter, kunnskap og visdom. Vi ønsket å vise dem den tekniske utviklingen innenfor lukkede operasjoner. Hvordan sykesøstrene opplevde kontakten med oss foreldre og de hjertesyke barna. Lære å leve livet når livet ikke ble helt som det i utgangspunktet var tenkt før man fikk barn. Gi informasjon om hvor viktig kosthold og mosjon er.

Oppnådde resultater
De oppnådde resultatene ble akkurat slik som vi ønsker og håpet på. Dette ble tydelig vist gjennom vårt evalueringsskjema. Seminaret ble holdt på Ernst Hotell i Kristiansand hvor de ytre rammene ble innfridd maksimalt med både kost og losji. Ellers startet hele seminaret med en minikonsert med Anne Marie Almedal. Kontaktsykepleier Anne Alvestad Berglund viste en lysbildesekvens i fra hvordan hun opplever sin rolle som kontaktsykepleier for oss foreldre og hva hun opplever med barna. Gaute Døhlen viste de nye teknilogiene innenfor lukkede operasjoner. Vegard Løvå som har en medfødt hjertefeil fortalte om sin oppvekst og hva trening og kosthold har påvirket hans liv. Per Anders Nordengen holdt foredraget «Livsglede i livsalvoret» om hvordan ta vare på hverandre og ta dagen som den kommer og ta vare på gode stunder. HABU tok opp temaet søskenproblematikk.

Videre planer
Gjennomføring av et slikt stort seminar som Hjertekick har ikke vår forening økonomisk anledning til. Men vi ønsker å gjennomføre et liknende dagseminar for lærere og barnehageansatte som har kontakt med hjertesyke barn, helsesøstre, sykepleiestudenter, treningsinstruktører osv. Dette for å synliggjøre vår forening, gi informasjon om hvilke begrensninger hjertesyke barn kan ha, hvordan man best kan tilrettelegge det praktiske på skole, i barnehagen og i idretten osv.

Prosjektleder/forsker

Anne Sofie Førde

Detaljer
Program
Rehabilitering (2009)
Prosjektnavn
Hjertekick
Organisasjon
Foreningen for hjertesyke barn
Beløp Bevilget
2010: kr 122 000
Startdato
01.10.2010
Sluttdato
31.12.2010
Status
Avsluttet