I love – styrking av seksuell helse med minoritetsperspektiv
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Etniske minoriteter topper en rekke negative statistikker hva gjelder seksuell helse. Blant annet viser forskning at etniske minoriteter kommer negativt ut når det gjelder bl.a. høye rater for abort, tenåringsgraviditeter, lavere deltakelse i celleprøvetaking og høyere rater av kjønnssykdommer. Tabubelagt seksualitet, økonomi, språkbarrierer og mangel på kultursensitiv kommunikasjon med denne brukergruppen virker å være blant årsakene. Den seksuelle helseinformasjonen må i større grad speile denne gruppen, for å oppnå høyere suksessrate i arbeidet med å nå hele befolkningen.
Målsetting for prosjektet
Styrke seksuell helse blant ungdom med minoritetsbakgrunn gjennom å skape verktøy som elever og undervisere i videregående skole kan bruke i seksualitetsundervisninga, og nå minst 300 undervisere og 9.000 elever.
Målgruppe
Hovedmålgruppen for prosjektet er elever i videregående skole, og lærere og andre undervisere i videregående skole.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
9300
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet skal ha 3 hovedaktiviteter: 1. Produksjon av fem kortfilmer, hver film på 10 minutter som tar for seg forskjellige tema av betydning for ungdommer, og spesielt minoriteter. 2. Produksjon av undervisningsmateriell knyttet opp mot filmene for lærere til bruk i klassen. Dette skal føre til dypere diskusjoner i klassen rundt seksualitet, negativ sosial kontroll og inkludere minoritetsperspektiver når det gjelder seksualitet. 3. Utvikle en veileder til lærere om hvordan håndtere minoritetsspørsmål i klassen. Gjennom våre besøk i skoler og våre spørreundersøkelser har vi avdekket et behov hos lærere for mer informasjon rundt hvordan å best skape et trygt rom i klassen, særlig der det undervises elever med forskjellig bakgrunn. Denne veilederen skal hjelpe lærerne bedre håndtere behovene til alle elever i klassen uansett bakgrunn. Se detaljer rundt gjennomføringa av prosjektet i vedlagte prosjektbeskrivelse.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet har mottatt delfinansiering av IMDI og er startet. Grunnlaget for prosjektet er ei bok som er skrevet. Fra denne utvikles 5 kortfilmer rundt 5 forskjellige tema om seksualitet og minoritetsperspektiver. Urfra filmene utvikles et undervisningsopplegg for disse filmene og en veileder for lærerne for å bedre håndtere minoritetsspørsmål i klassen. Deretter skal disse ut i de videregående skolene.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Sex og politikk og Minotenk ønsket å produsere relevant, inkluderende seksualitetsundervisningsmateriell som inkluderer det krysskulturelle perspektivet. Dette for å bedre unges, og spesielt etniske minoriteters seksuelle helse. Målet var å produsere fem kortfilmer med tilhørende undervisningsmateriell og undervisningsveileder. Dette målet ble nådd, og vi produserte faktisk flere oppgaver enn den opprinnelige planen var.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I søknaden ble det beskrevet at vi vil måle antall nådde lærere og elever på tre måter: antall visninger av filmene, antall nedlastninger av undervisningsmateriell og veiler og kvalitativ undersøkelse av. Disse resultatene vil, som nevnt i søknaden, kunne innhentes i juli 2023. Målet er 300 undervisere som underviser 9000 elever.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
9300
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført som planlagt, og det var tett samarbeid mellom filmskaper Ibrahim Mursal, prosjektleder Ella De Figueiredo Lykke, og Minotenk underveis. Filmene ble utviklet med noe forsinkelse på grunn av pandemien, men alt sto ferdig til lansering i starten av september, og ligger gratis tilgjengelig i Sex og Politikks nye undervisningsportal. Undervisningsmateriellet og veilederen ble utviklet parallelt med at filmene stod ferdig. Både filmer og materiell ble gjennomgått av relevante referansegrupper, og revidert i henhold til tilbakemeldinger. Vi arrangerte en lansering på Kuben videregående skole i starten av september, der 200 elever var til stede. Gjester var Sex og Politikk, Minotenk, en psykolog som medvirker i en av kortfilmene, generalsekretær i Dam-stiftelsen og Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom. Under Arendalsuka arrangerte vi en panelsamtale med utgangspunkt i prosjektet, der vi stiftet kontakt med Thea Litschi, som vil bli en verdifull samarbeidspartner i framtiden.
Resultater og resultatvurdering
Sex og Politikk og Minotenk er stolte og fornøyde med resultatet, som ikke bare er fem kortfilmer, men hele seks oppgaver, altså en oppgave mer enn vi opprinnelig søkte om, samt en undervisningsveileder. Referansegrupper bestående av målgruppe (undervisere og ungdom) samt referansegruppe bestående av fagfolk med ekspertise på det krysskulturelle har gjennomgått prosjektet og gitt gode tilbakemeldinger. I søknaden ble det beskrevet at vi vil måle antall nådde lærere og elever på tre måter: antall visninger av filmene, antall nedlastninger av undervisningsmateriell og veiler og kvalitativ undersøkelse av. Disse resultatene vil, som nevnt i søknaden, kunne innhentes i juli 2023. Målet er 300 undervisere som underviser 9000 elever
Oppsummering og videre planer
Materiellet ligger gratis tilgjengelig i vår undervisningsportal og er en del av tilbudet vårt framover, hvilket også innebærer at det revideres og oppdateres ved behov. Vi planlegger å jobbe videre med prosjektet, ved å formalisere workshops til lektorstudenter. Målet er å støtte framtidas undervisere i å løfte temaer som kan oppleves ømtålige i klasserommet, og sikre bedre seksuell helse for elever over hele landet. Vi har dessuten allerede fått oversatt materiellet til samisk og nynorsk, så flere opplever materiellet tilgjengelig. Dette er ikke gjort med DAM-midler.