Hvordan virker dette landet egentlig?
Søknadssammendrag
Bakgrunn
Kommunene innenfor nedslagsfeltet til dette prosjektet har en stor gruppe migranter uten tilknytning til arbeidsliv eller rettigheter til voksenopplæring. I våre andre tiltak kommer vi jevnlig i kontakt med målgruppen, og vi ser hvilke utfordringer de sliter med igjennom manglende integrering og inkludering i samfunnet. Det kreves god norskforståelse, kulturforståelse og digital kunnskap for å kunne benytte seg av ens rettigheter og muligheter.
Målsetting
– Tilby språkkafé med aktiviteter til 35 deltakere en dag pr. uke i hele prosjektperioden. – Bemanne tiltaket med 8 frivillige hver åpen dag. – Sertifisere 30 frivillige i prosjektperioden. – Tilby oppfølging fra frivillige til alle deltakere som ønsker og har behov for det
Målgruppe
Primærmålgruppe er voksne migranter uten rettigheter til norskopplæring som sliter med å forstå og finne frem i det offentlige systemer.
Antall personer i målgruppen
150
Beskrivelse av gjennomføring
Tiltaket benytter synergieffekter av å kombinere erfaringer fra tidligere prosjekter vi har gjennomført. Ved å tilby en-til-en-oppfølging fra våre sertifiserte frivillig med base i vår språkafé, kan vi hente ut effekter som ikke kommer hver for seg. Vår språkkafé vil tilby mat, kursing, aktiviteter, spill og andre verktøy for å bidra til økt språkforståelse. Vi vil benytte vårt kafélokale Kaffekoppen som base for prosjektet. Her vil vi har rom for 35 deltakere hver gang, og 5-10 frivillige til å gjennomføre aktiviteten. Vår prosjektleder vil også ha ansvar for å intervjue og sertifisere aktuelle frivillige som ønsker å følge opp våre deltakere i hverdagsutfordringer. Denne oppfølgingen er ikke tidsbegrenset, men avtales mellom de to partene. Oppfølgingen behøver ikke være knyttet til åpningstidene i kafeen, men kan avtales når som helst. Oppfølgingen skal skje på deltakers premisser, og brukermedvirkning skal stå i fokus.
Fremdriftsplan
Prosjektet skal start opp 1.7.22. Lokalet er klart til bruk, og ansatte er på plass. Rekruttering og sertifisering av frivillige vil start opp samtidig, og bruk av frivillige i oppfølgingen vil skje i oktober-22. Det vil gjennomføres to evalueringer årlig, samt to møter i styringsgruppen. Prosjektgruppe vil møtes månedlig. Rapport til Dam skal leveres innen 1.6 hvert årlig. Aktiviteter i prosjektet er kontinuerlig igjennom hele perioden.