Hva gjør vi nå? Et informasjonshefte om gravferd av barn
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Et informasjonshefte om gravferd som omfavner tap av barn og ungdom i alle aldre, har lenge vært savnet. Et hefte som er relativt tidløst og kan ha en gyldighet på flere år, er et viktig verktøy for alle som kommer nær de etterlatte i de første timene og dagene etter dødsfallet. Vi vet at begravelsesbyråene og sykehus lenge har savnet et konkret hefte de kan gi foreldre som har mistet barn og unge. I et kaos av følelser, sorg og uvirkelighet, er det viktig for foreldrene og omgivelsene å få noe håndfast å forholde seg til.
Målsetting for prosjektet
Å gi god og oppdatert informasjon rundt muligheter og valg av gravferd til foreldre som står i sitt livs mareritt. Vi vil lage et hefte som er relativt tidløst og kan ha en gyldighet på flere år, og som er et viktig verktøy for alle som kommer nær de etterlatte rett etter dødsfallet.
Målgruppe
Foreldre og pårørende til barn og unge som dør,uansett alder eller dødsårsak. Heftet distribueres gjennom begravelsesbyråer og sykehus, samt lastes ned digitalt
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2500
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi ønsker at alle foreldre som mister barn skal få god og viktig informasjon med en gang. Det finnes i dag mange muligheter og valg som må tas før man tar avskjed med et elsket barn. Ved hjelp av tekst, bilder og lettfattelig informasjon, vil vi gi konkret informasjon om mulighetene som finnes. Informasjon om minnestunder og seremonier, lovverk og rettigheter. Hva er det viktig å tenke på for ettertiden for å ta vare på minner og skape nye. Foreløpig plan for innhold i brosjyren «Hva gjør vi nå?»: (for fullstendig beskrivelse, se prosjektbeskrivelsen som er vedlagt): Hva gjør vi nå? – de aller første dagene Ta avskjed, skape minner Hva kan man gjøre selv, kan man ta med barnet hjem? Obduksjon Hva gjør begravelsesbyrået, og hva kan vi gjøre selv? Stelle barnet selv eller sammen med helsepersonale/begravelsesbyrå Kistebegravelse eller kremasjon. Valg av kiste (og urne) hva er lov (for eksempel dekorere kisten) Lage minner, hva kan man legge med i kisten? Hva skal barnet vårt ha på seg i kisten? Dødsannonse Minneside Salmer, musikk og sanger Gravferdsstønad fra NAV Gravferden er over, hva gjør vi nå? Psykisk helse – sorgreaksjoner – noen å snakke med. Sykemelding/barselpermisjon
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektleder vil rett etter tildelingen innkalle til et møte i arbeidsgruppen og etablere denne. Her vil arbeidsoppgaver bli fordelt, og en mer nøyaktig tidsplan fastsatt. Tekstene til brosjyren vil bli skrevet av en gravferdskonsulent med egenerfaring. Arbeidsgruppen vil evaluere og komme med innspill, og søke råd hos Virke Gravferd og andre fagpersoner. Se prosjektbeskrivelsen for kalender.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Brosjyreheftet «Hva gjør vi nå? Til dere som nettopp har mistet barn» har blitt til brosjyren vi selv savnet da vi mistet barn. Dette heftet er laget for å hjelpe til i en kaotisk og uoversiktlig situasjon. Forhåpentligvis vil informasjonen hjelpe foreldre og pårørende med å ta valg, og informere om både muligheter og rettigheter i forbindelse med dødsfallet. Brosjyren inneholder tips og råd i en vanskelig og presset tid: • Hva skjer nå? • Å samle minner • Syning • Begravelsesbyrå, gravsted, seremoni • Veien videre, sorgstøtte Vi som står bak foreningen har alle selv opplevd å miste barn. Noen før fødsel, noen i fødsel, noen fikk måneder med sitt barn, andre fikk år. Og noen har mistet flere barn. Heftet er satt sammen etter samtaler med foreldre som har mistet barn, jordmødre, helsepersonell og fagpersoner fra gravferdsbyrå. Brosjyren er trykket i 2500 