Hjulbeint Kampsport

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Kampsport og selvforsvar viser seg å være en tiltrekkende aktivitet for blant annet rullestolbrukere, men det kan se ut som mange kvier seg fra å kontakte en kampsportklubb da rullestol og kampsport ikke er en vanlig kombinasjon. Det er også usikkerhet blant instruktører i kampsportklubbene ettersom de ikke har noen erfaringer med rullestolbrukere i sin instruksjon. Dette prosjektet vil rekruttere og inkludere rullestolbrukere i kampsport og gi kampsportinstruktører en økt kunnskap til trygghet rundt instruksjon av rullestolbrukere.

Målsetting for prosjektet

Registrere minst 10 bevegelseshemmede inn i en kampsportklubb i Norge. Utdanne en instruktør som selv bruker rullestol. Øke kunnskap og kompetanse til ca. 1000 instruktører som underviser i 450 kampsportklubber i Norge. Arrangere to selvforsvarskurs for rullestolbrukere, Trondheim og Oslo.

Målgruppe

Først og fremst rullestolbrukere og mennesker med bevegelsesvansker i hele Norge. Også instruktører i kampsport vil være en målgruppe.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det skal lages minst tre instruksjonsvideoer med tilhørende instruksjonsmateriell. Disse vil bli tilgjengelig for 450 kampsportklubber i Norge uten kostnader. Promotering vil skje via Norges Kampsportforbund, Trondheim Karateklubb. Landsforeningen for ryggmargsskade og Sunnaasstiftelsen via hjemmesider, sosiale medier og under andre arrangementer. Allerede planlagte samlingspunkter som Ridderuka på Beitostølen og Grenseløse Idrettsdager skal brukes for å fronte dette prosjektet. I dag er også sosiale medier en viktig kilde til å promotere, så vi kommer til å drifte en egen side på Facebook og Instagram – ”Wheelchair Self Defense”. Disse er allerede i drift, se https://www.facebook.com/wheeldefense og https://www.instagram.com/wheeldefense Resultatet kan vi måle i antall registrerte medlemmer i rullestol som velger å melde seg inn i en kampsportklubb i Norge. Det er ønskelig med minst 10 registrerte medlemmer som er rullestolbrukere. Det er også ønskelig med en bestilling på minst et selvforsvarskurs for rullestolbrukere. Spørreskjema til instruktører vil avklare om prosjektet har gitt økt kompetanse.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017: Juli – desember: Workshop. Siv Jorunn vil ta del 2 av Trener 1. Oktober/november: Arbeidssamling med selvforsvarsgruppa. 2018 Januar – mai: Workshop og filming. Mars/april: Arbeidssamling med selvforsvarsgruppa. Mai/Juni: Gjennomføre to selvforsvarskurs . Juni: Evaluering og rapportskriving.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets hovedmålsetning var å rekruttere rullestolbrukere inn i kampsporten i Norge. Mennesker i rullestol er utsatt for overgrep og mange har redusert selvfølelse og selvtillit. Dette prosjektet skulle inspirere målgruppen ved å introdusere dem for selvforsvar tilrettelagt for rullestolbrukere, og videre hjelpe dem inn i en kampsportklubb for å trene videre.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har ikke statistikk på antall nye medlemmer i rullestol da registreringen ikke startet før medio 2018. Instruktør i rullestol er under utdanning og vil sluttføre utdanningen etter endt prosjektperiode. Det er arrangert tre større selvforsvarskurs for bevegelseshemmede, samt fire mindre kurs for personer med ulik nivå av ryggmargsskade. Positive og gode tilbakemeldinger fra deltakerne av kursene. Det er gjennomført ett foredrag om prosjektet. Det ble ikke gjennomført spørreundersøkelse for instruktører i kampsporten. Etter endt kurs har deltakerne av kursene fått tilbud om å bli presentert for en kampsportklubb i nærheten av der de bor, og det er bekreftet at to av deltakerne av kursene våre trener hos en lokal kampsportklubb. Undervisningsmateriale både skriftlig og visuelt er tilgjengelig på forespørsel, og rekrutteringsvideo ligger åpent ute på Facebook og YouTube.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder flyttet til Italia i oktober, og mye av planleggingen og gjennomføringen har derfor blitt gjort via telefon, e-post og fildeling. Det er gjennomført workshops gjennom møter, e-post og telefon for å avklare innhold til kurs og gjennomføring av prosjektet. To helgesamlinger for prosjektdeltakerne er gjennomført. Det er gjennomført to spørreundersøkelser for målgruppen med spørsmål om ønsket innhold for både kurs og video. Disse ble markedsført gjennom relevante grupper på Facebook. Prosjektleder har vært hovedforfatter av undervisningsheftene der prosjektdeltakerne og målgruppen har gitt sine tilbakemeldinger underveis. Det er gitt honorar av prosjektdeltakerne (foruten prosjektleder) for deltakelse i dette arbeidet, i tillegg til utallige timer med frivillighet. Det er blitt laget flere instruksjonsvideoer ila helgesamlingene og pilotkurset, og det ble laget en profesjonell rekrutteringsvideo sammen med Helmet Films og Visual Effects.

Resultater og resultatvurdering

Det er produsert en profesjonell video, samt utallige små instruksjonsvideoer. Det er produsert to skriftlige hefter, ett med teori og ett med aktiviteter.Begge heftene ble trykket opp i 80 eksemplarer hver. Det er avholdt to kurs i selvforsvar som er blitt inkludert i prosjektet, og det er gjennomført et foredrag om prosjektet. Det ble valgt en annen tilnærming enn planlagt for å øke kunnskapen til eksisterende instruktører. Det ble invitert instruktører fra klubber i nærheten av kursdeltakernes hjemsted som kunne delta sammen med kursdeltakerne, og kursdeltakerne fikk tilbud om bistand til å ta kontakt med en kamspsportklubb i sitt nærområde etter endt kurs.

Oppsummering og videre planer

Arbeidet med inkludering av bevegelseshemmede fortsetter i Trondheim Karateklubb i tett samarbeid med Kampsportforbundet. Vi vil bla bistå med at bevegelseshemmede kan finne en kampsportklubb å trene i. Det er også opprettet et godt samarbeid med NHFU, LARS og Sunnaasstiftelsen som vil være viktige bidragsytere til videreføring. Prosjektleder som selv er rullestolbruker har påbegynt instruktørutdanning, og vil fortsette med både instruksjon og kurs på forespørsel. Det er allerede to forespørsler om kurs for 2019.

Prosjektleder

Siv Jorunn Fossum

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Hjulbeint Kampsport
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 398 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
01.12.2018
Status
Avsluttet