I jobb Tønsberg – Gatelangs for en ren by
Sluttrapport
Bakgrunn
Bakgrunn for prosjektet er å kunne gi et arbeidsrettet tilbud til personer over 40 år med rusavhengige og psykiske lidelsser som ikke kan nyttiggjøre seg av det arbeidstilbud/tiltak i det offentlige regi. Med bakgrunn i sine problemstiller har denne målgruppen svært ulik dagsform. Med I jobb kan man komme i arbeid de dager formen og tilstanden tilsier det. I jobb tenker man helhetlig, tilrettelegging, delaktighet, gruppedynamikk og tverrfaglig jobbing. Vi ønsker å gi målgruppen et sosialt fellesskap. Tilbudet er et lavterskeltilbud som har fokus på endring av dagene til mennesker som ellers ville ha ruset seg eller ikke vært delaktig i samfunnet, vårt ønske er å bidra til økt livskvalitet og livsvilkår.
Oppsummering
I jobb er et tiltak som er et viktig tilbud i forhold til denne målgruppen. Slik vi ser det er dette også et tilbud som Tønsbergs befolkning/næringsliv og kommune er stolt av eksisterer. Dette er et tilbud som vi ønsker å videreføre, dette gjennom midler fra andre aktører, næringslivet og egne midler.
Prosjektgjennomføring
Arbeidet består av å hente søppel i Tønsberg sentrum, ved inngåtte avtaler med næringslivet. Det betales ut en dagslønn til deltakerne. Tilbudet gis 3 dager i uken, 4 timer med oppstart kl 8.00 til frokost. Deltakere melder seg til arbeid om morgenen i sin lokaler i Bedehuset. Det er 8 deltakere som kan få arbeid, møter det flere enn 8 deltaker trekkes det lodd om arbeidet. Man starter dagen med servering av frokost og gjennomgang av ulike oppgaver/ruter-traller, klær og utstyr deles ut. Arbeidsleder følger opp deltakerne ute med besøk på de ulike ruten. Deltakerne kommer etter endt oppdrag tilbake med vogner og får utbetalt sin motivasjons lønn.
Resultater
Tilbudet er godt besøkt og har for det meste hatt fult belegg de dager man har åpent, i perioder har man vært nødt til å trekke om jobben da det har møtt opp flere enn 8 personer. Vi ser at gruppen har endret seg noe gjennom prosjekttiden, da med opplever at rusutfordringene er av mer alvorlig karakter og flere har store psykotiske utfordringer, samtidig som målgruppen har blitt yngre. Dette har gjort at man har det siste året hatt mer kontakt med hjelpeapparatet, kommunen, rusteam, Lar og feltpleien i forhold den enkelte. 90% av deltakerne bor i bemannet bolig. I perioder har det vært nødvendig å ha 2 ansatte tilstede ved frokost og utlevering av jobb, dette med bakgrunn i at deltakerne har i perioder hatt store utfordringer og i enkelte tilfeller hatt en utagerende adferd. Det har i 2018 vært utført 980 forskjellige oppdrag fordelt på 2801 arbeidstimer.
Antall personer i målgruppen
172