eksemplarer. De er sendt ut til begravelsesbyråer og føde/barsel-avdelinger over hele landet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Resultatet har blitt til en informasjonsbrosjyre på 32 sider. Vi skulle gjerne hatt med mer, men grunnet plassmangel har vi måttet kutte en del av manuskriptet. Men vi har fortsatt med det viktigste, og føler vi har oppnådd målsetningen om å lage en ærlig brosjyre om hva som venter en etter at det verst tenkelige har skjedd. Tiden er knapp etter dødsfallet, og det er en mengde ting man må ta stilling til som de færreste er forberedt på. Det er ikke mulig å reversere valgene man gjør i disse få dagene før begravelsen, og vi vil at så få som mulig skal angre på valg de ikke tok på grunn av manglende informasjon. Det er også det vi har fått tilbakemelding om under arbeidet med prosjektet; at flere har sagt at de skulle ønske de hadde fått informasjon om alt de kunne ha gjort når barnet deres døde. De dagene og valgene får man aldri igjen. Vi vet at begravelsesbyråene og sykehus har savnet et konkret hefte de kan gi foreldre som har mistet barn og unge, og dette har vi nå fått laget.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
2000
Prosjektgjennomføring/Metode
En arbeidsgruppe ble etablert for å gå igjennom arbeidet med heftet. Gruppen besto av foreldre som alle har mistet barn, men i ulik alder, slik at vi kunne sikre at heftet ville ha et innhold som kan være til hjelp for flere. Erfaringene deres ble delt, og vi fikk innspill til hva de selv savnet av informasjon ved dødsfallet. Prosjektledelsen hadde møte med en jordmor samt en føde- og barselavdeling for å få innspill til innholdet i brosjyren. Vi har hatt dialog med Virke gravferd, og med en sykehusprest som har bidratt med gjennomlesning og et eget avsnitt som er tatt med i heftet. Innholdet og oppsettet er forfattet av prosjektleder, som også er tidligere gravferdskonsulent, mens manuskriptet er til dels bearbeidet av en journalist som er tilknyttet styret. Vi har hatt mange runder med diskusjoner og etiske vurderinger rundt bildebruk. Alle bildene som til slutt ble benyttet, er det innhentet skriftlig tillatelse til bruk fra samtlige. Vi føler vi har funnet balansen mellom å være ærlige, men samtidig vise sannheten med respekt og ærbødighet. Vi har valgt mye farger og bilder av blomster for å dempe litt av det sterke innholdet. Det er også med noen dikt og flere sitater.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet har blitt til en informasjonsbrosjyre på 32 sider. Vi mener vi har oppnådd målsetningen om å lage en ærlig brosjyre om hva som venter en etter at det verst tenkelige har skjedd. Tiden er knapp etter dødsfallet, og det er en mengde ting man må ta stilling til som de færreste er forberedt på. Det er ikke mulig å reversere valgene man gjør i disse få dagene før begravelsen, og vi vil at så få som mulig skal angre på valg de ikke tok på grunn av manglende informasjon. Det er også det vi har fått tilbakemelding om under arbeidet med prosjektet; at flere har sagt at de skulle ønske de hadde fått informasjon om alt de kunne ha gjort når barnet deres døde. De dagene og valgene får man aldri igjen.
Oppsummering og videre planer
Brosjyren er trykket i 2500 eksemplarer. Vi har sendt ut til 470 adresser til begravelsesbyråer og føde/barsel-avdelinger over hele landet, og alle fikk fire brosjyrer hver samt et følgebrev. Brosjyreheftet er laget relativt tidløst for å kunne være aktuelt i flere år. Henvisning til lover, regler og tilskuddsordninger er nevnt med lenker til nettsteder for å finne oppdatert informasjon. En del av manuskriptet som det ikke ble plass til blir lagt ut på nettsiden vår. Det er også annet innhold som skal bearbeides og legges ut, slik at man kan finne mer nyttig og praktisk informasjon på nettet.