I Samme Båt (ISB) : Snekkeri og Båtbyggeri

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

ISB oppsto fra behovene til brukere av etterverns-tilbud som opplevde et gap i eksisterende tjenester. Deltakerne ønsket et aktivitetsbasert tilbud for å bruke ferdigheter og innsikt fra behandling. De søkte en arena for praktisk tilegnelse av samarbeid, struktur, nettverksbygging og integrering i lokalsamfunnet, fremfor å fokusere på fortid og følelser. I møte med Larvik kommune presenterte deltakerne sin prosjektbeskrivelse og holdt fokus på mangelen på aktivitetsmuligheter innen det kommunale ettervernet, «Broen». Der klargjorde «Broen» at de ikke var et aktivitetstilbud, men et springbrett. til arb. Kommunen anerkjente behovet for et supplement, og sammen utviklet de prosjektet ISB. Siden oppstarten har ISB vært et viktig tillegg til de kommunale tilbudene, rettet mot de med rus-erfaring og deres pårørende, samtidig som lokalsamfunnet inkluderes. Den høye deltakelsen bekrefter behovet for dette tilbudet. Mål er å utvikle et helhetlig etterverns-tilbud fokusert på tradisjonell båtbygging, som gir deltakerne varige ferdigheter og bidrar til deres utvikling og sosial integrasjon. I samarbeid med Larvik kommune ønsker vi å skape et bærekraftig tilbud som møter målgruppens behov. Gjennom praktisk arbeid og felles mål ønsker vi å hjelpe deltakerne å bygge både båter og liv.

Aktivitet/tiltak/metode

Innholdet i aktivitetene: Prosjektet fokuserer på brukerstyring gjennom aktivisering, mestring og nettverksbygging. Hovedaktivitetene inkluderer å ferdigstille en 26-fot trebåt og bygge en 22-fots tresnekke fra bunnen av. Vi tilbyr også snekker verksted hvor deltakerne kan lage små gjenstander som bla. fjøler og blomsterpotter. Prosjektet vil ha to ukentlige samlinger: Samling 1: Fokuserer på friluftsliv for inkludering og sosialt fellesskap. Alle i målgruppen er velkomne, uavhengig av deltakelse i båtbyggingen. Samlingen holdes mandager i oddetallsuker og tilpasses deltakernes ønsker, slik at alle aldre kan delta. Samling 2: Konsentrerer seg om båtbygging og snekkeri. Deltakerne lærer håndverks-teknikker og tradisjonell båtbygging. De skal fullføre pågående prosjekt og skal starte nytt prosjekt hvor de skal bygge en ny trebåt, i samarbeid med fagfolk. Det vil også bli ulike snekker-oppgaver for å inkludere flere deltakere. Deltakerne må lære om båtbygging for å nå prosjektets mål om en ferdig oppusset og en nybygd båt. Prosjektet fremmer tverr-generasjonell kompetanseutveksling ved å involvere frivillige med relevant fagkunnskap. Målgruppen: Personer som trenger støtte utover kommunens tilbud, samt de i risiko for tilbakefall som ønsker å styrke sine sosiale relasjoner og fokus på arbeid. Deltakelse gir en meningsfull hverdag og muligheten til mestring. Tiltak for måloppnåelse: 1. Avholde 4 samarbeidsmøter årlig med Larvik kommune for å nå målgruppen. 2. Sette tydelige mål, dokumentere oppmøte og sende tall til regionleder for kvartalsrapportering. 3. Gjennomføre medvirknings-møter for tilbakemelding på deltakernes erfaringer, som gir innsikt i prosjektets påvirkning og opplevelse av mestring. 4. Feiring av måloppnåelse vi vil arranger arrangementer: når mål er oppnådd – for eksempel ferdigstillingen av båten, osv. Sikkerhet: A-larm benytter PlusOffice for å loggføre hendelser. Eventuelle uønskede hendelser videreføres til HR-leder i A-larm for oppfølging.

Antall deltakere

120

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

For Deltakerne: 1. Mestring og selvtillit: Deltakelse i båtbygging og snekring gir verdifulle håndverksteknikker og mestringsopplevelser. Å se en båt ta form kan styrke selvtilliten og inspirere deltakerne til å ta nye utfordringer. 2. Sosial kompetanse og relasjoner: Sosiale aktiviteter innen friluftsliv og båtbygging gir deltakerne mulighet til å bygge gode relasjoner. Felles opplevelser og samarbeid styrker fellesskapsfølelsen, som er viktig for personer i risiko for tilbakefall, da et solid sosialt nettverk kan fungere som en beskyttende faktor. 3. Livskvalitet og meningsfull aktivitet: Prosjektet tilbyr en meningsfull hverdag og en tydelig struktur gjennom fokusert arbeid og fellesskap. Dette er avgjørende for å fremme følelsen av tilhørighet og hensikt, noe som kan øke livskvaliteten for deltakerne. For Målgruppen: 1. Kvalitet i tilbud: ISB henvender seg til personer med behov for ekstra støtte. Ved å samarbeide nært med kommunen og inkludere målgruppens stemme i medvirkningsmøter, sikrer vi at brukerstemmen blir hørt. 2. Tverrgenerasjonell kompetanseutveksling: Ved å involvere frivillige med ulik fagkompetanse, får både yngre og eldre deltakere muligheten til å lære av hverandre. Dette fremmer gjensidig respekt og forståelse mellom generasjonene, og skaper en berikende lærings opplevelse. For Befolkningen: 1. Lokalsamfunnet: Prosjektet vil engasjere innbyggerne og styrke nettverk, noe som kan øke deltakelsen i samfunnsaktiviteter og skape en mer inkluderende sosial struktur. 2. Økt bevissthet og håp: ISB vil gjennom deling av Solskinnshistorier om mestring og sosial inkludering øke bevisstheten om viktigheten av gode møteplasser. Dette kan inspirere andre i vanskeligheter til å møte sine utfordringer.

Plan for gjennomføring

1.Rekruttering av Frivillige og Deltakere Rekrutteringen av frivillige skjer kontinuerlig, med en grundig opplæring om taushetsplikt og etiske retningslinjer. De vil også lære om A-larm som organisasjon. Samtidig rekrutterer vi deltakere som ønsker å benytte aktivitetstilbudene, i samarbeid med partnere som ARA, Broen og Ifokus. 2. Overføring av Deltakere og Frivillige (01.01.2025) ISB: Snekkeri & Båtbygg» vil inkludere deltakere og frivillige fra det tidligere prosjektet. Kenneth Fauske vil ha ansvaret for koordinering og oppfølging av disse gruppene for en smidig overgang. 3.Ferdigstillelse av prosjekt og arrangement (før 01.08.2025) Glenn Svanberg vil fokusere på å ferdigstille det nåværende prosjektet med mål om å ha båten klar til trebåtfestivalen i Risør. Den sjøsatte båten vil bli brukt under aktivitetsdager for deltakere som har gjennomført nødvendig opplæring. Kenneth Fauske vil planlegge en avslutningsfest, og samarbeidspartnere som Dam Stiftelsen, NRK og lokale politikere vil bli invitert til et arrangement som allerede har vekket interesse. 4. Oppstart av ISB.: Snekkeri og båtbygger (Fra 01.09.2025) Vil Glenn, Kenneth, Eva Mari, deltakere og frivillige omforme dagens lokaler til et snekkerverksted for bygging av en ny Ødegård 22, samt andre snekker oppgaver. 5. Arbeidet med den nye båten starter 01.11.2025 Glenn vil lede både teoretisk og praktisk arbeid, mens Kenneth og Eva Mari støtter ham med sine erfaringer og kompetanse. 6.Evaluering og brukerinvolvering Prosjektet er basert på brukerstyring. Vi vil fortløpende evaluere fremdriften, og nødvendige justeringer vil bli gjort for å sikre et godt samarbeid mellom deltakere, frivillige og ledere. 7, Kenneth skal ha ansvar for frammøtelister, prosjektutvikling og oppfølging av samarbeidspartnere.

Prosjektleder

Kenneth Fauske

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
I Samme Båt (ISB) : Snekkeri og Båtbyggeri
Organisasjon
A-LARM Forum for Åpenhet om Rus og Behandling
Beløp Bevilget
2025: kr 200 000, 2026: kr 200 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring